April 11, 2011

- tutorial kalau keyboard rosak -

Selalu mengalami masalah keyboard?? Tekan button lain keluar huruf lain?? Tekan2 tak keluar apa2? Huruf semua huruf besar?? Klik ikon keluar properties?? Jangan cepat hantar kedai, cuba test dulu keyboard anda menggunakan On-Screen Keyboard.

On-Screen Keyboard ialah satu aksesori terbina (built-in) Windows untuk memudahkan penggunaan komputer anda. Untuk akses ke sila ikuti step di bawah :-

Untuk Windows XP:
On-Screen Keyboard klik Start-->All Programs-->Accessories-->Accessibility-->On-Screen Keyboard

keyboard dalam Win XP
Untuk Windows 7:
On-Screen Keyboard klik Start-->All Programs-->Accessories-->Ease Of Access-->On-Screen Keyboard

keyboard dalam Win 7
So tengok la button apa yang tertekan or terkepit tu. Biasanya button Ctrl, Alt, Caps Lock, Enter, Shift yang tertekan tak mau naik. Dah jumpa tekan2 la balik button tu sampai ok.

Kalau keyboard dah rosak pun anda boleh guna On-Screen Keyboard untuk menggantikan keyboard anda buat sementara waktu. Sekian!!!

p/s: Macam mana kalau keyboard laptop/notebook/netbook yang rosak? Sila klik Tutorial kalau keyboard laptop/netbook/notebook rosak ini.

15 comments:

  1. ala..
    ritu member nye keyboard x leh gune..
    kalo tau de bnde ni leh praktik kan..
    =D

    ReplyDelete
  2. hana:
    boleh dah praktis lepas ni ek...

    noRa:
    camtu la noTTim..huhu

    ReplyDelete
  3. kita punya netbook pun keyboard rosak.. nak pakai yg screen leceh.. hurmm.. akhirnya ambil keyboard pc pastu sambung kat netbook...

    ReplyDelete
  4. button enter ada bawah button Delete...simbol arrow <-------| tu...huhu

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. klau lepas on laptop tu nk pasword camne lak ye.?

    ReplyDelete
  7. kalau button tu tertekan sendiri mcm mane plak?

    ReplyDelete
  8. BUTTON ENTER x berfungsi.. dlm system SQL tp bahgian Detail shje.. bahagian Billing Ok.. mcm mne ye?

    ReplyDelete
  9. BUTTON ENTER x berfungsi.. dlm system SQL tp bahgian Detail shje.. bahagian Billing Ok.. mcm mne ye?

    ReplyDelete
  10. maaf ada sapa tahu x? keyboard sy langsung x leh tekan ";"... nak buat mcm mn.. sukar sy nak buat coding,,penat dh sy!!

    ReplyDelete
  11. Salam Sejahtera. Saya GIgahertz dari Selangor
    ada menjual dan membekalkan bateri keyboard dan adapter
    untuk laptop model acer aspire , compaq presario , dell inspirion ,
    hp mini , asus notebook dan lain lain model pada harga menarik dan terendah di pasaran.

    jika anda berminat dan ada persoalan boleh Whatsapp atau SMS ke 0163149620 atau layari http://www.mudah.my/bateri-adapter-keyboard-

    ReplyDelete