August 3, 2010

: cc2Gov

Apa itu cc2Gov??

Bagi yang tak tau xpe, sebab istilah ini baru semalam diberikan. cc2Gov itu membawa maksud Government Collaborative Communication. Stylo kan bunyinya?

Citernya macam ni, aku ngan bos kena join bengkel 1GovMail kat Allson Klana Nilai. Start semalam sampai arini. Dalam bengkel ni kitorang kena discuss apa ciri2 emel bersepadu yang akan digunakan oleh semua staff kerajaan. Arahan dari 1PM kita, 1Najib Tun Razak sendiri nih, bukan sesuka je tau.

So discuss punya discuss group aku decide nak gunakan nama ni untuk  menggambarkan komunikasi antara staff kerajaan yang menyeluruh. Bukan setakat emel je, tapi ada IM, video conferencing dan macam2 ciri2 lain la. Takdelah guna nama asal lagi, yang hanya melambangkan penggunaan emel. Sebab email is so yesterday. Hoho, i speak malay when i sound stupid...

Walaupun belum dilaksanakan lagi, tak dapat kelulusan pun lagi sebenarnya tapi aku ternanti2 bila la nak dapat guna cc2Gov ni. Agaknya sebelum pencen dapat tak ek??

Dalam bengkel tu ada presentation dari Microsoft, Lotus, Zimbra dan Oracle tentang cadangan diorang untuk projek ni. Macam best je Zimbra, Microsoft Exchange 2010 pun macam best. Mana yang terpilih pun tak tau lagi. Yang penting aku dapat goodies dari Microsoft ni.

Oh, takde watermark lak. Sebabnya aku update guna Ubuntu. Long live open source!!!

Tapi walau secanggih manapun teknologi ianya tidak bererti tanpa penggunaan. Tambah pulak budaya fikiran negatif staff kerajaan ni. Macam mana la kita nak promote penggunaan cc2Gov ni setaraf dengan facebook, twitter ataupun gmail. Agaknya kena setkan emel kerajaan tu sebagai benda yang lagho kot baru boleh.

p/s: isnin, selasa g bengkel...sok g usha wireless kat pd...lusa n tulat training kat midvalley...chu, ko tlg tgk2 kan karspersky tu ek...aku xdpt tlg...

8 comments:

  1. td kan dah bg..dokumen utk di sign dan alat pemanas badan...hehe...

    ReplyDelete
  2. tetinggal kat rumah yang dah bagi tadi...huhuhu

    ReplyDelete
  3. xpe, ada kat umah lg tu...dah siap wangi2...huhuhu

    ReplyDelete
  4. ko mesti byk idea psl benda2 lagho tu kan?? hehehe

    dun worry, setakat ni aku bleh handle kaspersky tu.. ni yg rasa cpt2 nak naik 44 ni.. hahahaha

    ReplyDelete
  5. haha...aku kan explorer...mesti la lagho...

    cepat la naik chu...blh open tabla...ko kan chumerlang...huhuhu

    ReplyDelete
  6. Best siut ko dpt pergi training/seminar semua free-free belaka..Patutnya aku amik CS jadi junior ko kat Jengka..ahahaha...

    ReplyDelete
  7. adoi la acap...bkn aku dah ajak ko ke?? ko yg somong ma...

    ReplyDelete