April 24, 2011

- manga that i read - 20th century boys -

dari kiri: maruo, kenji dan yoshitsune...
Apa akan jadi kalau satu permainan kanak-kanak mengambil masa selama 5 dekad untuk ditamatkan? Jawapannya ialah kemusnahan bumi dan kepupusan manusia. Cerita bermula di markas rahsia yang dibina oleh Kenji, Othco, Yoshitsune, Maruo, Konchi, Mon-chan, Yukiji dan Donkey. Tempat rahsia yang mempunyai radio lama, komik menjadi tempat bermulanya perancangan kemusnahan dunia. Idea asal adalah bagaimana orang baik menggagalkan rancangan itu. Tapi idea kemusnahan itu dijadikan oleh kenyataan oleh salah seorang dari rakan semasa kanak-kanak mereka. Siapakah perancang itu?

Selepas meningkat usia, Kenji menerima surat daripada Donkey yang telah dibunuh mengenai konspirasi ini.  Hasil siasatan beliau mendapati dalangnya, Friend adalah salah seorang dari rakan mereka semasa kecil. Kenji dan rakan-rakan yang lain berkumpul semula untuk membentuk pakatan rakyat untuk merampas  kembali simbol mereka.
macam familiar la simbol ni...Allahuakbar!!!
Apakah kesudahan manga ini? Boleh baca sendirik kat Manga Reader yek..Finale manga ini ditulis di dalam sequelnya 21th Century Boys
dah dijadikan filem pun...sedang mencari lagik....
Apapun bagi aku pening sket nak baca manga ni sebab banyak sangat flashback. Banyak kena relate dengan masa lalu. Just remember, a childs play never end until the day they become adult.

2 comments:

  1. aku dah tengok movie first n second crita nih...
    layan gak laa... :D
    logo tuh memang menimbulkan tanda tanya.

    ReplyDelete
  2. liyanalalala:
    hi, terus je download movie malam tadi...huhu...adapatasi yang paling terbaik pernah aku tengok...

    ReplyDelete