December 31, 2012

Tutorial CCleaner - PC Optimization Tools

 
CCleaner (sebelum ini dikenali sebagai Crap Cleaner) adalah satu program utiliti yang digunakan untuk membersihkan komputer anda dari fail-fail yang tidak digunakan lagi seperti temp file, internet dan program cache, log file, browsing history dan lain-lain secara mudah. Dibangunkan oleh Piriform, program ini boleh beroperasi di Windows dan Mac OS.

Selain daripada itu, CCleaner juga berfungsi untuk mengesan dan membaiki masalah pada registry file, uninstall program, mengurus startup program, System Restore dan Drive Wiper.

Install CCleaner.

1. Untuk memuat turun program, sila ke laman muat turun Ccleaner di Piriform dan pilih versi percuma atau anda juga boleh pergi ke laman web Filehippo.

2. Lakukan installasi sehingga selesai.





Menggunakan CCleaner
A. Fungsi Cleaner
Mempunyai 2 fungsi iaitu Windows dan Application Cleaner dan digunakan untuk membuang fail-fail yang tidak berguna dari PC.

1. Klik 2x pada ikon CCleaner.

2. Pilih Cleaner

3. Klik Analyze dan hasil analisa akan dipaparkan.



4. Klik Run Cleaner dan summary akan dipaparkan.

 
5. Summary akan menunjukkan saiz yang berjaya dibersihkan.

6. Klik pada Application dan ulang langkah 3 dan 4.



B. Fungsi Registry Cleaner
Fungsi ini digunakan untuk mengesan dan membaiki masalah pada registry file.

1. Klik pada gambar Registry.


2. Klik Scan for Issues dan hasil scan akan dipaparkan.



3. Klik Fix selected issues.
4. Tetingkap backup option akan keluar, pilih No.

5. Klik Fix all selected issues dan tekan Close


C. Uninstall Program
Sama seperti fungsi uninstall program pada Control Panel --> Program & Features dalam Windows. Digunakan untuk membuang program yang tidak digunakan lagi.

1. Klik pada Tools.


2. Pilih tab Uninstall dan senarai program akan dipaparkan.


3. Pilih program yang hendak dibuang dan klik Run Uninstaller.


D. Startup
Fungsi ini adalah untuk menambah kelajuan load windows ketika PC mula dihidupkan dengan cara memilih aplikasi tertentu sahaja untuk auto start.

1. Klik pada Tools.


2. Pilih tab Startup dan senarai startup program akan dipaparkan.


3. Klik pada program yang anda tidak mahu run ketika load windows dan tekan disable.

Selain daripada fungsi di atas, CCleaner juga mempunyai fungsi System Restore yang berfungsi untuk mengembalikan Windows pada keadaan sebelumnya (pada ketika Restore Point dibuat) dan fungsi Drive Wiper untuk membersihkan data pada ruang storan yang tidak digunakan (ini boleh menghalang file recovery). Fungsi ini adalah lebih advance dan saya sendiri pun belum menggunakannya.

Sampai di sini sahaja tutorial dari saya. Selamat membersihkan PC anda secara mudah dengan CCleaner.

Wasalam.

p/s : Untuk tutorial dalam Bahasa Inggeris, sila lawati tulisan saya di Squidoo

-----------------------------
*Anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain. Jika ya, sila kongsi dengan menggunakan button share di bawah.
ATAU
*Tinggalkan komen di ruangan ini sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, telah mencuba tutorial/tips/pandangan saya ataupun sekadar ingin meluahkan pendapat anda. Saya akan cuba respon dengan secepat mungkin.

December 29, 2012

7 Bulan Yang Hilang

Lama betul tak update blog ni. Bersawang sangat dah rasanya. Huhu. Bukan apa, malas sangat tangan ni nak menaip lagi. Sampai terlupa saya ada blog rupanya. Huhu. Bukan 1 je pulak tu, blog All About Negeri Sembilan pun lagi dah lama menyepikan dirinya sendiri.

Setelah sekian lamanya, tiba-tiba tergerak lak hati saya nak tengok stat blog ni. Rupanya ada juga visitor setiap hari walaupun tak berupdate. Terharu-biru rasanya. Huhu.

Kalau tengok dari popular posts nampaknya pengunjung blog ni menggemari tutorial yang saya tulis. Top ranking masih lagi entry Resipi ayam dengan sos lemon butter. Terima kasih kepada pemberi resipi itu. Saya hanya mampu buat sekali je, sebab bahan dia sangat susah.

Ini adalah snapshot entry popular saya (sangat la popular kan). Takde la satu entry ribu-riban pun. Tapi masih Top 5 bagi saya gitu. Huhu.
my blog stat
Manakala entry yang lain ialah entry tutorial keyboard rosak, Google Pinyin dan HJ Split. Satu je penulisan berat aku yang masuk ranking. Huhu. Nampak sangat korang tak rajin membaca.

Banyak yang berlaku sepanjang 7 bulan ini. Saya dah habiskan game Heroes III yang saya main sejak tahun 2000, saya dah ada kamera DSLR, cuti sakit selama sebulan setengah, beli rumah lelong dan macam-macam lagi. Nanti-nanti saya ceritakan yek. Huhu.

Apapun terima kasih kepada pengunjung blog ini. Saya janji saya akan mula menulis semula selepas ini. Saya akan cuba memperbanyakkan entry tutorial dan berkongsi pengetahuan saya dengan anda semua.

Sekian, terima kasih.

-----------------------------
*Anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain. Jika ya, sila kongsi dengan menggunakan button share di bawah.
ATAU
*Tinggalkan komen di ruangan ini sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, telah mencuba tutorial/tips/pandangan saya ataupun sekadar ingin meluahkan pendapat anda. Saya akan cuba respon dengan secepat mungkin.

May 18, 2012

Mempercayai Orang Yang Salah

Pernah rasa tertipu dalam hidup??

SUCKS ISN'T IT???

Bila tertipu, orang yang paling mudah dipersalahkan ialah DIRI ANDA SENDIRI. Meskipun yang menipu itu ialah suami / isteri anda, rakan karib, penjual insuran ataupun rakan sekerja mesti kita tak sampai hati nak salahkan diorang. Baik sangat la katanya.

Jangan risau, tertipu sememangnya adalah NORMAL. Kalau tak pernah tertipu itu bermakna anda tidak normal ATAU anda memang BANGANG sebab tak sedar dah kena tipu..hehe

Paling penting apa yang dapat kita belajar dari penipuan itu. Ada yang dapat pengajaran ada yang tidak. Maka rugilah sesiapa yang tak dapat belajar sesuatu itu.

Apapun topik hari ini bukanlah pasal PENIPUAN. Tetapi pasal orang yang MEMPERCAYAI ORANG YANG SALAH.

YANG TERANCAM

Kamu kamu dan aku yang tak berapa nak signifikan ni tak perlu risau sangat, sebab golongan yang paling bahaya biasanya terdiri daripada :-

1. Orang yang berharta / beruang (berwang)

Merujuk kepada telenovela Latin, biasanya orang yang SALAH ialah seperti pakcik makcik yang tamak harta, kekasih yang materialistik ataupun kawan yang jeles. Kadang2 dioarang buat plan untuk rampas semua harta secara keseluruhan. Ada jugak yang ambil sikit2 macam curi barang ke atau suggestkan  urusniaga yang menguntungkan si penipu.

2. Orang yang berkedudukan / berpangkat

Yang ni takyah refer citer TV apa2. Cukup apa yang kita lalui di alam pekerjaan. Maka dengan itu suri rumah, askar pencen tarian bontot atau bekerja sendiri takde kena mengena. Golongan penipu ini ialah orang yang nak menyelamatkan diri sendiri, orang yang nak mengejar pangkat / markah penilaian tinggi ataupun yang berhasrat menjatuhkan orang lain. Ada jugak yang paling dahsyat iaitu kombinasi ketiga2nya. Mangsanya pula ialah bos2 ataupun yang berpangkat lebih sket. Tak banyak, sket je lebihnya.

Itu baru ancaman dari dalam je. Maksudnya ancaman dari saudara mara, kakitangan atau rakan sekerja. Ancaman dari luar pula biasanya ialah peniaga. Tak kira la bisnes apa. Boleh jadi broker saham, kedai pajak gadai, jual produk, MLM atau apa saja yang boleh dijual termasuklah air liur.

KESAN

Kesan dari mempercayai orang yang salah ini takdelah serius sangat. Setakat hilang harta benda, hilang nyawa ataupun dipenjarakan biasa je tu. Kalau bertambah kaya, makin sihat tubuh badan mestilah ramai yang nak buat. Betul tak?? Huhu..

berhati2 jalankan urusniaga...anda mungkin dipenjarakan..
Selain itu mereka juga boleh dijadikan bahan umpatan dan fitnah. Pun tak berapa serius sangat dan boleh diabaikan.

CARA MENGATASI

Simple pimple, jangan percaya sesiapa termasuk DIRI ANDA SENDIRI!!

Haha, senang sangat baik takyah baca blog ni. Tapi itu je caranya, takde cara lain lagi.

Ronald Reagan famously once said "trust but verify". Aku pun rasa setiap kepercayaan yang diberi mestilah disahkan terlebih dahulu. Nak sahkan adalah sesuatu perkara yang sangat susah sebenarnya. Kena bergantung kepada kebijaksanaan seseorang, daya pemerhatian yang tinggi serta caring dan concern (kena ada dua2 baru jadi :-p).

Bagaimanapun ada 3 ciri yang boleh membantu kita membuat keputusan. Ciri-cirinya ialah :-

1. Kredibiliti - Adakah anda rasa orang itu bercakap benar? Sentiasa berkata yang benar? Atau sentiasa menyembunyikan sesuatu? Bagaimana pula dengan pandangan orang lain terhadap dia? Sentiasa jadikan ia sebagai rujukan untuk disiasat. Tiada angin takkan berbau busuk pokok bergoyang. Mesti ada sebab kalau orang lain tak mempercayai dia.

2. Kebolehpercayaan - Always ask "whom can I trust". Boleh ke kita percaya dia akan buat apa yang telah dijanjikan?? Atau dia sentiasa berhelah bila dah kantoi?? 

3. Kemesraan - Adakah dia pendengar yang baik? Adakah dia berterus-terang? Bagaimana dengan komunikasi  2 hala. Adakah dia selalu menceritakan mengenai dirinya sendiri? Pantau reaksinya. Adakah dia terikut emosi kita bila kita menceritakan sesuatu masalah?

Kenapa terlalu banyak persoalan? 1st sekali sebab orang kita malas berfikir. Malas belajar boleh dimaafkan lagi. 2ndly sebab aku merujuk kepada kata2 Akiyama Shinichi dalam Liar Game "Doubt them. Question them, suspect them…and take a good, long look into their hearts. Humans are the kind of beings who can’t put their pain into words after all."

"Trust must be earned" so make sure they prove it to you before you can put your trust in them. Adalah lebih baik MERAGUI ORANG YANG JUJUR daripada MEMPERCAYAI ORANG YANG SALAH.

Sekian.

-----------------------------
*Anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain. Jika ya, sila kongsi dengan menggunakan button share di bawah.
ATAU
*Tinggalkan komen di ruangan ini sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, telah mencuba tutorial/tips/pandangan saya ataupun sekadar ingin meluahkan pendapat anda. Saya akan cuba respon dengan secepat mungkin.

April 5, 2012

Mari Semak Gaji SSM 2012

Hi, untuk kakitangan kerajaan saje. Anda semua boleh menyemak gaji SSM terkini anda melalui laman portal www.jpa.gov.my.

SBPA batal, SSM kekal
SBPA batal, SSM kekal
Pengiraan adalah dibuat berdasarkan kenaikan 13% untuk kakitangan dari gred 1 - 54 (yang berjuta2 ramainya itu) sahaja. Caranya senang saje, just masukkan gaji semasa anda, dan tekan butang Kira. Gaji SSM anda akan dipaparkan di sebelah kanan skrin. Yang menarik, ada effect bila anda tekan butang Kira itu. Gaji baru anda akan 'membesar' menandakan kenaikan gaji anda. Huhuhu, hebatnya...

Selain dari itu, anda juga boleh mendownload pekeliling berkaitan iaitu Pekeliling Perkhidmatan Bil 01/2012 dan Pekeliling Perkhidmatan 02/2012 untuk rujukan anda.

March 6, 2012

Hakim, Nenek Dan Ubi Kayu

Hakim, Nenek Dan Ubi Kayu

Hakim, Nenek Dan Ubi Kayu
Mungkin ini nenek itu..
Sangat mengharukan, seorang hakim bernama Marzuki di Mahkamah Indonesia berasa sebak dengan penerangan pesalah seorang nenek tua yang mengaku salah mencuri ubi kayu.

Di ruang mahkamah pengadilan, seorang hakim duduk termenung menyemak pertuduhan kepada seorang nenek yang dituduh mencuri ubi kayu. Nenek itu merayu bahawa hidupnya miskin, anak lelakinya sakit, dan cucunya kelaparan. Namun pengurus ladang tuan punya ladang ubi tersebut tetap dengan tuntutannya supaya menjadi iktibar kepada orang lain.

Hakim menghela nafas dan berkata, “Maafkan saya, bu”, katanya sambil memandang nenek itu.

”Saya tidak dapat membuat pengecualian undang-undang, undang-undang tetap undang-undang, jadi anda harus dihukum. Saya mendenda anda Rp 1 juta (lebih kurang RM350) dan jika anda tidak mampu bayar maka anda harus masuk penjara 2.5 tahun, seperti tuntutan undang-undang”.

Nenek itu tertunduk lesu. Namun tiba-tiba hakim menbuka topi hakimnya, membuka dompetnya kemudian mengambil & memasukkan wang Rp 1 juta ke topinya serta berkata kepada hadirin yang berada di ruang mahkamah.

‘Saya atas nama pengadilan, juga menjatuhkan denda kepada setiap orang yang hadir di ruang mahkamah ini, sebesar Rp 50 ribu (lebih kurang RM17), kerana menetap di bandar ini, dan membiarkan seseorang kelaparan sehingga terpaksa mencuri untuk memberi makan cucunya.

“Saudara pendaftar, tolong kumpulkan denda dalam topi saya ini lalu berikan semua hasilnya kepada yang tertuduh”

sebelum tukul diketuk nenek itu telah mendapatkan sumbangan wang sebanyak Rp 3.5 juta dan sebahagian telah dibayar kepada mahkamah untuk membayar dendanya, setelah itu dia pulang dengan wajah gembira dan terharu dengan membawa baki wang termasuk wang Rp 50 ribu yang dibayar oleh pengurus ladang yang mendakwanya.

Kisah ini sungguh menarik dan boleh di share untuk menjadi contoh kepada penegak undang-undang di Malaysia agar bekerja menggunakan hati nurani dan mencontohi hakim Marzuki yang berhati mulia ini.


p/s: aku kopipasta sajo ini...huhu..

-----------------------------
*Anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain. Jika ya, sila kongsi dengan menggunakan button share di bawah.
ATAU
*Tinggalkan komen di ruangan ini sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, telah mencuba tutorial/tips/pandangan saya ataupun sekadar ingin meluahkan pendapat anda. Saya akan cuba respon dengan secepat mungkin.

February 28, 2012

Menanti T-Pop

Apa itu T-Pop??

Bukan Taiwanese Pop...

Bukan juga Thai Pop...

Tapi...

Sekarang budak-budak heboh sangat dengan K-Pop nya. Siap dressup macam jilaka nak tiru gaya artis. Nak tengok contoh boleh ke facebook Jilaka Betul dan tekan butang Like.

i love k-pop
i love k-pop
Tak dinafikan lagu-lagu K-Pop memang catchy plus comel2 belaka. Kalau tak comel tak dapat la jadi artis kan. Tapi jangan tertipu. Takut2 kalau korang baru keluar estet je atau baru nak belajar erti kehidupan.

Ini aku bagi quick guide untuk menjadi peminat K-Pop :

Super Junior..ini K-Pop...kalah Rabbani tu ramainya...
wondergirls..ini K-Pop...nobody nobody but you...
ini K-Pop...bukan Noh Hujan, tapi Rain...
ini bukan K-Pop...ntah jilaka mana yang sanggup pose gay bangla ni...
ini juga bukan K-Pop...kalau karoke pilih lagu ni...sila pejamkan mata...atau bagi yang terlampau gersang, tengok part muka je okeh...
Dulu-dulu sebelum K-Pop meletup, J-Pop jadi kegilaan. Masa tu, dalam awal tahun 2000. Memang berebut-rebut orang nak nyanyi lagu Jepun. 

Sekarang zaman K-Pop pulak. Apa pulak lepas ni?? Kalau ada yang berhasrat nak jadi trend setter boleh lah tengok-tengok potensi T-Pop pulak.

Apa itu T-Pop?? Yang pasti bukan paddle pop atau paddle boat...

T-Pop ialah Tamil Pop...

Mari tunggu zaman T-Pop pulak !!!Tak sabar nak tengok budak-budak dress up macam gelimat...huhu

kasi murah calculator yincik tabooo...
Still lagu J-Pop terbaik bagi aku ialah First Love dari Hikaru Utada dan lagu K-Pop terbaik ialah Because I'm A Girl dari KISS.

Because I'm A Girl by KISS

First Love by Hikaru Utada


p/s: Jiwang jugak aku nih...huhuhu

-----------------------------
*Anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain. Jika ya, sila kongsi dengan menggunakan button share di bawah.
ATAU
*Tinggalkan komen di ruangan ini sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, telah mencuba tutorial/tips/pandangan saya ataupun sekadar ingin meluahkan pendapat anda. Saya akan cuba respon dengan secepat mungkin.

February 27, 2012

Salah?? Minta maaf saja..

Hunter X Hunter volume 1, karya Yoshiiro Togashi tahun 1999. Masa berlalu dan inilah yang masih aku percaya.

hunter x hunter
sedutan...marilah bacanya...huhu

Aku teringat masa 2nd sem kat UiTM, aku sebilik dengan Bob Adi. Satu ari tu, sedang Bob Adi ni menjalar half naked kat tengah bilik, aku terpijak kepala dia dengan tak sengaja. Pantas je aku halakan kepala ke kakkinya aku untuk dipijak balik. 

Damn what a fool me. Aku pulak kena marah sebab mintak maaf sampai macam tu sekali. 

I wish that I could say all these sorry....

  • "Saya minta maaf di atas kecuaian saya menjaga keselamatan negara hingga menyebabkan kebanjiran pendatang asing yang menyebabkan meningkatnya kes jenayah di negara kita. Dengan itu saya meletakkan semua jawatan saya dalam kabinet dengan serta merta."
  • "Saya minta maaf kerana gagal mengawal harga minyak dan harga barangan keperluan harian lain sehingga menyusahkan rakyat terutamanya yang berpendapatan rendah."
  • "Saya minta maaf sebab saya terlalu tamak mengumpul harta dengan menyalahgunakan kuasa yang diberikan."

I wish that it could be as simple as...

  • "I'm sorry."

Mungkin sebab ego. Kadang-kadang menjengkelkan, selalunya mengecewakan.

I just want to let it go, get over it and living my life.

p/s: Buat salah, adalah fitrah. So, marilah selalu buat salah dan berharap takde orang perasan dan tegur. Yeehaaaa

-----------------------------
*Anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain. Jika ya, sila kongsi dengan menggunakan button share di bawah.
ATAU
*Tinggalkan komen di ruangan ini sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, telah mencuba tutorial/tips/pandangan saya ataupun sekadar ingin meluahkan pendapat anda. Saya akan cuba respon dengan secepat mungkin.

February 21, 2012

Merevolusikan pendidikan negara...Mampukah kita?

#1 : Pendidikan percuma; Masih jauh atau sudah hampir?

Isu pendidikan percuma ini bukanlah sesuatu yang baru di Malaysia. Selepas pembentangan bajet 2008, Tun Abdullah Badawi, perdana menteri ketika itu mengumumkan pendidikan percuma melalui penghapusan yuran sekolah. Bagaimanapun yuran yang dihapuskan hanya berjumlah RM4.50 dan telah digantikan dengan yuran lain yang lebih membebankan. Terkini, DS Najib melalui bajet 2012 kembali dengan isu penghapusan yuran ini. Kali ini pihak sekolah pula diminta untuk membuat pilihan di dalam pakej Bayaran Tambahan (PBT) yang juga lebih membebankan dari sebelumnya.

Pakej Bayaran Tambahan (PBT)
Inikah bentuk pendidikan percuma yang kita mahu?

Maksud pendidikan percuma dari wiki ialah “Free education refers to education that is funded through taxation, or charitable organizations rather than tuition fees". Bermaksud pendidikan ditanggung sepenuhnya oleh pemerintah hasil daripada kutipan cukai dan sumbangan organisasi (korporat, NGO).

Mampukah pemerintah menanggung kos jika pendidikan percuma yang diberikan adalah dari pra sekolah, rendah, menengah dan peringkat universiti?

Untuk rujukan, kesemua negara Scandinavia telah melaksanakan pendidikan percuma ini. Malah di Norway dan Finland, pendidikan percuma juga diberikan kepada warga asing di peringkat universiti walaupun mereka tidak mendapat keistimewaan elaun bulanan dan kemudahan pinjaman. Manakala di Sweden, yuran dikenakan kepada pelajar yang berasal dari luar Eropah sahaja. Di Brazil, Greece dan Brazil pula melaksanakan pendidikan percuma di semua peringkat pelajaran. 

Bukan sahaja negara-negara maju seperti Jerman, malah negara membangun seperti Sri Lanka, Libya dan Cuba juga menawarkan pendidikan percuma kepada rakyat mereka. Malah, hampir semua negara pengeluar minyak menawarkan sistem pendidikan percuma di semua peringkat untuk rakyatnya. Contoh yang terdekat ialah Brunei.

Mungkin pelajaran percuma masih jauh untuk dilaksanakan di Malaysia untuk dilaksanakan di semua peringkat pendidikan, tapi usaha awal perlu dilakukan . Untuk permulaan boleh dilaksanakan di peringkat rendah memandangkan kos pelajaran, peperiksaan, ko kurikulum dsb, masih belum tinggi. Penghapusan yuran peperiksaan utama (kecuali MUET) yang dilakukan sejak 2007 adalah satu langkah yang baik dan boleh menjadi batu asas pendidikan percuma. 
 
Langkah seterusnya boleh dibuat di peringkat menengah dan universiti. Di peringkat universiti penghapusan yuran dan pemberian subsidi buku rujukan boleh dilaksanakan. Pelajar hanya perlu mengeluarkan belanja untuk sara hidup tanpa memerlukan bantuan biasiswa kerajaan ataupun pinjaman PTPTN lagi. Dengan ini jumlah penghutang muda dapat dikurangkan atau dihapuskan sepenuhnya.

Cabaran : Kos pelaksanaan. Jika kos yang perlu ditanggung pemerintah terlalu tinggi, pelaksanaan dalam 3 peringkat iaitu percuma untuk golongan miskin, 50% untuk golongan sederhana tinggi dan 100% untuk golongan kaya boleh dilaksanakan. Dengan cara ini beban pemerintah dapat dikurangkan di samping dapat membantu pengaliran kekayaan dari yang kaya kepada yang miskin dan seterusnya merapatkan jurang miskin-kaya.

Itu pendapat saya, apa pendapat anda pula? Sebarang cadangan dan komen amatlah dialu-alukan.

p/s : perkataan 'pemerintah' ditekankan kerana pendidikan adalah tanggungjawab pemerintah. Pendidikan percuma bukanlah subsidi !!!

Akan bersambung.....

-----------------------------
*Anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain. Jika ya, sila kongsi dengan menggunakan button share di bawah.
ATAU
*Tinggalkan komen di ruangan ini sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, telah mencuba tutorial/tips/pandangan saya ataupun sekadar ingin meluahkan pendapat anda. Saya akan cuba respon dengan secepat mungkin.

February 8, 2012

Tutorial : FFSJ

Hi, bertemu lagi dalam sesi tutorial ringkas ini. Apa FFSJ ni sebenarnya yek?? FFSJ stand for The Fastest File Splitter and Joiner. Maksudnya pencantum dan pemisah fail yang terlaju. Betul ke??

FFSJ ni berfungsi seperti HJ-Split, bezanya mungkin tak sepopular HJ-Split kot. Tapi fungsinya untuk mencantumkan movie atau fail bersaiz besar adalah sama.

ffsj
katanya la...huhu
Kalau sebelum ni saya dah buat tutorial pasal HJ Split, dan setelah menggunakan kedua2nya terbukti FFSJ lebih pantas dan tuntas dalam bab join2 nih. Korang pun boleh la cuba ye, especially sape2 yang rajin download movie tu.

Untuk menggunakan FFSJ ni mula2 boleh ke laman web FFSJ.

Di sini user boleh membuat 2 pilihan iaitu untuk memilih Lite version ataupun Standard version.

Bagi saya, saya pilih Lite version sebab tak payah nak install2 dan saiznya yang kecil.

Download saje dan klik pada FFSJ.exe (in case, korang amik yang Lite ye)

Ini interface untuk splitting fail yang besar kepada beberapa fail yang kecil. Konsep yang sama macam HJ Split. Pilih source fail (fail yang besar) dan output directorynya dan tekan Split.

Ha, ini yang penting untuk join fail. Pilih first split part (*.001, *._a) dan pilih output file nak letak kat mana. By default dia akan joinkan kat folder yang sama dengan source file tu. Kemudian tekan Join. Walla, sekejap jek...

Sekian saje tutorial kali ini sebab dah ada orang lapar kat belakang ni ajak g makan. Tatata...

-----------------------------
*Anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain. Jika ya, sila kongsi dengan menggunakan button share di bawah.
ATAU
*Tinggalkan komen di ruangan ini sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, telah mencuba tutorial/tips/pandangan saya ataupun sekadar ingin meluahkan pendapat anda. Saya akan cuba respon dengan secepat mungkin.

January 30, 2012

Bebeday Pink Abang Aaron Ajis

Genap sudah usiaku mencicah 31 tahun. Cicah ye tak, belum cecah lagi. Genaplah 31 tahun lalu seorang bayi lelaki yang comel dan cukup sifat dilahirkan sehingga membesar menjadi lelaki seperti aku. Memang tak ada lelaki(sila ikut rentak lagu Alif Aziz yek)..

  
Alkisahnya aku bercuti panjang selama seminggu sampai la aku masuk kerja balik hari Jumaat lepas. Tau2 je dah ada kad besday dan cokelat atas meja aku. 1st time aku nampak kad secantik ni. Special thanx to Izwan, officemate aku yang design kad ni. Sesuai dengan jiwa romantis aku. Huhu...

Macam biasa la, kalau kad kat opis aku ni, dalam dia mesti ada wish2 gitu. Selamat2, heppi2 hendaknya. Cuma apsal nama Aron Aziz banyak pulak dalam kad ni?? Bukan bebeday dia pun.


    
Ni rupa coklat yang aku dapat. Thanx to penganjur perhimpunan sejuta umat bulanan SUK kali ini, Unit Perumahan. Cumanya aku tak makan coklat sangat, kecuali dark choc jek. So, share2 la dengan Wildcutecat dan Arissa. Tak larat den nak makan sorang.

  

Yang paling spesel ialah hadia dari isteriku ini. Lewat sket sebab aku asek ada je masa dia nak soping. So Sabtu lepas masa aku, Apad dan Kamal sekumpulan lelaki bujeng keluar bersama, dia ambil kesempatan itu untuk membeli hadiah untukku. Apa dalam kotak? Rahsia ye...Thanx sayangku, kalau takde kesempatan tak perlulah susah2 belikan hadiah. Cukuplah belaian kasih sayang darimu itu cewah.


Last sekali aku memang suka kad itu. Suka amat!!! Sampai buat effect blur2 gitu..jilaka punya suka..

p/s: Thanx juga yang wish kat FB..aku ni amatlah jarang wish orang pun..Terharubiru aku tawww...

-----------------------------
*Anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain. Jika ya, sila kongsi dengan menggunakan button share di bawah.
ATAU
*Tinggalkan komen di ruangan ini sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, telah mencuba tutorial/tips/pandangan saya ataupun sekadar ingin meluahkan pendapat anda. Saya akan cuba respon dengan secepat mungkin.

January 16, 2012

Dah semak, baru nak tebas

Dah nak implement, baru nak semak. Dah semak kena la tebas betul tak?? Inilah kerja seminggu dua punya hasil. Patutnya kena kaji dulu betul2 sebelum nak gunapakai. Bukan orang dah memberontak baru nak check balik apa yang tak kena.

www.jpa.gov.my

Aku yang buat study 2 3 bulan boleh ada salah lagi. Kena betulkan balik. Padahal untuk peringkat daerah je. Inikan pulak benda untuk peringkat negara.

Haish, penat je tunggu gaji baru. Agak2 berapa ramai yang dah layak bayar cukai lepas dapat gaji baru ni ek?? I wonder.....

p/s: Dengar kata, Kumpulan Premier yang seramai 36 orang tu tak terlibat dalam penangguhan SBPA ni. Betul ke???