September 25, 2010

: apa anda akan jumpa jika google "capo grande"

Tak tahu lagi apa itu google. Mari pakcik Capo buat tutorial sket. Mula-mula bukak web browser anda (mozilla firefox, internet explorer, google chrome dll), taip "www.google.com" di address bar, tekan enter, taip capo grande dan tekan butang search. Walla, anda sudah pun menggogle.

Jangan amik serius sangat tutorial kat atas tu. Kang ada lak yang marah cakap Capo bagi tutorial ntah apa-apa. Mari saya summarykan apa yang akan anda jumpa kalau google "Capo Grande"

1. Movie Il Grande Capo ( The Boss of It All )

Sebuah filem Denmark yang diarahkan oleh Lars Von Treir, mengisahkan mengenai sebuah syarikat IT di Denmark hendak dijual kepada seorang dari Iceland. Bagaimanapun pemilik syarikat tu taknak dedahkan identitinya dan mengupah seorang pelakon untuk menyamar menjadi bos manakala beliau menjadi pekerja bawahan. Untuk bacaan lanjut saya pastekan ayat dari Wiki ini.

"In Danimarca un'importante società che si occupa di informatica sta per essere venduta ad un burbero islandese, Finnur, che vuole firmare il contratto  con il proprietario. Il vero proprietario, Ravn, però non ha mai rivelato la sua identità, fingendo di essere un semplice esperto legale che operava per conto del grande capo. Decide quindi di assumere un attore  disoccupato, Kristoffer, perché reciti la sua parte per concludere la cessione dell'azienda. La firma del contratto viene, però, ritardata e a Kristoffer è richiesto di recitare il ruolo del grande capo anche con gli stessi dipendenti, in modo da scaricare il vero proprietario dalle responsabilità delle scelte più impopolari passate e future. La situazione è però destinata a sfuggire di mano..."

Apa?? Tak faham kan?? Sama la kita. Nama je macam orang Itali tapi hati tetap macha. Kalau nak tau maksudnya boleh menggunakan Google translation yek. Tajuk Il Grande Capo adalah tajuk filem ini dalam bahasa Itali.

Untuk bacaan lanjut sila layari imdb.com.

2. Curut Butera Capo Grande
Ayat ni saya pastekan juga sebab saya malas nak translate.
"The Butera Capo Grande cigars are a medium-bodied cigar from the Dominican Republic. Made by the famous tobacco distributor Mike Butera, these Colorado Claro wrapped smokes are first aged in cedar and then boxed in Mahogany. This allows for the full flavor of the cigar to come out, giving you a rich and creamy taste. The beautifully constructed cigars draw easily and burn evenly. If you're a fan of any of the Butera brand cigars, give the Butera Capo Grande a try!"

Ye marilah sama-sama kita try curut Capo Grande!!!

3. Pengedar dada(h) (Capo) el Grande

Dalam bahasa Itali Capo bermaksud ketua, so yang aku faham dalam ini cerita ialah ketua pengedar dadah Mexico.Makhluk tuhan yang jadi pengedar ni nama sebenarnya ialah Sergio Villareal Barragan dan mempunyai gelaran 'el Grande'. Dalam Wiki menyatakan dia dapat nama el Grande sebab dia tinggi galah(2.01m).

Takde rupa Capo Grande kan??? Walaupun sama-sama muka pecah rumah tapi saya tetap pilihan  hati Wildcutecat. Huhuhu...

Setakat ni itulah hasilnya yang saya jumpa selain daripada jumpa Campo Grande (town kat Brazil). Apapun siapalah pulak manusia yang akan menggoggle Capo Grande melainkan tuan punya blog ini sahaja yang takde kerja.

p/s: apa anda akan jumpa ke apa akan anda jumpa??? Sape terror BM tolong jawab...

No comments:

Post a Comment