April 25, 2010

: the road i used to ride

"Each and every road i used ro ride i leave trails and marks. So when i bump into the same path again, I know what is or was been there. For all my heart to see" - Capo Grande, 2010

2 hari di weekend nan lalu aku menghabiskan masa di jalanan. Mengharungi separuh Negeri Sembilan dengan 1 tujuan dan 1 matlamat. Separuh yang aku maksudkan ialah area ulu2 kegemaran aku.

Sabtu petang aku bergerak ke arah Felda Gugusan Palong. Dulu2 famous orang panggil Poland, damn it sape la yang letak tu. Tengah2 perjalanan aku tergerak hati nak singgah rumah makcik aku kat Bahau. Sempat aku melantak di situ walaupun aku tak lapar. Nasib baik aku singgah, baru perasan tayar kompressor aku dah kempis. Kalau aku jalan je tadi mau maut aku dilanda kemalangan tidak berbau. Menjanda la bakal isteri aku nanti.

Bahau
Masa kecik2 dulu, inilah bandaraya yang sering aku kunjungi. Asal gaji je aku pergi, asal gaji je aku pergi. Bukan aku punya gaji, tapi bapak aku yang punya. Pasaraya yang terbesar kat sini dulu ialah Upwell dan Parkson. Situ je la yang meriah pun.

Tapi sekarang lagi meriah. Wayang pun dah ada kat Plaza Kiara. Lepas tu banyak kedai2 yang hidup sampai malam tak macam dulu.

Kejadian yang menimpa menyebabkan aku hilang semangat untuk meneruskan perjalanan. Lantas aku membuat keputusan untuk terus ke rumah Atuk aku di Pasoh 1.

Tapi tiba2 aku semangat balik untuk meneruskan agenda. Lantas aku meluncurkan kompressorku ke Felda Lui Muda dan Felda Lui Selatan 2. Singgah di rumah uncle Ghazali untuk minum2.

Lui Selatan 2
Tak banyak memori aku di sini. Puas ayah aku bagi nama2 kawan aku masa tadika dulu. Haram, sorang pun aku tak hengat. Apa yang aku ingat macam mana aku masa tadika dulu. Oh, aku tak nangis pun hari pertama aku di tadika. Siap balik sorang2 lagi. Kecik2 dah stylo kan, independent gitu. Masa kat tadika aku selalu curi makan sarapan awal. So untuk mengelakkan dari lapar nanti, aku tukarkan bekas aku yang dah kosong tu dengan bekas orang lain. Sampai la aku kantoi pada satu hari. Itupun sebab gadis tu nangis, rilek la orang lain pun kena tak nangis pun. Lagi satu aktiviti kegemaran aku masa tadika tu aku suka main lompat2 atas meja masa cikgu takde. Satu kelas aku pusing sambil lompat2. Nasib la aku ringan, kalau la aku berat macam Puan Hadibah nescaya patah la meja2 itu.

Selesai di Lui aku terus ke Pasoh tapi sempat aku singgah di Simpang Pertang untuk tapau makanan untuk atuk dan uwan. Aku bermalam di situ untuk menghilangkan lelah dan dahaga. Dengan menggunakan bantal Nano nenek aku, aku berjaya bermimpi indah kahwin sekali 2 serentak. Serius berhantu bantal tu, buat aku nak guna lagi je.

Pasoh 1
Tempat aku dilahirkan. Genap 20 tahun yang lalu di rumah no 355, jalan ke kuburan lahirlah seorang bayi yang agak kacak. Aku masih ingat ketika aku dilahirkan Pakngah aku la yang paling semangat untuk menyambut aku. Dia la yang pergi angkut air dari perigi, masak kan air guna kayu api dan yang pertama belikan aku baju. Sampai sekarang aku ingat pasal tu.

Pagi Ahad, aku menyambung perjalanan yang tertangguh semalam. Sebelum ke Palong aku singgah di Pasoh 4 untuk ke rumah bekas peneroka jagaan ayah aku. Juga sebelum ke Palong aku singgah di Bandar Baru Serting untuk jumpa biras aku, Encik Mazli dan akak ipar Pn. Emieharlina. Malangnya mereka tiada di kedai terpaksa aku tangguhkan rancangan untuk jumpa diorang. Diorang ni bekas classmate aku masa kat Palong dulu. Akhirnya kawin jugak diorang bila dewasa.

Sampai di Palong 10, aku ke rumah uncle Man. Masa aku tinggal kat sini dulu, dia ialah seorang tokey sayur yang berjaya, Dari bawak motor sampai la ada lori sendiri. Tapi sekarang dah tak berapa sihat. Mata pun dah tak nampak.

Palong 9, 10, 11
Hampir 6 tahun aku di sini, cuma awal darjah 1 dan akhir darjah 6 je aku tak sekolah kat sini. Di sini la kali pertama aku membuat seorang gadis dewasa menangis. Mintak maaf Cikgu Siti Esah, aku memang sengaja baling sarang tebuan tu. Tapi tak sangka pulak ada budak lain yang kena hampir mati kena gigit tebuan sebab tu. Aku ingat aku dan Fuad la yang paling lewat datang sekolah. Rupanya ada lagi otai dari kami. Bravo cikgu, ko memang teror dapat detect kitorang yang baling walaupun kami tak tinggalkan sebutir pun bukti di kawasan kejadian.

Oh ye, sebelum terlupa kat sini la aku kenal Mazli dan Emie. Mazli ialah rakan Ninja Turtle aku dulu. Aku ialah Donatello dan Mazli ialah Leonardo. Manakala Emie pula ialah rakan sepasukan pasukan penyiasat aku bersama Mimi. Sekarang Mimi pun dah berbadan 3, aku ngan Emie je maintain kurus.

Lepas tu aku terus ke rumah Atuk Manap aku di Palong 5. Kat sini pun aku sempat sekolah menengah jap. Sempat 2 minggu je, tapi dah cukup untuk menimbulkan konfrantasi dengan penolong ketua kelas aku. Badan je kecik, tapi cubit macam penyengat. Lepas tu aku selalu ereksi bila tengok perempuan berbadan kecik, bukan budak kecik ok.

Selesai urusan aku pun bertolak pulang ke Seremban. Kali ini aku memilih arah perjalanan yang berlainan dari arah aku datang tadi. Dari Palong aku ke Pasir Besar, Rompin, Bahau, Kuala Pilah dan terus ke Seremban

Pasir Besar
Terkenal kerana memiliki sebuah kilang perfume getah yang agak besar. Masa kecik2 dulu bau perfume getah inilah yang selalu buat aku terjaga dari lena. Asalkan masuk radius Pasir Besar je aku dah bau. Terus aku pening dan tak dapat sambung tidur. Makan pun jadi tak selera. Tadi sempat aku pusing2 nak cari kolam perfume getah tu sebab nak bagi adik aku bau. Damn again, semua bau sudah hilang bersama memori indah aku dibawa angin lalu. Kecewa la adik aku sebab tak dapat hidu bau perfume getah tu. Nasib kau baik budak kecik. Huhu, sia2 je kena tipu dengan aku.

Kat sini juga lah 1st time aku tengok meja snooker. Lantas aku memasang cita2 untuk menjadi pemain snuker yang terbilang. Hasilnya, aku berjaya menjadi pemain snuker yang paling buruk permainannya.

Rompin (bukan Rompin, Pahang)
Aku sangat suka Rompin dulu. Walaupun pekannya kecik, tapi ada sebuah kedai buku di sini yang menjual bermacam2 jenis komik. Kalah Bahau wei. So, aku selalu ke sini dengan ayah aku untuk beli komik. Sekurang2nya 2 minggu sekali. Masa tu komik yang aku kumpul macam Jejak Wira dan satu lagi yang ada hero kembar tu nama Puspa Wira dan Devilito tak ingat lak tajuk dia. Tapi tadi kedai tu dah takde, mungkin tokey kedai tu sedang memandu BMW di alam berzakh.

Sebelum pulang sempat lagi aku singgah di rumah makcik aku di Bahau. Sekali lagi walaupun aku tak lapar, aku melantak nasi 2 pinggan di sini sebab ayam masak kicap makcik aku merupakan favorite fruit aku dari dulu sehingga kini.

Maka tamatlah perjalanan aku yang panjang meliputi 3 daerah di Negeri Sembilan iaitu Kuala Pilah, Jempol, Jelebu apabila aku sampai di Seremban jam 6.10 petang, dalam keletihan aku menaip entry ini. Sila kagum.

p/s : Sempat snap di sini, sangat nostalgia. Tempat aku mengaktifkan mode "Plis Plis Plis kamu jangan nakal" aku.

April 16, 2010

: the short life we lived

Why do people have to die?
Why can we live forever?
Lot of people keep asking
Lot of people are afraid of dying
Have you ever wondered
Why we were given a short life
As simple as it is
We have to give everything we have while we're alive
Make as many people happy as you can
Love like how you want to be loved
For when you touches someones heart
It maybe just an instant
But it will burn so spectacular bright
and it will preserve
so that it can shine one second longer
perhaps last forever
That is how we should live the short life we had
Live life to the fullest
Enjoy all that it has to offer.

April 14, 2010

: ku bukan aku - tilu

Lama sungguh hari berlalu
Hening malam menyeksaku
Bila bersendirian sepi jadi pilu

Kau pergi aku yang hilang
Sedikit pun hidup tak senang
Langit cerah ku renung mendung kelabu

(Korus)
Kerana diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Fikiran tak keruan
Jiwa rasa kekosongan
Diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Pulangkan dia ke pangkuanku

Yang digemar menjadi bosan
Sukarnya cari ketenteraman
Bila hati bersedih semuanya tak betul

Ku cuba setabah hati melupakan
Dirimu dari ingatan
Tapi semakin dicuba semakin rindu

*******************************************************************************************************************
Lagu kegemaran aku sekarang. Mula2 ingat Liyana Jasmay yang nyanyi, pastu dia cakap Dania Danielle lak. Nasib baik dia betulkan, siap download lagi untuk aku. Catchy nya lagu ni, plus video clip yang simple dan menarik. Satu lagi lagu khas untuk aku (dengan dia), harap dia faham lagu ini.

April 12, 2010

: exam tertangguh itu baruku tahu kenapa

Korang tahu apa itu Peperiksaan Undang-Undang Kerajaan?? Mana-mana staf government mesti tahu exam ini adalah syarat untuk sah jawatan. Hari ini barulah aku berkesempatan untuk mendudukinya selepas 2x gagal menghadirkan diri. Yang 1st sebab kena chicken pox, yang 2nd disebabkan aku kena bertugas sebagai L.O sempena pertabalan YM Tuanku Besar N9. Kira 3rd time lucky la ni kan.

examUntuk pengetahuan aku berjaya jawab semua soalan dalam masa yang ditetapkan. Tapi tak tahu la lulus ke tak lagi. Huhu. Harap-harap lulus la kan. So aku nak share kan tits2 tips2 untuk menjawab soalan exam undang2 ini :-
  1. Tulis semua particular dulu kat borang kehadiran dan setiap helaian kertas jawapan. Ini untuk mengelakkan kesuntukan masa untuk menulis semua itu di kemudian masa. Kalau boleh terus mintak 10 helai lagi kertas, dan isikan semua info. Nanti tengah2 jawab soalan takdela lama nak tunggu orang datang hantar kertas kan.
  2. Bila semua dibenarkan buka buku soalan, jangan terus jawab soalan dulu. Oleh kerana kita hanya perlu jawab 5 soalan sahaja di Seksyen I dan 5 soalan lagi di Seksyen II, jadi pilih soalan yang paling senang dijawab. Baca setiap soalan betul2 dan tandakan kat page dan buku mana jawapannya berada. At least kena sediakan jawapan untuk 8 soalan dulu baru start menulis. Tapi jangan spend banyak sangat masa cari jawapan nanti tak sempat. Peruntukkan paling maksima 1/2 jam untuk cari jawapan.
  3. Bawa semua buku rujukan iaitu Arahan Am, Arahan Keselamatan dan Pekeliling Perkhidmatan Awam. Ramai je calon meminjam buku orang sebelah dalam exam ni, tapi nanti ianya akan membuang 2 3 minit dari masa anda yang berharga itu.
  4. Pastikan anda telah mengulangkaji (sikit pun ok) keseluruhan isi buku2 tersebut. Ini untuk mengelakkan dari anda tercari2 atau blur semasa menjawab soalan. Kalau perlu tagging, buat awal. Macam aku buat tagging guna excel sebab aku pening kalau ada tagging kaler2 banyak kat buku. Kalau nak tengok contoh tagging excel aku boleh download kat sini. Bagi aku sangat membantu ok. Siap boleh tolong orang sebelah taggingkan tajuk ikut buku dia lak.
  5. Mulakan jawapan anda dengan ayat contohnya seperti ini “Merujuk kepada Arahan Am Bab C (cuti) item no I (2) (cuti bersalin) di muka surat xXx” dan teruskan dengan jawapan anda. At least kalau anda tak sempat untuk menyalin semua dalam buku tu, anda dah boleh dapat markah untuk reference.
  6. Pastikan anda kekal bergaya dengan berpakaian kemas dan bertali leher. Jika anda hadir dengan pasangan hati anda, boleh lah berpakat duduk sebelah dan memakai pakaian sedondon. Motif?? Untuk menambah semangat untuk menjawab soalan. Anda juga akan nampak lebih macho jika si gadis menjeling anda yang sedang serius menjawab soalan. Sesuai digunakan untuk mereka2 yang sangat yakin kepada diri mereka sendiri.

Itu je la kot tips2 yang aku boleh share, nanti aku ingat apa2 aku tambah je kat sini yek. Ok jujur, point nombor 6 tu aku saje letak walaupun tak penting sangat untuk menjawab exam ini.

Tapi kenapa ye aku tak dapat pergi exam ni dalam 2kali percubaan yang lepas?? Aku kata aku tahu kan?? Jeng, jeng, jeng….

April 8, 2010

: selamat ulang tahun sayang

Yang tulus ikhlas
Ingin sekali sekala dirinya dibalas
Walau hanya dengan dakapan di angin lalu

Yang selalu memberi
Ingin sekali sekala jadi penerima
Cukup dengan salam dan manis doa

Aku ingin kau merasakan hebatnya cinta
Dan leburkan saja serpihan calar derita

Selamat ulang tahun sayang
Kini kau bersayap, pergilah terbang
Rentaslah langit cita cita mu
Harap nanti kita 'kan bertemu

Selamat ulang tahun sayang
Janganlah engkau tak terbang pulang
Ku nanti penuh kerinduan
Selamat tinggal, selamat jalan

Aku hanya inginkan engkau setia
Kerana setia yang mencipta bahagiamu

*****************************************************************************

Selamat ulang tahun diucapkan kepada Puan Hadibah Harun a.k.a Wildcutecat. Thanx banyak2 sebab kesudian mengikut skrip yang telah direncanakan.

p/s : lagu macam untuk diri sendiri je, apapun selamat ulang tahun sayang!!!

April 2, 2010

: dinner mps 2010

a picture tells a thousand words…jadi aku nak bercerita dengan gambar boleh tak?? Penat la menulis…
IMG_6682
Ini ialah kad jemputan kami. Aku pergi sebagai wakil Pengarah bersama dengan Puan Hadibah sebagai wakil Timbalan Pengarah. Eh, dah puan ek?? Tak menyempat dia ni nak tunggu bulan 5 kan??
P1000378
Kami sebelum makan. Nampak tak susuk tubuh dan wajah kami yang cengkung.
P1000430
Kami selepas makan. Kelihatan aku sahaja yang masih kurus, manakala Puan Hadibah telah bertambah saiz.
P1000506
Aku dan bekas rakan sekerja. Masih bergaya seperti biasa walaupun aku dah lama meninggalkan MPS ni. Baby yang Puan Hadibah pegang tu ialah anak si Fadzly ni.
P1000516
Kami dijemput bukan sekadar untuk makan, tapi untuk menghiburkan tetamu. Masa ni kami tengah perform lagu 1Malaysia. Power kan??P1000513Gambar kenangan selepas penat menghiburkan tetamu.    

Terima kasih MPS di atas jemputan itu, tahun depan jemput lagi ye….dan terima kasih kepada Puan Hadibah kerana sudi pergi bersama dengan saya.

April 1, 2010

: apsal entry aku makin lama makin sikit???

entry 2010

Ini entry aku untuk tahun 2010 setakat bulan April. Dapat dilihat kemerosotan entry2 aku dari masa ke semasa. Purata entry bulanan aku sekarang ialah 8.67 entry sebulan. Orang cakap kalau entry kita makin lama makin sikit, tak lama lagi kita nak kahwin. Betul ke??

Berbeza dengan tahun lepas, aku nampak lebih aktif dengan purata bulanan sebanyak 10.75 entry.

entry 2009

Tapi wildcutecat ni makin lama makin banyak pulak. Agaknya kalau perempuan makin nak kahwin lagi banyak kot entry dia. Ini yang dinamakan teori relativiti.

entry dia

Ada komen dari blogger lain mengenai fenomena ini??

p/s : orang cakap kualiti lebih baik dari kuantiti. Tapi aku lebih suka memastikan setiap kuantiti itu berkualiti.