December 20, 2011

- SBPA, bukan SBPA yang itu -

Orang buat entry pasal SBPA aku pun nak gak. Huhu, tapi bukan SBPA yang gaji2 tu. Ni pasal.....

Sistem Baru Parking Allocation (SBPA)

Aha, alkisahnya kat opis aku ni semua pegawai dah dibagi lot parking yang baru. Kalau dulu lot aku dekat ngan guard, bawah pokok dan selalu kena curik. Sampai kena beli kon untuk diri sendiri dan Mekchu. Viruspadu pindah awal sangat, tak sempat nak guna kon.

Sekarang aku dapat parking bawah tanah. Ala2 macam kat Damansara tu, apa nama ntah. Giza, Gaza ke apa. Nak masuk kena guna Touch N Go. Orang takde kad takleh la masuk kan. Seronoknya takyah risau kena rampok lagi. Kalau tak berbakul 'pujian' aku bagi kat sape2 yang tegar masuk parking aku tu. Huhu...nasib a...

So tanggal 1 Dis 2011, aku pun masuk la merasmikan parking baru aku tu. Wildcutecat pun dah ada lot parking sendirik gak. Boleh la dia bawak keter sendiri kalau nak datang awal ke kan. 

p/s : Nanti2 aku ulas pasal Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam tu ek. Korang jangan la malas nak baca nanti. Penat aku fikir tu. Huhu

p/s : Nama sistem tu adalah hasil perbincangan di tangga bersama bebudak JPBD. nice name...huhuhu

parking lamaku...nyaman dan selalu dirompak...depan tu McChu punya...huhu

December 7, 2011

- tutorial movicha -

Sering outstation?? 

Main golf dari pagi sampai malam??

Merindui anak2 dan isteri2?

Tak cukup dengar suara sahaja. Nak video call tak boleh lama2. Jadi Movicha ada jawapannya.



Movicha adalah satu (salah satu) apps/program yang membolehkan anda chatting, call atau video conference melalui sebarang talian broadband/3G/wireless dari telefon pintar ke komputer/notebook atau dari PC/notebook ke telefon pintar.

Buat masa ini, sistem pengoperasian yang disokong oleh apps/program ini ialah Windows, Mac, iOS (iPhone, iPad) Symbian (Nokia phone), Windows Mobile dan Android (Sony Ericcson Xperia Arc, Samsung Galaxy SII). Manakala bagi pengguna blueberry Blackberry pula terpaksa menunggu sedikit masa lagi untuk menggunakannya kerana Movicha.

Di sini adalah antara kelebihan Movicha:-
  • Multi-Party live video call, audio call, IM, presence, buddy lists
  • Save on your paid minutes
  • End-to-end encrypted
  • Uses wireless broadband (WiFi, 3G, 4G)
  • Any smartphone/laptop to any smartphone/laptop
Yang ni kelebihan yang disalin dari laman web Movicha. Sebagai pengguna, aku berpuashati dengan prestasi video conference walaupun hanya menggunakan kelajuan EDGE sahaja.

Sesuai dengan mottonya.

"anybody anytime anywhere anydevice anynetwork™"

Bagi pengguna iOS dan Android, apps ini boleh dimuat turun melalui Appstore (iOS) dan Market (Android) yang terbina secara dalaman peranti masing2. Bagi pengguna Windows Mobile, Symbian, Windows dan Mac, installer Movicha boleh dimuat turun dari laman web Movicha secara terus.


Jadi apa tunggu lagi, mari guna apps yang sungguh cool ini beramai2. Sungguh, aku takde share dalam ini company. So, use it to your heart content okeh. Babaiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

December 1, 2011

- arissa in the boot -

1st time gamble ni sebenarnya nak bawak budak kecik ni tengok wayang. Yolah, omak ayah eh goma nengok movie takkan anak eh tak goma lak kan. Huhu

So citer pertama yang dipilih untuk Arissa ialah Puss In The Boot. Takut gak kalau dia meragam or buat bising dalam wayang tu. Nasib baik pemilihan wayang yang tepat telah dibuat. Arissa tekun menonton sambil menyonyot cikedis dia. Dah dekat nak abis baru dia ngamuk. Dah bosan agaknya. Huhu...
Arissa dan omak eh, Salma 'Wildcutecat' Hayek
ngan ayah eh, Capo 'Antonio Banderas' Grande the furry lover...huhu

update terkini rambut Arissa...wan eh dah gunting macam Nemu...
Kalau belakang panjang sket dah jadi terus la macam ni...


Kesimpulan, next kami bertiga akan menonton Alvin & The Chipmunk pulak. Huhuhuhu....

November 29, 2011

- papa gunting rambut arissa -

Ha, dah panjang pun rambut budak kecik ni. Masa untuk menggunting katanya. So sebagai ayah yang bergaya dan selalu mengunjungi salon2 terkemuka, inilah saat terbaik untuk mencurahkan pengalaman. Huhuhu.

Jom tengok....
Kali ni ayah gunting V-cut kegemaran ayah. Harapannya nak jadi macam ni...
Tapi capuk sikit la. Especially belah kanan punya rambut.

At least OK lagi dari uwan ko gunting. Dah macam fantaghiro dah ayah tengok. Kalau macam ni ok lagi, sejuk mata pandang...

Kalau macam ni lagi, mau demam ayahmu Arissa...

Ok takpe, next time kalau wan ko gunting macam tu lagi, ayah akan buat rambut macam ni...
Part muka dah sama kan?? kan?? Capo 'Ramualdo' Grande..Huhuhu

Promise!!!

p/s : next time try buat layer macam Jennifer Aniston pulak ye. takpun macam Nemu Kurotsuchi dalam Bleach tu ye..huhuhu

November 22, 2011

- jangan salahkan indon -

Malam tadi aku layan final bola Sea Games Malaysia vs Indon bersama Wildcutecat di rumah. Walaupun takde cekodok panas dan nescafe, aku tetap layan. Mana la tau dapat tengok ada orang nangis lagi pasal bola. Huhuhu....

Game ok, menarik cuma kadang2 ada aksi macam budak sekolah main. Stadium penuh sesak dengan banjiran merah putih. Susah nak tengok kelibat warna kuning hitam. Resamlah kalau main kat tempat orang kan. Tapi kalau kita lawan indon, boleh tahan gak supporter diorang. Last sekali aku g stadium tengok, 1/4 orang indon ni je. Sekarang  mau setengah stadium tu diorang konker. Ntah dari ladang mana diorang keluar pun tak tau. Nak2 dah ada program pemutihan lak skang ni. Makin bertebaran la diorang di bumi Malaysia ni.

Terasa nak petik lak kata2 Ong Kim Swee sebelum game ni.

“They don’t respect you, they don’t respect our flag, they don’t respect our King and they don’t respect your parents. If you allow this to happen, then you are cowards. You must teach them what being Malaysian is all about. We beat them not once but twice in front of their fanatical crowds. We showed them how it is done.”

Walaupun ada kemungkinan player Malaysia akan menjadi koyok lepas menang emas ni, aku lagi tak suka kalau indon ni menang. Tahap dewa lagi aku menyampah. Dah la asal keluar town je nampak muka diorang. Nak kasi diorang menang lagi. Hak tuih...Kalau kita menang, habis2 pun samada dapat datuk, dapat duit, tanah/rumah banglo atau dapat kawin artis je. Apa la sangat dibandingkan dengan keangkuhan indon ni kalau menang kan???

Tapi kalau takde diorang ni kat Malaysia susah pulak kita nak maju. Hampir semua industri ada muka player import nih. Kerja pembinaan terutamanya. Dah melambak pulak yang mati katak sebab cukong2 ni tak mematuhi peraturan keselamatan. Ada kes pulak dah kerja separuh mati dan sepenuh hati tak dibayar gaji. Sape yang kaya? Tokeh2 cina gak yang kaya beli tanah Melayu pastu jual rumah kat orang Melayu. Macam kes Singapore beli air kat kita la ni. Adoiyaiiii.

Di tempat kedua ialah di sektor pertanian. Kalau ada kesempatan pergi la ke felda atau kampung especially yang ramai orang dah tua2. Yang masuk secara sahnya sikit je, yang PATI boleh buat rumah teres dalam kebun getah tu. Yang speselnya diorang ni, upah ciput pun kerja boleh jalan gak. Tak macam muda-mudi kita. Kerja tak seberapa nak upah mahal2. Macam cilaka perangai, leka nak merempit, isap dadah atau merosakkan gadis2 je. Dah la SPM pun tak berapa nak pass. Buruh2 ni ramai lulusan universitas tau tak??? Diorang ni boleh cari makan sebab ramai di kalangan generasi kedua dan ketiga felda dah tak berminat nak usahakan tanah. Samada memang tak minat atau dah masuk serenti. Dua tu je, takde lain dah. So, atuk2 dan nenek ni takde pilihan lain. Daripada terusan kena tipu perahan sawit, baik upah mamat indon ni buat kerja dengan modal sendirik.

Dan tidak lupa pekerja indon di sektor perumahan. Maksud aku sebagai orang rumah pembantu rumah. Kalau dapat macam Mekchu yang pandai mengurut dan menjaga budak tu untungla badan. Mana yang dah kaki santau, yang letak pad dalam minuman, yang dera bawak lari budak tu best ke? Patut la ramai kena dera. Padan muka kena cap ngan seterika. Memang la sebagai manusia benda tu kira kejam. Tapi kalau la dapat orang gaji yang teruk, sape tak hangin kan. Dah la merempat kat sini. Buat hal pulak. Pastu nak melalak nak gaji minimum RM800. Wei, orang sini pun tak dapat gaji minimum tau tak? Korang lak ngada2. Ptuih kat muka korang.

Nak hari libur konon. Kerja kau mengadap sinetron je pastu main henset nak hari libur. Pastu lari, menyusahkan tuan rumah lak kena bayar denda. Dah la nak amik sorang main riban2 punya kos. Lama lak tu nak tunggu. Korang menipu lak dalam resume. Dalam resume macam Luna Maya, yang datang macam Niyang Rapik. Dalam resume sunti, sekali janda anak lima. Dalam resume lulusan universitas, tapi tak tau arahan. WTF la dey. Agensi gak kaya raya. Nasib  baik aku bijak menetapkan syarat orang gaji aku muka mesti comel ala2 Kris Dayanti ke, Bunga Cinta Lestari ke. Mana nak dapat kan? Haha...

Macam mana lak boleh wujud agensi ni kan?t Masa aku sekolah rendah dulu, memang dah ramai dah pun indon ni kat Malaysia. Semua duduk senyap2 dalam ladang sebab datang naik tongkang. Nak beli barang runcit pun upah orang tempatan sebab takut. Masa tu diorang datang memang berani mati punya. Gamble habis.

Pastu ada lak kes orang kita sendiri lak yang uruskan kemasukan diorang ni secara haram. Yelah sebab dah ramai kaya-raya datang sini. Balik beli tanah, pastu ceciter kat orang kampung psal nak buat duit kat sini. Opportunis kat Malaysia ni kan ramai, so tanpa berlengah lagi cari buruh kat sana angkut bawak sini. Lepas gak, tak tau la sebab yang jaga perairan kita ni memang tak cekap atau ada unsur rasuah di situ. Yang pasti, ini satu permulaan bagi sebuah kecelakaan.

Lepas tu barulah wujudnya agensi yang macam cilanat ni. Kononnya dapat menguruskan kemasukan makhluk asing ini secara efektif dan sistematik. Padahal nak mengayakan kantung sendiri. Ini dah kira pemerdagangan manusia secara halal. Pastu taknak tanggungjawab. Apa2 masalah, semua salah majikan. Kambing betul.

Tahun ni pulak ada pulak program pemutihan PATI yang dinamakan 6P. Maknanya kalau dah tamat Visa atau masuk secara haram akan mendapat pengampunan melalui program ni. Tapi bukan dengan percuma. Paling kurang denda RM400. Lepas tu ada caj RM2000-RM3500 untuk pemeriksaan kesihatan, kad FOMEMA, ID biometrik (macam yang nak guna dalam pilihanraya tu I wonder), Visa dan BAYARAN KEPADA SYARIKAT YANG MENGURUSKAN PROGRAM INI (ni sape???). Dengar citer sorang PATI kita daftarkan dapat RM30 sorang sebagai komisyen. Nak je aku g tangkap mana2 mamat kretek ni. Dapat 10 orang dapat gak duit beras setahun. Huhu...

Dengan pelbagai masalah dari sistem yang lagi lembap dari siput atau Maybank2U 2 3 tahun lepas hinggalah kebanjiran PATI sampai buat jalan jem. Mana taknya, lebih 2 juta PATI dah daftar dalam program ni tau tak?? Kat Seremban ni pun boleh tengok macam mana time ni la tokeh2 park kereta kat kiri kanan jalan semata2 nak daftarkan staff diorang. Dah tu ada lak yang beratur 2 3 hari sampai pengsan2. Dengan kain rentang sebesar alam untuk tujuan promosi. Kaya lagi SYARIKAT YANG MENGURUSKAN PROGRAM INI. Kalau takpun kita kena tanggung makan RM15-RM30 setiap hari kalau tahan kat depot tahanan. Banyak kos tu, dah la duit takde. Baik tambah untung lagi bagus.

Alamak dah melalut lak. Padahal nak citer pasal kita menang bola je. Huhu. Tahniah Harimau Muda. Aku membutuhkan kamu terus menang lagi.

Akhir sekali nak tau kenapa indon kalah?? Bukan sebab Pak Salam Erwin Joko dan bomoh lain kurang enteng ilmunya. Sebabnya ialah jeng jeng jeng...
  

player indon tiada yang ganteng2...kah kah kah..takde kena mengena. Kalau hensem boleh la gi sambut besday kat Bukit Bintang...Hahaha

Waduh, gampang sekali aku minta jangan salahi mereka.. Jadinya mau salahkan siapain???

November 16, 2011

- masihkah kau ingat? siri tv photon -

Tak tau la ramai ke tak yang ingat siri tv ni. Aku try tanya Wildcutecat pasal citer ni dan beberapa rancangan tv lain. Tapi tak tau gak. Mungkin dia malu ngaku dia dari 80's. Orang2 70's pun mungkin layan citer ni gak kot wink wink.

Munkin ramai dah lupa tapi aku masih ingat lagi pasal cite Photon ni. Ok, aku ingat tajuk dan jalan cerita je. Yang lain aku google. Huhu. Maklumla masa kecik2 dulu tak pandai english. Lagipun aku rasa aku tengok citer ni masa darjah 1 or 2 kot. Tak mungkin masa dahjahanam. Huhu

Photon ni mengisahkan pasal sorang budak ni, Christopher Jarvis yang berjaya jadi juara lasertag tournament (ala2 Barney dalam How I Met Your Mother). Dia guna nickname Bodhi Li. Dia telah dijemput untuk menyertai Photon Warrior yang berjuang untuk mendapatkan photonium untuk tujuan kebaikan.

Photonium tu ialah satu unsur yang diperlukan sebagai sumber kuasa kebaikan/kejahatan. Siapa yang mendapatkannya boleh menentukan halatuju seluruh cakerawala ini. Huhu. Kagum2.

Masa kecik2 dulu tengok memang cam canggih. Tapi skang layan balik susah akal nak terima. Skrip pun boleh bikin gelak. Apa pun aku tetap kagum dengan aku masa kecik dulu. Comel je sampai skang. Huhu..

Ni ada link youtube untuk pilot episod Photon. Jom layan!!!!



Gila aku dulu cita2 nak jadi Photon Warrior. Nasib baik tak jadi. Huhu. Next time aku bawakan siri lain pula ye ;-)..

October 29, 2011

- 7 sebab mengapa penyokong Terengganu & Negeri Sembilan perlu tolak tiket RM50 -

Sekali lagi aku buat entry copy paste kat sini...bukan apa, aku malas  nak mengarang ayat...lagipun pemikiran brader Rimau XI ni selari dengan aku..so aku kongsikan sebahagian entry beliau bersama kalian semua...fikirkan...

******************************************************************************

Jadi, apa yang patut penyokong Negeri Sembilan dan Terengganu buat sebagai KEPALA gerakan bantahan? Pertama sekali, fikirkanlah kenapa tindakan meletakkan harga tiket final RM50 itu patut dibantah:

1. HARGA TIKET FINAL TIDAK AKAN TURUN BUAT SELAMA-LAMANYA BERMULA TAHUN HADAPAN
Jika stadium penuh pada final tahun ini, percayalah, harga tiket final tidak akan turun di bawah harga RM50 pada final tahun-tahun yang akan datang. Mengapa? Kerana jika stadium penuh tahun ini, maka ia akan dianggap satu kejayaan, sekaligus harga tiket RM50 akan dianggap ‘berpatutan’ dan ‘mampu milik’. Mana-mana ‘lalang’ Terengganu dan Negeri Sembilan yang meredhakan diri diperkotak-katik, bakal menanggung ‘dosa’ membiarkan harga tiket final mahal pada kesemua perlawanan final yang akan diadakan bermula tahun hadapan. Bila penyokong-penyokong lain bertanya “mengapa harga tiket RM50?”, maka mereka akan teringat “ini semua angkara ‘lalang-lalang’ Terengganu dan Negeri Sembilan yang beli tiket RM50 pada tahun 2011 dahulu.”

2. TIADA JAMINAN HARGA TIKET SEMIFINAL ATAU PERINGKAT LEBIH AWAL TIDAK AKAN DINAIKKAN
Jika harga tiket final RM50, apa jaminan harga tiket semifinal pula tidak akan dinaikkan? Apa jaminan harga tiket quarter final juga tidak akan naik? Tiada siapa mampu jamin bukan? Satu-satunya pihak yang boleh jamin ialah FAM. Kuasa kini 100% di tangan FAM: semuanya angkara ‘lalang-lalang’ Terengganu dan Negeri Sembilan yang telah meletakkan 100% kuasa tersebut di tangan FAM.

3. LOMPAT GRANDSTAND? TANGGUNGJAWAB FAM, BUKAN PEMINAT
Antara sebab yang diberikan Jawatankuasa Tiket dan Pintu FAM ialah masalah ‘lompat grandstand’:
Datuk S. Sivasundram, Pengerusi Jawatankuasa Tiket dan Pintu FAM
"Penonton yang beli tiket RM30 kemudian lompat ke tempat duduk grandstand, sekarang kita buat keputusan untuk letak satu harga tiket saja."
“Dulu kita jual tiket RM50 dan RM30, ada penonton yang beli tiket RM30 kemudian lompat ke tempat duduk grandstand, sekarang kita buat keputusan untuk letak satu harga tiket saja.”
- Datuk S. Sivasundram, Pengerusi Jawatankuasa Tiket dan Pintu FAM
Bila masa pula masalah ‘lompat grandstand’ ini menjadi masalah yang perlu ditanggung oleh para penyokong? Bukankah sudah tugas FAM sendiri untuk memastikan kelancaran perjalanan sesuatu perlawanan final Piala Malaysia?
Mengapa pula para penyokong yang perlu dihukum apabila FAM yang tidak buat kerja?

4. BANTERAS ‘ULAT’ TIKET? TANGGUNGJAWAB FAM, BUKAN PEMINAT
“Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd. Amin (gambar) berkata, keputusan itu dibuat hasil perbincangan bersama wakil kedua-dua pasukan semalam.
Menurut beliau, selain membanteras kegiatan ‘ulat’ tiket, pihaknya juga mengambil kira lokasi tempat duduk penonton yang dilihat tidak banyak perbezaan di Stadium Shah Alam serta ketiadaan ganjaran wang tunai sebagai hadiah untuk edisi kali ini.”
‘Ulat’ tiket ini ialah individu-individu yang melonjakkan harga tiket di pasaran gelap. Kenapa FAM mahu banteras ‘ulat’ tiket dengan cara melonjakkan harga tiket juga? FAM banteras ‘ulat’ dengan cara menjadi ‘bapa ulat’ terbesar?

5. SUKAN BOLASEPAK BERJAYA KERANA PEMINAT, BUKAN FAM
Masa skyjuice buat laman HarimauMalaya.com dan En. Apit kena baling burger, mana penyokong Malaysia? Apa ranking Malaysia? Teruk bukan?
Kini apa ranking Malaysia? Ada perubahan? Ingatlah FAM, ketika ranking Malaysia masih juga tidak berubah-ubah, HANYA penyokong yang membawa perubahan kepada kemeriahan sukan bolasepak negara. Para penyokong bolasepak negara tidak pernah menagih simpati FAM, malah tidak segan-silu mengeluarkan duit poket sendiri, masa dan tenaga untuk menghidupkan kembali sokongan orang ramai terhadap sukan bolasepak tempatan.
Inikah balasan FAM, dengan melonjakkan harga tiket sebanyak 67 peratus?

Empat tahun sejak 2007, FAM 'berjaya' melonjakkan ranking negara ke kedudukan 151. Kini, kejayaan itu 'dirai' dengan melonjakkan harga tiket sebanyak 67 peratus.

6. PEMIMPIN-PEMIMPIN SENDIRI MENOLAK HARGA TIKET RM50
“Saya sudah pun merayu dengan FAM melalui (Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan) Datuk Hamidin (Amin) dan Datuk Azzuddin (Ahmad, Setiausaha Agung FAM) supaya dapat dikurangkan harga tiket (perlawanan Terengganu-Negeri Sembilan di Stadium Shah Alam). Sekarang terpulang kepada mereka dan jawatankuasa berkenaan (untuk mengekalkan keputusan Isnin lalu dengan harga baru tiket semua tempat duduk, RM50, mengembalikan kepada harga asal, RM30 atau mengurangkan beberapa peratus daripada harga baru itu).”
- Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah, Timbalan Presiden FAM

“Kita sendiri di peringkat PBNS tak setuju dengan harga tiket yang melonjak dari RM30 kepada RM50. Ramai yang meminta saya campur tangan tapi itu bukan bidang kuasa saya. Venue dan harga tiket, semua itu FAM yang tentukan. Tapi keputusan telah dibuat.”
- Datuk Seri Mohamad Hasan, Menteri Besar Negeri Sembilan dan Presiden PBNS


"Suara ramai harus didengari"
“Saya rasa terkejut serta dukacita apabila mendapat tahu FAM menaikkan harga tiket sehingga 70 peratus dan kenaikan tersebut boleh disifatkan sebagai kenaikan yang mendadak.”
- Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek

7. FAM ‘CABAR’ KUASA PEMINAT
“Malaysia adalah sebuah negara demokrasi di mana penyokong bebas memilih untuk memulau perlawanan akhir nanti dan FAM tidak mempunyai sebarang kuasa bagi menyekat keputusan mereka itu.”
- Setiausaha Kehormat FAM, Datuk Azzuddin Ahmad

 ********************************************************************************

Brader Rimau listkan 7 jek...Aku nak topupkan beberapa sebab lagi korang tak payah beli tiket ni..

 8. ADA LIVE BPL
MU ada main, Man City, Arsenal, Liverpool dan Chelsea ada game malam tu. Aku tak compare lak time dia serentak ke tak dengan final Piala Malaysia. Aku yakin setiap penyokong NS atau Terengganu mesti ada sokong team dalam BPL ni. Tipu la kalau takde. So, kalau tak serentak pun badan mesti letih kalau dah pergi stadium. Semangat pun takde sangat nak tengok live BPL. Nak try compare mutu permainan ke? Kompom la kalah..Itu padang kalau hujan lagi macam haram.

9. KEADAAN TAK SELESA
Ni untuk aku je la..haish tak suka la berimpit-rimpit...sesak lak tu ramai orang...line tepon kompom tak clear punya...Jalan jam (paling aku mencik), LRT penuh...bau badan masing2 dengan peluh lagi takyah citer la..kalau dah nama penyokong tegar ni, bajet bau lelaki la masing2...kalau kat rumah, boleh request cekodok panas cicah sadin kan..lepak mamak ada gak roti kosong paling kurang...huhu.. 

10. AKU DAH TAKDE IDEA...haha...saje je letak 10, cantik sket...bukan sebab kurafat okeh...huhu

Apapun kalau korang dah minat sangat nak pergi, pergi je la...aku tak larang pun...aku cuma tak suka oportunis dan kapitalis macam FAM ni berleluasa kat negara kita...padan la muka korang kena hack..huhu

Last sekali, kenapa buat kat Stadium Shah Alam...nak bagi dana kat FA Selangor ke??? Atau ada something scary di Bukit Jalil???

October 25, 2011

- ringgit malaysia lima puluh -


**Entry ini kopipes dari blog anak memberontak...khas untuk penyokong Terengganu dan Negeri Sembilan.
**
Assalamu'alaikum,

Tahniah Terengganu & Tahniah Negeri Sembilan.
Kecoh satu Malaysia, itu tiket harga sudah FAM kasi letak RM50 untuk tengok Akhir Perlawanan Malaysia Piala 2011.

RM50
RM50
Tiada kaitan dengan aku, sebab aku pasukan punya sudah kena terajang keluar oleh Terengganu.

Macam ni lah senang, daripada kecoh dekat Facebook, Twitter, buat poster tu, design poster nih, sign petition sana, sign petition sini, hari ni dah Selasa, bila lagi nak hantar petition, pagi nanti kaunter tiket dah dibuka, tiket dah dijual dengan harga RM50, lambat.

Menyenangkan kerja, kita guna kuasa penyokong, korang semua tau tak yang kita nih ada kuasa??? tak tau kan?? haaa...aku nak kasi tau kat korang yang kita rakyat bolasepak nih semua ada kuasa dan kalau kita semua bergabung dan satukan kuasa kita semua, insyaALLAH akan tewas kuasa wang ringgit itu.

Macam ni;
  1. Esok kaunter tiket dibuka, semua penyokong Negeri Sembilan & Terengganu jangan beli tiket.
  2. Jangan beli tiket, sampai harga tiket diturunkan. Kosongkan stadium.
  3. Pastikan anda semua hadir ke Stadium Shah Alam, tetapi pastikan anda hadir tanpa membeli sebarang tiket untuk perlawanan Sabtu ini. 
  4. Tunjukkan sokongan anda dan rasa cinta anda kepada pasukan bahawa anda sanggup datang untuk menyokong walau sejauh mana sekalipun tetapi anda tidak sanggup dirompak dan tidak sanggup kesetiaan dan kecintaan anda terhadap pasukan anda dipergunakan untuk kepentingan sesetengah pihak.
  5. Tunjukkan yang penyokong Terengganu dan Negeri Sembilan tidak sanggup dipergunakan untuk kepetingan pihak tertentu.
  6. Mana-mana fan club atau penyokong yang akan dapat tiket percuma, juga jangan masuk ke dalam stadium, jangan pentingkan diri sendiri, fikir mengenai penyokong lain yang tak mampu tetapi dikerjakan dan dipijak oleh FAM.
Sanggup??????? Boleh buat???? Memekak, pung-pang kat alam maya nih, korang ingat FAM ambil peduli, takde punya, jangan harap lah.
Kacau kantung wang mereka, baru mereka kelam kabut. Kalau sampai Khamis jualan tiket tidak berganjak walau satu keping, cuba korang fikir, tak ke menggelupur diaorang kat Kelana Jaya tuh...cuba fikir... :-)

Diaorang kacau kita, kita kacau balik!! Apa susah..gunakan kuasa kita. Sokong tetap sokong tapi jangan sampai kesetiaan dan kecintaan menggila kita terhadap sukan ini dan pasukan kita disalahgunakan oleh orang lain untuk keuntungan mereka.  Tak logik dan tak masuk akal, kenapa kos baik pulih stadium harus dipikul tanggungjawab oleh penyokong???? mana sekolah, mana universiti diaorang belajar?? SMKFAM ke? atau UFAM??

Tapi benda nih nak berlaku perlukan semua penyokong dari kedua-dua negeri bersatu dan tidak mementingkan diri sendiri sahaja. Tapi susah kat Malaysia nih, pasal nanti nak kena jaga hati si polan nih, si polan nih, maklumlah ada orang-orang politik dalam persatuan kan. Yang sakitnya orang-orang biasa yang menggelupur saban minggu cari duit nak beli tiket pegi stadium. Aku cuma risau puak-puak yang dapat tiket subsidi dan tajaan nih nanti, sanggupkah mereka bersama-sama dengan yang lain di luar stadium nanti????

Setidak-tidaknya rakyat bolasepak marhaen silalah bersatu untuk kepentingan kita sendiri rakyat bolasepak. Biarlah golongan bangsawan yang dapat tiket percuma tu mengipas dan terus mengipas. Sekali nih kalau kita biar mereka memijak, maka mereka akan terus memijak. Sokong bukan dengan semangat dan kesetiaan jek, tapi kadangkala perlu disertakan dengan otak dan fikiran juga.

Renung-renungkan lah..Selamat Beramal.

Sekadar tulisan dan pendapat.


***



As for me, aku dah lama berenti tengok bola Malaysia kat stadium ni. Last sekali time NS kalah 3-1 dengan Selangor final piala FA ke apa. Sebelum tu aku last tengok Malaysia main time kalah dengan Indon dalam piala Tiger. Walhal dah leading kat sana. Bengong punya Khalid Jamlus.
Untuk apa kita bayar untuk tengok permainan yang tak seberapa. Boleh je tengok free kat TV1. Bukan aku tak sokong negeri sendiri tapi.......

October 20, 2011

- harga sebuah kejujuran -

Berapa harga sebuah kejujuran??

RM10.90.

Kisahnya begini..........

Aku dah pecahkan sekeping/sebuah(?) frame gambar kat satu shooping complex ni. Kebetulan takde pulak anak India berhampiran. Kalau tak, aku dah buat skill Akak Senduk korang tu. Huhu.

macam ni la rupa frame tu kalau aku tak tipu...huhu..
Oleh kerana tiada orang berhampiran untuk dipersalahkan dan bunyi kaca pecah tu terlalu kuar. Maka aku pun menyuruh Wildcutecat kutip frame yang dah berderai tu masuk dalam cart. Aku pun teringat pantun 2 kerat yang selalu aku baca.

"Nice to see, nice to hold,
Once broken, considered sold"

Dah setel soping semua aku pun pergi la kaunter nak bayar. Aku tunjukkan la frame tu kat cashier. Sambil suruh dia kira je tapi jangan masuk dalam plastik barang aku. Aku cakap aku dah terpecahkan so aku nak bayar je tapi taknak bawak balik.

Tiba2, dia panggil kawan dia suruh amikkan frame lain sebagai ganti. Aku pun terkejut. Aku bagitau dia  sekali lagi aku yang pecahkan frame tu, aku bawak sebab nak bayar je.

Tapi dia cakap, "takpe, takpe". Sambil suruh kawan dia amik cepat2. Aku pun nak kata apa lagi. Senyap je la.

Pastu member dia pun bawak la frame yang baru. Cantik gak. tadi tak sempat tengok sebab rasa bersalah.

Scan rupanya harga frame tu RM10.90 je. Tapi cantik la. So, aku pun bayar harga frame tu dan bawak balik frame yang masih elok dan tak berderai.

Sempat lagi cashier tu berpesan kat aku. "Yincik, lain kali jangan kasi picah tau. Biasa kita memang tak ganti".

"Baiklah", kataku di dalam hati.

Oh ya, oleh kerana kejujuran aku tu aku telah dianugerahkan badge ini oleh seorang gadis.

Kesimpulannya, Be honest, always. Tipu tipu nak kemana? Neraka saje.

So, aku nak tanya sekali lagi.

Berapa harga sebuah kejujuran??

RM10.90 or priceless???

- didepanku ada mekchu -

Aii dah lama aku tak update blog ni, tapi demi Mekchu aku gagahkan jugak siapkan draf  yang dah lama aku simpan ni....

Salam Mekchu,

Pada pandangan aku yang simple pimple ni ko adalah seorang yang comel pada mata kasarnya tapi kusut pada mata halusnya. Yelah, part muka dah OK tapi part telinga....Haishhhhh...Bukan kekusutan itu tu yang aku nak highlightkan sebenarnya. Tapi kusut time situasi yang memerlukan tindakan pantas dan tuntas (tiru ayat ko ni, point kase lebey okeh). Orang lain memang la nampak dia cun je dalam blog kan? Tapi aku yang tengok dia hari2 (hari kerja je) selalu nyaris terkusut sekali. Korang bayangkan la setiap kali ada problem dengan rambut serabainya (fitnah 1), gincu sampai ke pipi (fitnah 2), bedak muka yang pecah2 (fakta). Panik yang piknik kataku. Huhu. Tapi tu dulu. Masa tu dia belum MAMPU sangat lagi. Sekarang dia dah makin cemerlang. Mungkin sebab dah lama masuk U.Palingfirst.Time.Makan (UPTM) kot. Korang sebut je KEW PA apa, semua dia hafal. Buku sifir 4 angka dia hafal, dapat APC, buat ISMS lak sekarang. Kelllas ko!! Sampai pele lapu aku pun dia tolong jugak. Kalau tak, sampai sudah tak siap. Apapun aku suka bekerja dengan ko. Bina ayat SMS sama2 (yang ni kelas). Karang emel sama2. Taip surat sama2. Cari surat sama2. Setel problem sama2. Kira aku yakin la ko mampu tolong2 aku, kalau aku takde kat opis ke ko backupkan. Selain tu, ko selalu gak dengar luahan perasan aku. Pendengar yang baik, bagi nasihat dan komen yang membina. Dari zaman kejatuhan aku (sob sob) sampai la zaman kegemilangan aku (yeeha). Kira ko ada share gak sebab bilik ko sebelah bilik 'dia' je masa tu. Tak, bukan Faridah.. Sorang lagi. Huhu. TQ TQ. (4/4m)

Pasal blog ko ni, aku takde nak komen apa. Biasanya on the spot je aku sound kalau ada benda yang tak kena. Nama kan duk 1 opis. Sekarang lagi senang. Main kenyit2 mata lagi. Cuma aku tak puas ati (a.k.a Jeles) sebab ko ada segmen "Mari Kenali Mekchu". Sebab pe? Sebab aku takde segmen tu. Huhu. Aku ingat nak suruh ko tolong buatkan segmen "Mari Kenali Si Kacak Capo Grande" kat blog ko. Aku upah roti canai kat cafe + kuey tiow Uncle Burn. Ok tak?? Tu je la, yang lain macam blog lembap, error sana sini aku terus cakap je. Kira blog ko ni ada gak la hasil tangan aku. (2/2m)

Entry yang aku paling suka dalam ni mestilah entry mengenai Arissa's Choice. Arissa's Choice tu sebenarnya kedai online aku dan Wildcutecat. Kira kitorang ni menumpang populariti blog pilihan In Trend ni je la. Suka sangat, lepas ko buat entry je ramai call/SMS/emel/FB tanya pasal barang kitorang. Kitorang pun suka layan dan berbisnes dengan kenalan2 ko. Di samping menjaga nama baik Arissa's Choice, kami kena jugak akan jaga nama baik ko selalu. Promise!!! (2/2m)

Blog ko ni Chu dah OK sangat sebenarnya. Takde benda nak tambah dah. Simple, kemas, banyak gambar. Macam blog aku gak. Kira kalau aku komen ko, aku macam komen diri sendiri lak. Takyah tukar apa2, cuma tukar la tema tu. Asek oren je. Tukar la ke pink, warna kegemaran aku dan Viruspadu. Huhu, abaikan. (1/1m)

Kesimpulannya, tujuan aku menulis entry ini adalah tidak lain dan tidak bukan ialah untuk memenangi ketiga2 baucer Matase Sutera yang bernilai RM50 setiap satu tu. Korang jangan jeles lak kalau 1 entry aku ni boleh menang sampai 3 hadiah. Walaupun aku fail BM tapi bila aku baca balik entry ni, aku yakin boleh menang dengan tenang. So, kenapa aku nak menang. Aku sebenarnya nak hadiahkan baucer tu kepada isteri aku yang tersayang, Wildcutecat yang berada tidak jauh dari kerusi kita. Ya, itulah sebabnya. Takde sebab lain dah. Eh, ada. Kalau aku menang, lebih kain Matase Sutera tu boleh la buat baju Arissa. Merasa gak dia pakai sutera. Nanti dia dah besar aku ceritakan pasal ko ye sambil tengok gambar2 ni. (1/1m)

kenanganku dengan mekchu dan beg retro bunga2...
kenangan memutar restoran berputar...
ko kenal sape kiri sekali tu?? bos ko...sebelah kanan aku tu kembar ko...tak menang gak tak tau la...huhu  



Akhir kata aku tujukan sekali lagi lagu Andaiku Tahu dari Ungu untuk ko. Selamat memberi kemenangan kepada aku. (+1m)

Sekian,

YANG KACAK

Capo Grande.

p/s: aku tolong buatkan skema pemarkahan untuk ko. Kat hujung setiap perenggan ada markah aku dan markah maksimum dalam kurungan ( ) tu. Kalau kira markah aku 11/10. Sekian, untuk makluman dan tindakan anda seterusnya ;-).

September 9, 2011

- sila jimatkan prepaid anda -

"RM0. Pelanggan yang dihargai. Mulai 15/9/2011, semua pembelian reload & pek permulaan akan dikenakan 6% Cukai Perkhidmatan yg berkenaan."

Nampak, nampak, saya gurau. Agaknya tu la jawapan Najmi Raja Lawak kalau dia hantar SMS tu kat korang. Huhu.

Mari tengok ni ada gurau ke tidak...

nak tau lebih lanjut, sila ke laman FAQ Celcom ye...

1. What is service tax?
  • Service tax is a consumption tax and chargeable to the customer, as provided for in the service tax laws.
  • The service tax laws require the telecommunication companies to levy service tax at the prevailing rate on telecommunication services, including prepaid reload and starter packs.
  • However, the telcos have been absorbing the service tax since the introduction of the prepaid services in 1998.
  • Effective 15 September 2011, the telcos will be charging customers service tax for purchases of prepaid reloads and starter packs.
  • With effect from 1January 2011, service tax rate is 6%. Prior to 1 January 2011, service tax rate was 5%.
Nampak tu!! aku dah highlight kan. Maknanya selama ni syarikat TELCO ni semua telah menanggung beban cukai untuk pengguna seluruh Malaysia. Tenkiu so much!!! I love Ananda Krishnan!!! Yoohooo!!!!

Bayangkanla kerugian diorang ni semua. Kalau tak caya boleh tengok ni...

'kerugian' MAXIS setakat suku kedua 2011..
Selama ni diorang telah rugi dengan menanggung cukai pengguna. Diorang telah rugi kerana tidak berjaya mendapat keuntungan yang lebih dari korang semua pengguna prepaid yang miskin. Haha, mari kasi gelak kat korang. Hahahahaha...

Kalau korang nak tengok jumlah kerugian(untung sebenarnya) TELCOs ni boleh rujuk link di bawah :-

CELCOM [Broken Link]

Untuk info tentang harga baru reload dan starter MAXIS...


Mungkin RM0.30 atau RM0.60 tak cukup banyak bagi korang. Tapi kalau dah  berjuta orang bagi derma macam tu, tak ke makin kaya TELCOs ni semua. Bak kata Kassim Baba "Duit 1 sen kalau dikumpul, boleh bikin rumah batu".

Jangan salahkan kerajaan pulak pasal kenaikan ini ye. Memang ada peruntukan undang-undang yang membenarkan TELCOs untuk tidak menanggung cukai bagi pengguna. Maklumlah kita kan mengamalkan dasar ekonomi kapitalis. Maka sebab itulah lahir ramai oportunis, materialis, monopolis dan kronis di kalangan kita. Ini semua salah teori demand and supply chain macam dalam subjek Ekonomi yang aku fail dulu. Gila membazir belajar subjek tu.

Jadi dari nak menyalahkan orang lain mari kita cari solusi lain. Sebelum ada menteri keluar statement macam kangkung kat paper yang berbunyi lebih kurang macam ni...

"Zaman lepas merdeka dulu takde pun prepaid ni. Boleh je berhubung dengan orang tersayang" - Itu dulu...

"Penggunaan telefon bimbit berlebihan boleh merosakkan kesihatan. Pengguna digalakkan untuk mengamalkan gaya hidup sihat" - WTF...

"Bahasa dalam SMS mencemar kedaulatan bahasa Melayu" - Ye ye ye dan ye...

Solusinya ialah:-

1. Kurangkan SMS atau call.

Obviously. Tapi untuk mak bapak dan keluarga tak payah la kan. Kecik lak ati orang tua tu.

2. Gunakan telefon pejabat untuk kegunaan rasmi.

RASMI. Diulang RASMI sahaja. Tapi kalau korang nak bergayut, bayar la bila sampai bil ok.

3. Claim bila call client guna fon sendiri.

Oh lupa lak, prepaid mana ada itemised billing. Haha, padan muka korang.Tapi kalau boleh claim, claim sajok.

4. Topup banyak2 minggu ni.

Kerja bangang. Sebab dah bagitau awal-awal nak naik harga maknanya dah ada la yang sorokkan stok prepaid. So, topup guna online banking.

5. Guna alternatif lain.

Meh aku listkan apa yang korang boleh guna.
lame..fell free to reject
slight lame..use it for formal occasion only..c'mon who can score chicks using email nowadays...
cool...fast and faster...

cool..enable file transfer also..
cool...free wifi anyone??
cool...messages are encrypted with a 256-bit AES encryption key...
cool...can play games also...

atau boleh guna solution dari theklonetwork ni...

absolutely cool..
Jadi kalau anda rasa nak membantah, tak digalakkan untuk berpiket ke apa ke. Baik korang duduk rumah diam-diam dan kasi LIKE ini page Kami bantah cukai 6% untuk produk reload & simpack.  Memang takde guna pun, tapi at least kita tau kita tak keseorangan membantah. Ini antara yang menarik aku jumpa...

nice 1...huhu...sape dapat jawab aku belanja roti canai kat cafe...
nice 2...huhu...
So last word, stop blaming others. The power is in your ass hand (Celcom punya ayat nih). Act now or give a dumb silent majority.
p/s: Oh, aku pun kena cek bil broadband dan line celcom aku. Dah kena cukai ke belum ek???

p/s: Sebelum terlupa, tambahan 6% tu minima ye. Jangan terkejut kalau ada yang jual topup RM10 dengan harga lebih tinggi. Stay tune!!!

p/s: Untuk budak2 bangang yang gian AFUNDI, aku ucapkan SYABAS BETI!!!

p/s lagik: patutnya yang kena cukai pengguna ni  ha...

ada betul???

September 2, 2011

- selamat 8 bulan -

Hari ni genap usia Arissa 8 bulan...gigi pun dah nampak 2 batang...makan dah ada bunyi krup krap gitu...gerek sey...

Aku nak tepek gambar2 Arissa yang aku snap guna Instagram...

















Ni semua hasil dari tutorial viruspadu la ni...terus je aku terpengaruh...apapun enjoy!!!  

~ via iOS pad ~

August 20, 2011

- kalaulah saya perdana menteri Antigua and Barbuda -

** Entry ini bukan bertujuan untuk merampas kuasa ok**

10 perkara pertama yang aku akan buat lepas jadi PM :-

1. Men'transformasi'kan sistem pengangkutan di Malaysia Antigua and Barbuda.

Aspek pengangkutan merupakan aspek paling sensitif dalam hidup aku. Sebagai insan yang mudah marah-marah manja, hati aku agak mudah tersintuh bila meredah jalan jam atau menunggu tren lambat sampai (always, with KTM).

jalan jam...agen perosak kesuburan lelaki...
Memula aku akan drive di sekitar town, tengok keadaan macam mana. Jalan dah buat one-way je tapi apsal sesak ye?? Owh, mungkin sebab ramai orang yang tak bertamadun parking kereta berlapis-lapis, kalah kek lapis Sarawak. Kalau nak senang, kompaunkan je semua kereta tu, tapi aku kan PM. Kena la bijak. Sebelum menghukum aku kena la sediakan prasarana yang mencukupi.

Lantas aku mengarahkan Majlis Perbandaran Seremban (MPS) Dewan Bandaraya Saint John (DBSJ) untuk mencari penyelesaian. Bina satu bangunan letak kereta yang mempunyai ciri-ciri seperti :-

- bertingkat
Sebab masyarakat majmuk Antigua and Barbuda ni memang suka benda lapis-lapis (macam perut berlapis), aku cuba gak bagi ala-ala lapis. Bukannya apa, ruang tanah yang ada tak mencukup. Ya, saya faham harga tanah di Seremban Saint John ni mahal. Belum kira macam-macam cukai lagi. Takpe, at least parking ni boleh menjana pendapatan untuk DBSJ di samping mengurangkan masalah parking double ni.

- bercirikan keselamatan, CCTV dan pengawal keselamatan dari Nepal
Bukannya apa, kalau tak selamat ada je alasan makcik-makcik ni yang tak nak guna parking ni. Buat dah mahal tapi takde orang pakai takde guna. Buatnya sorang makcik diapa-apakan di sini, beratus makcik beralasan kuat tak mau guna.

- kemudahan jejantas, escalator, lif ke tempat-tempat tumpuan awam.
Orang sekarang kan malas-malas. Sebab tu ramai gendang gendut tali kecapi yang mati awal. Punca, parking lapis-lapis pun disebabkan malas nak jalan jauh untuk membeli KFC atau kek di Craven Cottage. Ataupun tunggu wife bayar kad kredit kat bank. Lepas ni takde alasan lagi dah, korang guna la kemudahan ni nak pergi Taman Tasik ke, Terminal 1 ke, Wisma Persukutuan ke ataupun Wisma Negeri.

Aha, boleh juga mengatasi kecurian parking di Wisma Negeri. Bahalol dan Toholol di sana amat ramai hinggakan dah letak kon pun ada orang alihkan. Takde la kes tiba-tiba kon naik atas kereta lak lepas ni.

- murah
Mestilah kena murah, takkan la aku nak membebankan rakyat jelata aku ni. Target ROI pun dalam masa 5-10 tahun. Yang penting kena selalu buat scheduled maintanance, bukan corrective macam JKR selalu buat. Asal maintanance je, corrective. Asal maintanance je, corrective. Nak pulak dah dekat ngan tarikh pilihanraya ni. Jalan cantik pun nak diturapnya. Jalan berkurap lain la.

ada bran?? aku bagi parking macam ni ye...
Ok, dah setel kot pasal isu parking ni. Cuma masalah nak cari lokasi strategik je. Takpe, yang tu aku bagi DBSJ dan JKR fikir. Sia-sia la rakyat bagi gaji kalau tu pun tak boleh nak setel. Dah siap tempat parking tu baru aku boleh buat undang-undang kuku besi macam kat Singapore. Salah parking je denda/kompaun maksimum RM500. Takde orang dalam kita sita je.

Kalau clamp menyusahkan nak bukak balik clamp tu. Lagipun benda masih ada, bikin semak je ana punya bandaraya. Kita tarik, kalau takde sape claim kita lelong atau jual besi buruk. Pendapatan lagi tu. Kalau tu pun tak laku kita bakor je.

kite bakor je!!!

Lepas tu aku pusing-pusing lagi sekitar town. Tengok jalan-jalan ni terancang dan tersusun ke tidak. Mana yang nampak semak je aku suruh ubah. Kalau PM sebelum ni tak kisah sangat pasal jalan-jalan ni sebab tak drive sendiri, duduk dalam kereta mewah tinted gelap habis, pastu polis escort pulak. Mana nak rasa jalan-jalan asal siap je ni kan.

Mana yang perlu letak flyover, aku letak. Mana U-turn yang menyusahkan aku ubah. Terutama yang dekat2 ngan trafic light. Lantaklah bape budget pun. That is my problem not yours okeh. Sape suruh planning dulu tak nak buat betul-betul. Dah siap baru nak korek sana, nak korek sini.

ni flyover nak masuk area rumah mak aku...
Trafic light pun aku nak tukar gak. Semua ada sensor dan CCTV. Jadi tak perlu lah polis trafik kawal laulintas lagi. Tenaga diorang ni aku boleh letakkan kat highway bila ada accident. Takde la rakyat jadi bangang bila ada eksiden kat highway. Slow dua-dua belah jalan sebab pemandu yang tak nak tolong tapi nak tengok nombor je. Bullsh****t.

Ada CCTV tu bukan apa, boleh rekodkan mana yang dah kuning tak nak berhenti sampai menyusahkan orang nak masuk simpang. Kalau tak menyusahkan takpe, tapi kalau sampai blocking orang lain boleh dikenakan hukuman denda atau penjara.

ko nak sangat kan?? berani langgar la lampu kuning...
Ini baru aku sentuh pasal pengangkutan dalam bandar dah panjang berjela macam ni. Belum aku bukak topik pengangkutan interdistrict dan interstate lagi. Maklumlah, Antigua dan Barbuda ni negara kepulauan. Jadi agak susah nak menghubungkan semua pulau. Lainlah macam Malaysia, dari Perlis sampai Johor tanah je. Boleh gak buat bullet train kan.

Aku nak buat gak kat sini. Bukan apa, aku dah boring sebab komuter Keretapi Tanah Antigua dan Barbuda (KEBAB(apsal kebab?)) lembap nak mamp****s. Nak tunggu tren sampai lembap, dah jalan asyik berhenti-henti lak tu. Bukan stop kat stesyen pun. Ntah hutan mana dia park agaknya. Kalau kata nak curi balak tak logik pulak. Sini bukan Sarawak.

ni lah yang aku nak tukar tu...
Travel time kalau tulis 2 jam boleh jadi 3 ke 4 jam. Pastu penuh lak dengan Bangla dan Indon ketiak masam. Rasa nak muntah pun ada. Tu zaman sebelum 'pemutihan' lagi dah ramai. Lepas ni dari kepala tren ke taik tren muka dia je. Macam kat Bangalore pun ada rasanya.

Sebab tu aku buang terus semua tren KEBAB nih. Aku rasa kalau jual second kat Zimbabwe pun tak laku. Maklumlah dah obselete amat. Jadi aku jual besi buruk je kat Ah Chai. Pastu import speed train dari Jepun atau Russia. Benchmark kaw-kaw dulu, amik mana yang paling selamat, murah dan laju je.

Tren pun aku ingat nak asingkan la. Perempuan dalam tren warna kelabu, lelaki dalam tren warna pink, married couple dalam tren warna hijau, PATI dalam tren terus balik negara asal. Amacam ok tak??? Kurang la kes jenayah seksual lepas ni. Aku memang BRILLIANT!!!

untuk lelaki sahaja...awww...
Lagi satu, kalau dah ada bullet train memudahkan orang yang kerja jauh atau luar negeri untuk kerja di negeri lain. Kata orang musafirlah yang memakmurkan negeri kita.

Contoh kalau sorang tu stay kat Perlis Saint Paul tapi kerja kat Putrajaya Saint John. Di samping boleh  keluar lambat sket dan balik awal sket dia juga boleh memiliki rumah dengan harga yang lebih rendah berbanding membeli rumah di Saint John atau di Sepang bandar satelit yang lain. Kalau macam Viruspadu antara Putrajaya dengan Seremban boleh la naik bas. Kalau macam Mekchu yang duduk labu boleh drive je. Kalau duduk kuarters macam Wildcutecat boleh la naik basikal atau jalan kaki. Boleh juga mengurangkan gejala sosial apabila keharmonian institusi rumahtangga terpelihara, betul tak???

kenari biru untuk hantu Mekchu balik Labu...
Lepas tu aku rasa nak galakkan rakyat guna basikal la macam kat Melaka. Kira macam nak kurangkan pencemaran la ni di samping menyihatkan badan. Padahal sebab nak cover line sebab aku dah tarik subsidi RON95 dan tak turunkan harga RON97 ikut harga minyak dunia.

Aku nak start dengan penjahat penjawat awam dulu. Kata orang kempimpinan melalu tauladan. So kita mulakan kempen dengan orang pangkat tinggi-tinggi dulu. Setiap pegawai dapat basikal sorang satu. Parking kat opis jadi harta pejabat. Kalau ada meeting dekat-dekat boleh guna basikal je. Claim pun kurang. Pastu time rehat boleh guna untuk ke pejabat pos atau ke Watson. Untuk yang tinggal berhampiran dengan pejabat dibenarkan bawak balik basikal tu.

nak jimat, jimat lagi...JUSA C ke atas dapat yang 1 tayar je..
Basikal tu akan selalu dimaintance kan. Tiru macam kat New Zealand la setiap 2 bulan kan basikal kena servis. Percuma lak tu.

Lepas tu nak sentuh pasal tol pulak. Ok yang ni last sebab aku dah letih nak taip ni. Aku akan arahkan kerajaan ambil alih tol dari setiap konsesi. Makin lama makin naik harga pulak. Ingat Sammy Vellu dah takde, kita selamat. Rupanya sama je.

saya letak tiang letrik pun boleh menang ma...
Kalau tak dapat hapuskan bayaran tol pun, aku akan kurangkan. Tak payah de diskaun lepas jam 12 tengah malam je. Sape je guna time tu. Aku pun kalau dekat-dekat nak midnight takde aku sengaja drive slow-slow sebab nak diskaun. Tak lapar aku de.

Syarikat konsesi ni pulak aku takkan biarkan bankrap, kita bagi diorang kontrak untuk mantainance. Of course la dengan tender terbuka bukan direct nego. Setiap 3 tahun tukar.

Ataupun boleh juga serap staff diorang ni masuk gomen. Bagi la skim VSS kan sebab nak pindah ke gaji yang lebih rendah. Senang sket maintain sendiri takyah tunggu technology transfer dari swasta nih.

Rasa cukup kot idea aku nak men'1AntiguaDanBarbuda'kan sistem pengangkutan kat negara ni. Pasal bas-bas tak cukup nak balik raya kat Kelantan tu aku skip dulu lah. Apa guna ada Menteri Pengangkutan. Lagi 9 point aku sambung kendian.

p/s: agak2 cukup tak RM14 billion buat benda alah ni semua???

ATAU

korang ada cadangan yang lebih bernas dan bernanah. Sila cadangkan ye...

p/s: kenapa aku tak sebut pasal motor?? sebab aku nak haramkan penggunaan motor untuk yang berumur kurang dari 21 tahun. Mat rempit yang kena tangkap aku hantar jadi askar kat Korea.

Lagipun aku akan murahkan harga kereta. Korang main la EVO 8 pulak kalau mampu bayar. Kereta nasional semua aku campak lombong termasuklah BumbleVy kesayanganku.