September 9, 2011

- sila jimatkan prepaid anda -

"RM0. Pelanggan yang dihargai. Mulai 15/9/2011, semua pembelian reload & pek permulaan akan dikenakan 6% Cukai Perkhidmatan yg berkenaan."

Nampak, nampak, saya gurau. Agaknya tu la jawapan Najmi Raja Lawak kalau dia hantar SMS tu kat korang. Huhu.

Mari tengok ni ada gurau ke tidak...

nak tau lebih lanjut, sila ke laman FAQ Celcom ye...

1. What is service tax?
  • Service tax is a consumption tax and chargeable to the customer, as provided for in the service tax laws.
  • The service tax laws require the telecommunication companies to levy service tax at the prevailing rate on telecommunication services, including prepaid reload and starter packs.
  • However, the telcos have been absorbing the service tax since the introduction of the prepaid services in 1998.
  • Effective 15 September 2011, the telcos will be charging customers service tax for purchases of prepaid reloads and starter packs.
  • With effect from 1January 2011, service tax rate is 6%. Prior to 1 January 2011, service tax rate was 5%.
Nampak tu!! aku dah highlight kan. Maknanya selama ni syarikat TELCO ni semua telah menanggung beban cukai untuk pengguna seluruh Malaysia. Tenkiu so much!!! I love Ananda Krishnan!!! Yoohooo!!!!

Bayangkanla kerugian diorang ni semua. Kalau tak caya boleh tengok ni...

'kerugian' MAXIS setakat suku kedua 2011..
Selama ni diorang telah rugi dengan menanggung cukai pengguna. Diorang telah rugi kerana tidak berjaya mendapat keuntungan yang lebih dari korang semua pengguna prepaid yang miskin. Haha, mari kasi gelak kat korang. Hahahahaha...

Kalau korang nak tengok jumlah kerugian(untung sebenarnya) TELCOs ni boleh rujuk link di bawah :-

CELCOM [Broken Link]

Untuk info tentang harga baru reload dan starter MAXIS...


Mungkin RM0.30 atau RM0.60 tak cukup banyak bagi korang. Tapi kalau dah  berjuta orang bagi derma macam tu, tak ke makin kaya TELCOs ni semua. Bak kata Kassim Baba "Duit 1 sen kalau dikumpul, boleh bikin rumah batu".

Jangan salahkan kerajaan pulak pasal kenaikan ini ye. Memang ada peruntukan undang-undang yang membenarkan TELCOs untuk tidak menanggung cukai bagi pengguna. Maklumlah kita kan mengamalkan dasar ekonomi kapitalis. Maka sebab itulah lahir ramai oportunis, materialis, monopolis dan kronis di kalangan kita. Ini semua salah teori demand and supply chain macam dalam subjek Ekonomi yang aku fail dulu. Gila membazir belajar subjek tu.

Jadi dari nak menyalahkan orang lain mari kita cari solusi lain. Sebelum ada menteri keluar statement macam kangkung kat paper yang berbunyi lebih kurang macam ni...

"Zaman lepas merdeka dulu takde pun prepaid ni. Boleh je berhubung dengan orang tersayang" - Itu dulu...

"Penggunaan telefon bimbit berlebihan boleh merosakkan kesihatan. Pengguna digalakkan untuk mengamalkan gaya hidup sihat" - WTF...

"Bahasa dalam SMS mencemar kedaulatan bahasa Melayu" - Ye ye ye dan ye...

Solusinya ialah:-

1. Kurangkan SMS atau call.

Obviously. Tapi untuk mak bapak dan keluarga tak payah la kan. Kecik lak ati orang tua tu.

2. Gunakan telefon pejabat untuk kegunaan rasmi.

RASMI. Diulang RASMI sahaja. Tapi kalau korang nak bergayut, bayar la bila sampai bil ok.

3. Claim bila call client guna fon sendiri.

Oh lupa lak, prepaid mana ada itemised billing. Haha, padan muka korang.Tapi kalau boleh claim, claim sajok.

4. Topup banyak2 minggu ni.

Kerja bangang. Sebab dah bagitau awal-awal nak naik harga maknanya dah ada la yang sorokkan stok prepaid. So, topup guna online banking.

5. Guna alternatif lain.

Meh aku listkan apa yang korang boleh guna.
lame..fell free to reject
slight lame..use it for formal occasion only..c'mon who can score chicks using email nowadays...
cool...fast and faster...

cool..enable file transfer also..
cool...free wifi anyone??
cool...messages are encrypted with a 256-bit AES encryption key...
cool...can play games also...

atau boleh guna solution dari theklonetwork ni...

absolutely cool..
Jadi kalau anda rasa nak membantah, tak digalakkan untuk berpiket ke apa ke. Baik korang duduk rumah diam-diam dan kasi LIKE ini page Kami bantah cukai 6% untuk produk reload & simpack.  Memang takde guna pun, tapi at least kita tau kita tak keseorangan membantah. Ini antara yang menarik aku jumpa...

nice 1...huhu...sape dapat jawab aku belanja roti canai kat cafe...
nice 2...huhu...
So last word, stop blaming others. The power is in your ass hand (Celcom punya ayat nih). Act now or give a dumb silent majority.
p/s: Oh, aku pun kena cek bil broadband dan line celcom aku. Dah kena cukai ke belum ek???

p/s: Sebelum terlupa, tambahan 6% tu minima ye. Jangan terkejut kalau ada yang jual topup RM10 dengan harga lebih tinggi. Stay tune!!!

p/s: Untuk budak2 bangang yang gian AFUNDI, aku ucapkan SYABAS BETI!!!

p/s lagik: patutnya yang kena cukai pengguna ni  ha...

ada betul???

September 2, 2011

- selamat 8 bulan -

Hari ni genap usia Arissa 8 bulan...gigi pun dah nampak 2 batang...makan dah ada bunyi krup krap gitu...gerek sey...

Aku nak tepek gambar2 Arissa yang aku snap guna Instagram...

















Ni semua hasil dari tutorial viruspadu la ni...terus je aku terpengaruh...apapun enjoy!!!  

~ via iOS pad ~