February 8, 2012

Tutorial : FFSJ

Hi, bertemu lagi dalam sesi tutorial ringkas ini. Apa FFSJ ni sebenarnya yek?? FFSJ stand for The Fastest File Splitter and Joiner. Maksudnya pencantum dan pemisah fail yang terlaju. Betul ke??

FFSJ ni berfungsi seperti HJ-Split, bezanya mungkin tak sepopular HJ-Split kot. Tapi fungsinya untuk mencantumkan movie atau fail bersaiz besar adalah sama.

ffsj
katanya la...huhu
Kalau sebelum ni saya dah buat tutorial pasal HJ Split, dan setelah menggunakan kedua2nya terbukti FFSJ lebih pantas dan tuntas dalam bab join2 nih. Korang pun boleh la cuba ye, especially sape2 yang rajin download movie tu.

Untuk menggunakan FFSJ ni mula2 boleh ke laman web FFSJ.

Di sini user boleh membuat 2 pilihan iaitu untuk memilih Lite version ataupun Standard version.

Bagi saya, saya pilih Lite version sebab tak payah nak install2 dan saiznya yang kecil.

Download saje dan klik pada FFSJ.exe (in case, korang amik yang Lite ye)

Ini interface untuk splitting fail yang besar kepada beberapa fail yang kecil. Konsep yang sama macam HJ Split. Pilih source fail (fail yang besar) dan output directorynya dan tekan Split.

Ha, ini yang penting untuk join fail. Pilih first split part (*.001, *._a) dan pilih output file nak letak kat mana. By default dia akan joinkan kat folder yang sama dengan source file tu. Kemudian tekan Join. Walla, sekejap jek...

Sekian saje tutorial kali ini sebab dah ada orang lapar kat belakang ni ajak g makan. Tatata...

-----------------------------
*Anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain. Jika ya, sila kongsi dengan menggunakan button share di bawah.
ATAU
*Tinggalkan komen di ruangan ini sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, telah mencuba tutorial/tips/pandangan saya ataupun sekadar ingin meluahkan pendapat anda. Saya akan cuba respon dengan secepat mungkin.

1 comment: