June 25, 2010

: tutorial tambah top menu

Tak abis2 menggodek blog lagi aku hari ini. Setelah puas mencari sejak malam tadi akhirnya aku berjaya gak jumpa tutorial yang membolehkan aku letak link2 kegemaran aku kat bawah header macam di atas tu. Bukan apa, Pn. Wildcutecat request untuk kemudahan beliau. Sebagai suami mithali yang kacak, aku pun melakukan percubaan untuk membantu beliau.

Tutorial yang aku jumpa ialah dari blog Mari Bina Blog. Sebenarnya banyak lagi aku dah try tapi tak jadi + tak cantik. Kalau guna Add Gadget dalam blogger ni rupa blog akan jadi macam ni…

before

Tak cun kan?? So aku menggoogle la guna keyword Add tab menu at blogger. Last2 baru aku cari kat blog faveret aku ni untuk tips2 design blog. So hasilnya macam di atas tu la. Kredit pada blog ini aku link terus korang ke entry tutorial dia yek.

Tambah menu dari Mari bina blog.

Aku cuma tambah sikit je code nya untuk terus bukak page2 tersebut kat new tab.

Kalau biasa code html untuk buat link macam ni:

<a href=’http://google.com’>Google</a>.

Aku tambah target=’_blank’ untuk bukak new page macam ni

<a href=’http://google.com’ target=’_blank’>Google</a>.

Sebab open in new tab ni jugalah aku telah menggegarkan bilik Jemah@Viruspadu di pagi2 nan buta itu.

Sekian tutorial ringkas dari saya.

2 comments:

  1. try jgn xtry...jgn lupa kredit to blog mari bina blog ;-)....huhuhu

    ReplyDelete