May 29, 2013

Membeli Tidur Yang Berkualiti

Hai,

Kebelakangan ini, bila bangun tidur selalu rasa sakit-sakit di leher. Maklumlah budak baru nak membesar memang tidur lasak. Orang tua-tua dulu selalu salahkan bantal, kena jemur dan sebagainya. Tapi tak cukup berkesan untuk saya.

Tahun lepas ada juga saya kena 'salah bantal' ni. Sampai tak boleh pusing kepala bila memandu. Bukan setakat sakit tengkuk, campur pulak dengan pening kepala tahap jalan pejam mata punya. Selepas 2x sesi urutan badan baru saya kembali normal.

Baru-baru ini kena lagi dalam bulan lepas. Cadangan Wildcutecat untuk membeli bantal yang mahal menyebabkan saya terbeli bantal yang berharga RM50. Itulah bantal paling mahal saya pernah beli. Lebih kurang la sebab saya lupa harga sebenarnya. Beli pun kat Giant Senawang jek.

studio one comfort medic memory pillow
studio one comfort medic memory pillow..

3 hari pertama guna bantal ni memang best, sebab boleh parking kepala betul-betul kat lobang tengah tu. Tapi masuk hari ke4 dah kurang best, satu sebab bantal ni walaupun mahal tapi nipis je dan cepat melepet. Kena letak bantal lain kat bawah dia baru selesa. Tapi masalahnya kalau buat macam tu tak dapat la saya tidur mengereng. Lagi satu sebab dah ada dua lapis jadi bantal ini selalu beralih ke tempat lain selain dari kepala saya. Sungguh tak mencapai objektif.
Dunlopillo
sleep better kalau duit ado...
Kemudian kami jalan-jalan di Jusco Seremban 2, ternampak pulak promosi tilam Dunlopillo dan aksesori. Promoter pulak tanya pasal masalah saya dan mencadangkan kepada saya untuk mencuba bantal Orthorest Memory Foam Pillow. Mula-mula saya cuba sambil berdiri tapi promoter tu suruh saya baring atas tilam harga RM7000 tu (takkan tidur berdiri pulak kan). Wow! Rasa macam tidur kat tepi air terjun sambil berbuai-buai. Memang best. 

orthorest
member of Sime Darby group rupanya...
orthorest memory foam pillow
Rupa bantal dia macam ni la.

Kami terus beli 2 set sebab Wildcutecat percaya testimoni saya tadi. Sekarang dah hampir 2 minggu kami menggunakan bantal ini. Bagi Wildcutecat, dia tak rasa perubahan sebab dia memang takde masalah tidur. Tapi saya rasa memang best dan tak sia-sia invest untuk beli. Bantal dia agak tebal, memang memory foam yang akan kembali ke bentuk asal selepas digunakan dan boleh digunakan dalam pelbagai posisi. Sesuai untuk saya yang selalu kehilangan bantal ketika tidur.

Selain tu, saya juga rasa segar bila bangun tidur, kurang pening kepala dan senang bangun pagi. Siapa kata bantal mahal susah nak bangun? Itulah sebab kualiti tidur itu lebih penting dari kuantiti. Target lepas ni nak beli tilam pulak sebab tilam tu pun guna memory foam juga.

Sekarang ialah masa untuk mengalami 5 peringkat tidur sampaikan saya tak sedar sampai ke pagi. Walaupun Wildcutecat selalu cakap saya selalu bangun marahkan Arissa yang melalak tengah malam, tapi itu bukan aku (Kerispatih) atau versi englishnya it wasn't me (Shaggy). Hoho
  
Oleh itu bagi anda-anda yang mengalami masalah macam saya bolehlah mula mencari bantal ini. Memang tak menyesal walaupun ia akan menjadi bantal yang paling mahal pernah anda beli.

Sekian.
----------------------------- 
*Anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain. Jika ya, sila kongsi dengan menggunakan button share di bawah. 
*Sila tinggalkan komen di ruangan ini sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, telah mencuba tutorial/tips/pandangan saya ataupun sekadar ingin meluahkan pendapat anda. Saya akan cuba respon dengan secepat mungkin.

May 16, 2013

Kelebihan Bermain Candy Crush Saga + Cheat Extra Life

Hai, 
Candy Crush Saga
Candy Crush Saga. klik untuk muat turun di smartphone anda.
Pernah dengar pasal game Candy Crush Saga? Dah pernah main? Kalau belum, saya sarankan supaya anda jangan cuba-cuba main game ini sebab ianya ber'hantu'.
 
Berhantu sebab kalau dah start main memang tak boleh berhenti punya. Ketagih dengan gula-gula tapi yang tak mendatangkan diabetes.

Sekarang ni, seisi rumah saya merupakan pemain tegar Candy Crush ni. Termasuklah si Arissa yang suka mengacau setiap kali nak main kat iPad dia. Mulanya main masa Arissa warded lama hari tu dan berterusan sehingga hari ini. Sekarang dah level 169 rasa macam nak pencen main dah. Puncanya IQ saya dah serabut memikirkan macam mana nak lepas setiap level, akhirnya berjaya lepas gak dengan tidak sengaja.

Bagi yang dah mula main, sebenarnya ada faedah untuk anda. Boleh rujuk gambar di bawah ye:-

8 life lessons taught by Candy Crush Saga
8 life lessons taught by Candy Crush Saga

Siapa kata main game ni tak berfaedah, tengok banyak je tu. Sekarang selaku pemain tegar saya nak berkongsi cara-cara untuk bermain dengan lebih lama. Memandangkan game Candy Crush ini hanya ada 5 nyawa dalam 1 masa. Bila dah habis nyawa, kena tunggu 1/2 jam untuk refill, melainkan kalau anda sanggup invest dengan membeli charm ataupun bonus. 

Tak perlu semua itu, saya akan kongsi cara percuma untuk mendapatkan extra life (saya akan tulis dalam English, so sorry in advance).

How to get free extra life in Candy Crush?

1. Play with more than 1 device.
Instead of playing in 1 platform try to play it with your other devices. I've played it on my PC, iPad and an android phone so at a time I've got 15 chances to crack a level with (5 life per device). If you have another device (use your wife's if she not playing), try to play on them too.

2. Watch advertisement ( you don't have to though)
For this trick to work you have to play it on your PC (via facebook) and after you used up all your lives. Just follow these easy steps. 
        
Candy Crush Saga cheat extra life 1
i. You failed a level
Candy Crush Saga cheat extra life 2
ii. Click Try again and this screen will pop up.

Candy Crush Saga cheat extra life 3
iii. Close it, and Video ad message will be prompt. Click New Life and let the video advertisement to finish. You will a new life in no time.
Sometimes other message will be pop up. Try to play a level and message (ii) will appear. Try it until you get the message (iii) or you can try to refresh your browser. It may hassle a litle bit but it worth your time I promise (or you have to wait for half an hour before you can play again).

3. Get help and advices
If you stuck at one level for long time I suggest you to read advices or watch videos from blog Candy Crush Saga All Help. You maybe can't follow all the steps but at least you can take some of their ideas to beat a level.

That's all for now. Bye!!
 

----------------------------- 
*Anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain. Jika ya, sila kongsi dengan menggunakan button share di bawah. 
*Sila tinggalkan komen di ruangan ini sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, telah mencuba tutorial/tips/pandangan saya ataupun sekadar ingin meluahkan pendapat anda. Saya akan cuba respon dengan secepat mungkin.

May 14, 2013

Koleksi Gambar Wad Kanak-kanak KPJ Seremban


Hai,

Sambungan dari gambar Arissa masuk wad aritu. Wad kanak-kanak KPJ Seremban ni memang cantik, tak tahu la KPJ lain macam mana. Harap hospital kerajaan boleh upgrade design mereka ye. Menteri Kesihatan yang baru nanti minta tolong usulkan.

Tengok gambar je la ye. 

wad kanak-kanak kpj seremban 1
laluan ke  bilik...macam dalam kapal angkasa pun ada

wad kanak-kanak kpj seremban 2
pintu pun ala-ala star trek

wad kanak-kanak kpj seremban 3
deco dalam bilik...saya mauuuu

wad kanak-kanak kpj seremban 4
nak tunjukkan gambar tempat letak barang-barang...so abaikan koleksi kami ye

wad kanak-kanak kpj seremban 5
ada tv, peti ais, troli macam kat hotel dan bilik air yang sangat selesa

wad kanak-kanak kpj seremban 6
ini tempat tidur saya..of course la kemas kan..
Walaupun bilik single wad kanak-kanak KPJ ni sangat cantik dan selesa tapi lebih selesa di rumah sendiri.
----------------------------- 
*Anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain. Jika ya, sila kongsi dengan menggunakan button share di bawah. 
*Sila tinggalkan komen di ruangan ini sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, telah mencuba tutorial/tips/pandangan saya ataupun sekadar ingin meluahkan pendapat anda. Saya akan cuba respon dengan secepat mungkin.

May 7, 2013

Simple Giveaway By Nina dan Hani

Aktiviti time cuti lagi...hoho

Assalamualaikum , Alhamdulillah akhirnya terlaksana juga nak adakan Giveaway yang simple tetapi hadiah yang lumayan . Semoga GA ini berjalan dengan lancar dan semua dijemput untuk join . GA kali ini 2 blogger berkolabrasi bersama . Diyana Hani dan Mazelina Zaini .
Syarat-syarat :
  1. Follow Blog Mazelina , Diyana Hani & Sponsor (diperiksa)
  2. Buat Entry bertajuk Simple Giveaway By Nina dan Hani
  3. Copy coding entry yang telah disediakan dan pastekan di ruangan HTML & publish
  4. Like -->
  5. Like page INI dan like INI jugak!
  6. Letakkan URL Entry GA di ruangan komen Diyana Hani sahaja*

credit: Kak Mia Liana

Hadiah yang bakal dimenangi ialah :


  1. 3 Top Referral daripada blog MAZELINA & 3 Top Referral dari blog Diyana Hani - TSHIRT Running Man
  2. Seorang Pemenang bertuah dengan blog yang Cantik , Kemas , Menarik akan memenangi 1 Blouse Tribal & 1 Button
  3. 24 Orang Pemenang Cabutan Bertuah akan memenangi Tshirt Running Man
  4. Hadiah Saguhati kepada 4 orang blogger

Jumlah hadiah : 34 Hadiah ^^

Syarat yang senang kan ? Jom Promote dan menjadi Top Referral . Hadiah tentu akan menjadi milik anda !
Pastekan URL GA hanya di entry Diyana Hani !

Mega GiveAway By Adam Faiz

Aktiviti time cuti...hoho


Syarat penyertaan :-
1. Follow blog penganjur
2. Buat entri yang bertajuk "Mega GiveAway By Adam Faiz"
3. Copy,banner kat atas tu,dan backlinkan ke entri ini
4. Tinggalkan Link penyertaan korang kat kotak komen  di  entri ini SAHAJA
4. Wajib FOLLOW ,LIKE,KLIK sponsor.

OK En. penganjur, all's done!! kecuali tak dapat follow twitter @syafiqashahrul jek..

May 6, 2013

PRU 13 - Keputusan Penuh Parlimen dan DUN

Hai,

Maklumat terakhir dari laman web Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) pada jam 4.00 pagi. Insyallah takde perubahan dah. 

Keputusannya Barisan Nasional menang dengan majoriti mudah 133 berbalas 89 kerusi oleh Pakatan Rakyat. Di samping itu Barisan Nasional juga merampas kembali negeri Kedah, menang tipis di Terengganu dan Perak, mengekalkan majoriti 2/3 di Johor, Melaka, Pahang, Perlis, Sabah dan Sarawak serta menang dengan simple majority di Negeri Sembilan. 

Manakala Pakatan Rakyat mengekalkan penguasaan di Kelantan, Pulau Pinang dan Selangor dengan kemenangan secara landslide.

Keputusan penuh adalah seperti berikut:

Keputusan PRU 13 - Parlimen
Keputusan Parlimen mengikut negeri. Sila klik untuk paparan yang lebih jelas

Keputusan PRU 13 - DUN
Keputusan DUN setiap negeri. Sila klik untuk paparan yang lebih jelas.
* Sumber dari laman web SPR

Kepada pemenang saya ucapkan selamat berkhidmat kepada rakyat dan kepada yang kalah cuba lagi pada pilihanraya yang akan datang. Kepada para penyokong selamat bekerja dan bercuti esok (hari ini). Saya cuti dua hari :-p

Sekian.

-----------------------------
*Anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain. Jika ya, sila kongsi dengan menggunakan button share di bawah. 
*Sila tinggalkan komen di ruangan ini sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, telah mencuba tutorial/tips/pandangan saya ataupun sekadar ingin meluahkan pendapat anda. Saya akan cuba respon dengan secepat mungkin.

May 4, 2013

PRU 13 - Harapan Saya Setiap Kali Pilihanraya

Hai,
Tak sampai 2 jam sebelum kita sama-sama sampai ke tarikh 5 Mei 2013, iaitu tarikh PRU 13. Saya percaya ramai pengundi biasa seperti saya telah bersiap sedia pulang untuk mengundi. Oleh kerana Arissa demam lagi disebabkan keracunan makanan, rancangan awal saya untuk bermalam di rumah Atuk terpaksa dibatalkan. Maka perjalanan mengundi saya esok agak jauh kerana saya mengundi di Palong 12, di mana saya pernah tinggal dan bersekolah manakala Wildcutecat pula di kampungnya Pelangai, Kuala Pilah.

Sebagai pemerhati politik sejak berusia 12 tahun saya mempunyai dua harapan untuk pilihanraya kali ini (harapan setiap pilihanraya sebenarnya) iaitu....

1. Budaya politik yang lebih matang
Selepas 56 tahun merdeka dan 13 kali pilihanraya diadakan sepatutnya rakyat dan parti politik di Malaysia telah lama mengubah perspektif untuk menawar dan membuat pilihan. Sudah sampai masanya parti politik yang bertanding lebih menumpukan kepada pertandingan dan perbandingan dasar dan manifesto siapa yang lebih baik di samping menawarkan calon yang lebih berketerampilan dan tidak mempunyai rekod buruk. Rakyat juga sepatutnya lebih bijak menilai siapa yang lebih mampu memberikan tawaran yang lebih baik. Budaya politik lucah, serangan peribadi dan pembunuhan karakter yang biasa diamalkan di negara ini sepatutnya sudah lama pupus bersama dengan penjajahan British dulu.

Saya menyokong sepenuhnya idea perdebatan diadakan di antara calon yang bertanding di pentas terbuka. Dengan adanya sesi debat dan bahas, rakyat mampu menilai calon mana yang lebih berwibawa untuk mewakili masyarakat setempat di samping mempunyai asas penilaian dasar parti mana yang lebih baik.

Disamping itu, amalan demokrasi yang baik juga membolehkan para penyokong parti tertentu supaya berfikir dan bertindak lebih baik dari sekarang. Saya harap tiada yang bercerai, buang saudara atau putus sahabat kerana berbeza aliran politik. Saya juga tidak mahu berlaku serangan atau provokasi berlaku di mana-mana ceramah politik yang diadakan. Jika debat dan bahas antara pemimpin yang berbeza pandangan dijadikan budaya, saya yakin amalan ini akan seterusnya disuburkan hingga ke peringkat bawahan dan seterusnya menghapuskan pemikiran politik sempit yang diamalkan sebelum ini. Politik yang lebih luas membenarkan anda semua berfikir secara neutral dan boleh memuji dan mengkritik mana-mana parti atau pemimpin sekalipun tanpa ragu.

barisan nasional
Barisan Nasional. Kredit malaysia-chronicle.com
ATAU
pakatan rakyat
Pakatan Rakyat. Kredit kualalumpurpost.net
2. Media yang lebih adil dan telus
Tidak kira parti mana yang akan menang nanti, saya harap pihak media boleh berlaku adil dalam menyiarkan berita. Sepatutnya media-media mainstream seperti radio, tv dan suratkhabar menjadi agen penyebar maklumat yang berkesan, tepat dan benar terutamanya kepada pakcik dan makcik di kampung yang jauh dari mengenal Internet.

Baru-baru ini saya ada terbaca mengenai indeks kebebasan media dan mendapati ranking Malaysia telah jatuh dan jauh lebih buruk dibandingkan dengan negara jiran kita seperti Singapura dan Brunei. Media seperti juga agensi kerajaan sepatutnya bebas dan berkecuali dari menyokong mana-mana parti. Logiknya iklan yang berulang-ulang walau dalam bentuk apapun boleh mengundang rasa muak penonton atau pembaca seperti iklan penaja sesuatu rancangan tv. Spoiler alert, mereka yang muak ini adalah golongan silent majority dan telahpun beralih kepada media alternatif yang lebih dipercayai kredibilitinya.

Sebenarnya banyak lagi harapan saya, tapi dua ini lebih dari mencukupi sekiranya anda sama setuju dan berfikiran logik seperti saya. Saya percaya dengan adanya dua elemen ini budaya politik yang lebih matang dapat menjadi realiti dan seterusnya menyuburkan lagi demokrasi di negara kita. Apapun pilihan anda esok, saya yakin anda pilih apa yang ada percaya untuk masa depan yang lebih baik untuk anda dan keluarga. Bagi saya saya hanya akan pilih.....

I CHOOSE MALAYSIA!!!

Untuk anda semua yang bakal mengundi esok, saya tujukan lagu ini untuk anda semua. A lame like hell propaganda with a beautiful lyrics that can make your heart cry.

Sekian, dan selamat mengundi

-----------------------------
*Anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain. Jika ya, sila kongsi dengan menggunakan button share di bawah. 
*Sila tinggalkan komen di ruangan ini sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, telah mencuba tutorial/tips/pandangan saya ataupun sekadar ingin meluahkan pendapat anda. Saya akan cuba respon dengan secepat mungkin.