February 8, 2013

Tutorial Threaded Comment di Blogspot

Hai, untuk sesi tutorial kali ini saya akan bawakan mengenai threaded comment di blogspot atau nama lainnya bebenang komen (yeke?).

Apa itu threaded comment?

Threaded comment membenarkan pembaca berinteraksi dengan komentator (commentator) lain dengan cara membalas komen yang telah diletakkan. Sebagai contoh anda boleh rujuk print screen di bawah :-
threaded comment
Putera Dunia dan Fieza jadi  model tutorial...huhu
Nampak macam ala-ala iPhone punya SMS kan? Bloggers yang aktif membalas setiap komen yang dihantar sangat sesuai menggunakan fungsi ini (atau yang tak banyak terima komen macam saya...huhu).

Membenarkan Komen Bebenang

OK, saya tukar

Enabling Threaded Commenting

1. Pergi ke dashboard blogger anda.

2. Pergi ke Setting --> Other

3. Setkan Allow Blog Feed kepada Full.

4. Pergi ke Setting --> Posts and Comments

5. Setkan Comment Location kepada Embedded.
comment setting
comment setting

6. Selesai.

Selain daripada memudahkan komen, ia juga memudahkan untuk pembaca melanggan melalui emel (subscribe by email).

Sekian.

Tutorial Berkaitan:

For further readings:
- Threaded Comment on Blogger.
-----------------------------
*Anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain. Jika ya, sila kongsi dengan menggunakan button share di bawah. 
*Sila tinggalkan komen di ruangan ini sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, telah mencuba tutorial/tips/pandangan saya ataupun sekadar ingin meluahkan pendapat anda. Saya akan cuba respon dengan secepat mungkin.

3 comments:

  1. Hehe... Nak cuba gak ni... hehe.... Baru nak setting balik.. Dah boring guna template lama... :-)

    ReplyDelete