December 17, 2010

: barulah bernafas...sket...

Hai, lama dah tak menulis kat sini. Rasa macam tak lengkap lak kehidupan aku kalau tak mengupdate blog. Rasa macam kura-kura di lautan asing pulak.

Apapun kehilangan aku dalam dunia penulisan bukanlah disebabkan aku malas. Tidak, aku bukan seorang lelaki yang malas. Tapi disebabkan oleh pelbagai faktor. Kelas, kalau korang nak baca sampai habis mesti korang concern dengan kehidupan aku kan...kan..kan...

Pindah rumah baru, opis baru renovate, banyak kerja luar, main Football Manager (sape suruh???) benar-benar mengambil tol dari aku (direct translate dari really takes its toll on me). Tapi kini aku kembalik, menulis lagik. Tapi serius hari ini takde idea lagi. Bubaiiiii....

p/s : siap salah post lagi dalam blog lain...kellass la aku..sila jangan betulkan blog anda...huhuhuhu

November 10, 2010

: siapa ada supernatural season 6???

Tolon, tolon sape yang ada koleksi Supernatural season 6 tolonlah aku. Jam 1.14 pagi hari ini aku dah completekan tengok season 1-5. Walaupun tak ikut aturan, first season 4, then season 5, sambil2 tengok season 1,2 dan 3. Apapun skang semua dah tengok. Jadi kalau sesape yang ada dan bermurah hati untuk bagi aku copypaste, silalah berhubungan dengan aku ye. Kerjasama anda amatlah saya hargai.


Oh ya, sesape yang nak copy season 1-5, marilah....

November 9, 2010

: aktiviti weekend pengubat duka

Hu hu, weekend lepas opis aku ada buat rombongan Cik Piah ke Langkawi sempena meraikan persaraan Pn. Sofiah, opismate aku. Kunun2 nak buat dinner, tapi sebenarnya masing2 nak menshopingkan diri dengan Corningware pebagai di sana. Tapi aku dan Wildcutecat tak dapat join kerana masalah kesihatan yang mencongkam diri ini. Mujurlah Viruspadu dan Mekchu tak dapat join gak, kalau tak korang mesti disajikan dengan cerita g sana. Ish ish, selamat korang.

Jadi apa kami buat pada weekend lepas. Sebagai sebuah keluarga yang sederhana besar aku mencadangkan untuk dianjurkan acara bowling dan karaoke. Siap pinjam bola boling lagi gitu. Rasa macam pemain profesional lak bawak bola sendirik (pinjam sendirik). Huhu.

Aku dan Wildcutecat kemudian ditemani oleh 2 orang adik angkat aku iaitu Angah, Anis dan Fida. Nasib baik time aku datang tak ramai orang lagi. Bajet penuh sebab malam weekend kan. So dapatlah aku main dengan tenang dan cemerlang malam itu.
Semua pemain hampeh kecuali Murad tak caya cuba tengok gambar bawah...
Lihat markah Murad...
Lihat markah Murad lagi...
Oh ya, malam itu aku menggunakan nama Murad sebagai kata ganti namadiri. Jika sebelum ini aku menggunakan nama Faruk, Jalal dan bermacam2 nama lagi kali ini aku pilih nama ini. Next time maybe aku pilih nama Megat pulak. Huhu.

2nd frame nyaris ada orang lain yang menang, tapi biasa la hero Tamil, last lap baru potong membuatkan pihak lawan penasaran melihat result yang keluar.
wakil Malaysia nih dalam kejohanan Olimpik ibu2 mengandung...
 Selepas memenatkan diri dengan membaling bola, kami berlima bertolak ke Taipan, Senawang untuk berkaraoke. Kira sebagai ganti sebab sebelum family day aku tak sempat nak praktis lagu Anuar Zain tu. Tu yang sebab malam dinner nyanyian aku agak sumbang lain dari biasa. 

Itu aktiviti hari Sabtu, hari Ahad pula kami pergi gunting rambut di salon panel aku, Benny. Lepas tu kami ke pejabat untuk memasang gadget2 yang baru kami beli. Nak pasaang time workdays segan sebab taknak orang menanya2. Patutnya lepas tu aku pergi berurut melenggang perut di Seremban Parade, tapi terpaksa diskip sebab masa dah time. So kami pun pergi ke Family Store Paroi untuk membeli peralatan mandi Wildcutecat. Lepas shoping perut lapar lak, kami pun meneruskan agenda yang telah dirancang dengan makan di Ijan's Burger. Patutnya aku kena masak megi untuk family aku malam tu. Tapi alang2 dah makan kat situ aku decide tapaukan je burger untuk diorang. lebih mudah dan selamat kan???
model Ijan's Burger...tidak dibayar tapi membayar...
Itulah aktiviti kami berdua sepanjang weekend lalu. Harap2 dapatlah mengubat kedukaan di hati Wildcutecat yang tidak dapat ke Langkawi. Nasib baik dia tak nangis macam time kalah bola tu. Kalau tak aku kena buat plan lain pulak. Aku pun nasib baik tak terkinyam sangat nak g, kalau tak dia lak kena buat aktiviti untuk aku. Huhu...

October 25, 2010

: makan2 tajaan ayam panggang kenyalang

*Amaran - entry tiada kaitan dengan sebarang unsur membodek kerana dapat makan free. Sila baca tanpa prejudis*

Cerita bermula pada Isnin yang lepas setelah aku menerima emel melalui kontactr yang pernah aku tuliskan tutorialnya di sini. Bila dah dapat emel dari kontactr ni kompom la aku terima dari blog sepiku, All About Negeri Sembilan yang dah lama bersawang tak update2. Emel dari En. Imran itu berbunyi begini (pandai pulak emel berbunyik2 ek..huhu),

"Assalammualaikum wr.  hwt
 Kami ingin menjemput saudari dan rakan-rakan bloggers lain untuk ke jamuan pembukaan Restoran Ayam Panggang Kenyalang cawangan Nilai
 Harap dapat hubungi saya pada no 019-2996442 untuk pengesahan.
 T Kasih"

Lepas je terima emel ni aku tanpa teragak2 lagi untuk mengesahkan kehadiran aku di samping berharap Wildcutecat akan dapat follow sekali. Bukan apa dia pun suka bangat makan ayam panggang kenyalang ni. In fact baru je rabu tu kitorang makan. Tapi kat cawangan Seremban la. Hari Jumaat dapat jemputan lagi. Sebelum ni pun kami dah try di cawangan Kuala Pilah. FYI, kalau nak tau lokasi lain ayam panggang kenyalang boleh la tengok kat blog Ayam Panggang Kenyalang ataupun di review All About Negeri Sembilan.Tanpa sebarang aral (kecuali kena tangguhkan tengok movie Buried ) kami pun bertolak dengan jayanya ke Nilai.

Berbekalkan ilmu banci yang aku perolehi sejak tahun 2006, akhirnya kami berjaya sampai ke lokasi., Medan Selera Taman Semarak Itupun selepas dapat direction dari awek burger yang tak sempat  pun aku soal. Sampai2 je terus amik 2 keping gambar. Well, biasa la bloggers kan. Huhuhu...

sebelum kantoi aku tak snap gambar dia tengah makan, baik aku tepek gambar ni...huhu...pose sebelah kereta kuat...


Baru je nak naik tangga terus disapa, "Ni yang call tanya jalan tadi kan??". Ait macam mana dia tau ni. "Tengok muka pun dah kenal". Aha kantoi aku disitu. Rupanya itulah En. Imran yang aku hubungi sebelum ni. 

Setelah mengecop tempat duduk aku pun pergi la beratur untuk menjamu selera. Tiba2 En. Imran menyuruh kami untuk duduk dan membiarkan beliau melayan kami. Dan2 je aku rasa segan, terharu pun ada. Kami bukan saja dijamu dengan nasi ayam panggang tapi juga menu istimewa kambing panggang. Dengar2 menu ini akan dijadikan menu tetap di sini. Jadi apa lagi peminat kambing, makan sampai pengsan di sini.

makan time...
kambing panggang dengan sos black pepper...sebab viruspadu lambat sket kami sapu dulu...huhuhu...
Sedang kami menjamu selera, ramai lagi tetamu yang hadir memeriahkan majlis dan perut masing2. Sempat je aku jalan2 dan snap gambar.

antara yang hadir...
antara lagi...
kalau bab makan tak sah kalau takde gambar aku...enjoy je...
Sambil2 makan sambil2 borak dengan En. Imran, Viruspadu dan tokey kedai yang mahu identitinya dirahsiakan. Rasa macam mau makan kat sini hari2 lak bila dimaklumkan mengenai menu2 yang bakal disajikan Sabtu nanti. Semuanya menu dari Sarawak yang takde kat semenanjung ni. Ha, takde la mengagau korang kalau bini korang mengidam nak makan semua tu nanti. Datang je sini ye. Kalau takde pun ayam panggang kenyalang memang menu wajib. Nak tau apa menu lain?? Ooops, rahsia. Kena datang sendiri tau.

Dalam 7.30 kami pun pulang ke Seremban, itupun selepas perut kami tak boleh diisi lagi. Akhir kata dari penaja "Ayam panggang kenyalang memang best. Rugi kalau tak try. Tak try, tak cuba test tengok". Pakat ramai2 ke lokasi ini ye ;-)...


View Ayam Panggang Kenyalang, Nilai in a larger map

October 19, 2010

: team building 2010

Hai hai, lama lak rasa tak update. mesti semua dah bosan nyanyi lagu Cindai kan. Bukan apa weekend lepas aku dan rakan2 sepejabatan ‘terpaksa’ menghadirkan diri ke kursus Team Building yang khas diadakan untuk unit kami. Lokasi tak lain tak bukan di Rumah Peranginan Mewah 5 bintang SUKNS di Port Dickson, tempat indah lagi dikenang. Kursus ni mula pada Jumaat hingga Ahad so, kitorang semua kerja separuh hari je la Jumaat tu.
ni lah ghoman eh...amacam mewah tak???
Lepas je pendaftaran ada sesi suaikenal dengan instructor kami, En. Ruslan. Instructor yang bagus sebab tidak mendatangkan rasa mengantuk pada diriku sepanjang kursus ini diadakan. Pandai berlakon lak tu, kejap2 jadi M. Rajoli, kejap2 jadi Dr. M, kejap2 jadi India. Huhu..
Aktiviti bukan setakat dalam kelas je, ada juga aktiviti luar. Tapi tak banyak games la sebab lokasi tak bersesuaian. Antara games yang aku main ialah Lompat Katak (ye kot), Telur Gergasi dan Cina Buta. Nak explain satu2 ke games dia macam mana? Ok ok, allow me…

Game ni melibatkan 2 kumpulan. Setiap orang diberi satu petak dan semua orang kena berada di petak kumpulan lagi 1 untuk completekan games ini.
look at this pic, the 1 with nicest ass is me owkeh....
Main2, ingat dah nak menang dah. Rupanya tersilap percaturan. Terpaksa la kami semua mengulang balik rotation di tengah terik mentari itu.
yattaaaa....
Lepas tu kami semua berpindah lokasi untuk bermain Telur Gergasi. Macam mana main dia ni?? Tak susah pun, cuma pindahkan bola2 dengan menggunakan 5 utas tali je. Senang je, semua orang dapat buat. Lambat dengan cepat je bezanya.
jaga, jaga jangan kasi jatuh...
Sebab tangan aku jenis menggeletar, aku telah mengofferkan diri untuk menjadi mandur tak bertauliah. Tengok betul2 dalam gambar, yang berbaju pink dan menonggeng itu ialah Viruspadu dan yang berbaju coklat dan mencangkung itu ialah Churailiya. Di mana pula Joe Jambul, eh Wildcutecat berada ye??? 
Hari kedua pula kami bermain Cina Buta dan tali apabendantahnamanya. Nak detail tak reti, mari tengok gambar je yek.
penunjuk arah paling cekap...sebab apa??? scroll ke bawah...
macam ni main bondo alah tu...kepitkan cawan tu dengan getah...
team yang membesar sebagai johan...kami semua minam milo...
Seterusnya game ini pula. Kena cari pair yang sama saiz. Persoalannya adakah kami sama saiz???
macam mano ni G??? tak maun dey lopeh do...
Akhirnya berjaya juga kami melepaskan diri. Rasa macam buat magika pun ada bila lepas tu. Huhuhu…

Setiap yang bermula pasti akan berakhir, sama la jugak dengan kursus ni. So pada hari last kami sepejabat mengambil photoshoot bersama2.
gaya bebas...gaya skema tidak dimasukkan ye...
Dan tidak lupa acara potong kek penyerahan sijil penyertaan. Biasa la gomen...huhu...
bos kasi naik la saya punya gaji...
Sekian saja laporan 3 hari di sini. Harap2 tahun ada buat lagi sebab seronot sangat nih. Tapi kalau takde semangat berpasukan lepas ni pun tak guna gak buat selalu kan???

October 8, 2010

: cerminku retaaak seribuuu

Nak nyanyi, nyanyi. Tapi sila ikut irama lagu Siti, “hendaklah, hendak hendak ku tawan”. Tak ingat pulak apa tajuknya. Tapi entry ini tiada kaitan dengan lagu itu. Ianya mengenai kompressor milik aku yang pecah cermin. Tengahari Rabu ketika nak keluar ber’dating’ dengan Wildcutecat, aku terperasaan perubahan cermin kereta aku. Dalam hati aku berkata, “cantik jugak cermin kereta aku ni ek”. Slow but steady, baru aku perasan cermin kereta aku dah pecah.

Terus aku contact En. Mazli a.k.a Abang Misai untuk bertanyakan kos menukar cermin baru. Lega, masih dalam kemampuan aku. Plan asal nak buat minggu depan tapi pagi tadi tetiba lak tangan aku gatal mempowerwindowkan cermin belakang. Langsung sengot. So, aku buat la terus hari ini memandangkan aku banyak kerja luar lagi minggu2 mendatang.

outside-view Ini pemandangan dari luar…..cantik tak???

inside-view 
Ni pulak dari dalam…

post-mortem
post mortem yang dijalankan menunjukkan terdapat kesan batu kecil…mungkin disebabkan oleh aktiviti pemotongan rumput yang tidak bertauliah….

helping-hands Terima kasih diucapkan kepada En. Salmi dan En. X yang membantu aku ke bengkel kereta….

Masa yang diambil untuk menukar cermin adalah dalam 1 jam. Lepas ni, kalau ada sesape ada problem dengan cermin kereta boleh contact aku untuk dapatkan harga yang  menarik ye…

October 6, 2010

ɹәʞɐɯpɹ!әʍ uɐp d!Ⴈɟ :

Apakah itu flip???

Flip bermaksud "To throw or toss with a light brisk motion", macam mano nak translate tu kan...huhu...

Flip dan Weirdmaker yang saya nak kongsi pada hari ini ialah web tools yang berfungsi untuk menukarkan teks yang ditaip kepada terbalik (flip) dan secara pelik (weirdmaker).

Sebagai contoh, saya ambik terus dari website flip. Sila rujuk gambargajah di bawah...


 So, macam mana nak guna??? Caranya mudah je. Taipkan perkataan yang anda henda terbalikkan dan secara automatik tulisan anda akan diterbalikkan. Ada 2 set disediakan untuk kegunaan messenger dan web/blog. Lepas tu boleh la anda copy dan paste di tempat yang anda rasa sesuai. Contohnya macam di bawah bila saya masukkan "Capo Grande".

Fungsi Weirdmaker pulak lebih kurang sama je dengan Flip ni. Cuma dia akan menukarkan teks yang anda masukkan kepada font yang pelik-pelik takde jual dekat kedai standard punya. Ini semua kedai potong juga ada.

Sama je, bila dah keluar teks macam tu, just copy dan paste sahaja. Senang kan??? Boleh cuba sendiri di rumah.

: 1st cheque from nuffnang

04102010595

Aha, mau cerita pasal ini cek. Dapat dalam bulan 2 lepas aku cash out dalm bulan 12 tahun lepas. Lepas 8 bulan baru aku nak bank in kan. Tak tau la lepas ke tak. Banyak lak tu, dalam 4 angka ada la nilai cek ni. Punca aku cash out pun sebab aku nak merasa 1st payment je dari nuffnang ni. Mana la tau diorang tipu lak. Tapi tak kot, dah ramai yang dapat pun, aku yang ketinggalan. So kawan2, jangan jeles2, mari kita cash out ramai2…yeeehaa!!!

October 1, 2010

: kasut baru, semangat haruslah baru….

29092010588

Memperkenalkan kasut futsal baru En. Capo. Walaupun shining2 gitu, tapi murah je harganya. Memang dah lama niat nak beli baru sebab kasut lama dah licin sangat. Kalau pakai kompom main tak perform. Tapi kalau pakai kasut baru adakah En. Capo akan bermain dengan cemerlang??? Biarlah masa yang menentukan kerana En. Capo bukanlah pemain futsal yang terbilang mahupun gemilang. hanya sesekali menyumbat masuk gol dan meraikannya dengan kadar yang berlebihan. Selebihnya hanyalah seorang pemain yang cepat cuak, kurang kepintaran dan memiliki hantaran yang lemah. Apapun main je, janji peluh kan….

Kalau tengok dalam gambar tanda harga belum buang lagi. Gambar ini diambil sejurus sebelum bertolak untuk dirasmikan di Kompleks Sukan Paroi dan bermain bersama Azizan dan rakan2 PTG. Minggu depan ada acara futsal sepejabat pulak. Harap2 mutu permainan En. Capo akan terus meningkat di persada antarabangsa….

September 25, 2010

: apa anda akan jumpa jika google "capo grande"

Tak tahu lagi apa itu google. Mari pakcik Capo buat tutorial sket. Mula-mula bukak web browser anda (mozilla firefox, internet explorer, google chrome dll), taip "www.google.com" di address bar, tekan enter, taip capo grande dan tekan butang search. Walla, anda sudah pun menggogle.

Jangan amik serius sangat tutorial kat atas tu. Kang ada lak yang marah cakap Capo bagi tutorial ntah apa-apa. Mari saya summarykan apa yang akan anda jumpa kalau google "Capo Grande"

1. Movie Il Grande Capo ( The Boss of It All )

Sebuah filem Denmark yang diarahkan oleh Lars Von Treir, mengisahkan mengenai sebuah syarikat IT di Denmark hendak dijual kepada seorang dari Iceland. Bagaimanapun pemilik syarikat tu taknak dedahkan identitinya dan mengupah seorang pelakon untuk menyamar menjadi bos manakala beliau menjadi pekerja bawahan. Untuk bacaan lanjut saya pastekan ayat dari Wiki ini.

"In Danimarca un'importante società che si occupa di informatica sta per essere venduta ad un burbero islandese, Finnur, che vuole firmare il contratto  con il proprietario. Il vero proprietario, Ravn, però non ha mai rivelato la sua identità, fingendo di essere un semplice esperto legale che operava per conto del grande capo. Decide quindi di assumere un attore  disoccupato, Kristoffer, perché reciti la sua parte per concludere la cessione dell'azienda. La firma del contratto viene, però, ritardata e a Kristoffer è richiesto di recitare il ruolo del grande capo anche con gli stessi dipendenti, in modo da scaricare il vero proprietario dalle responsabilità delle scelte più impopolari passate e future. La situazione è però destinata a sfuggire di mano..."

Apa?? Tak faham kan?? Sama la kita. Nama je macam orang Itali tapi hati tetap macha. Kalau nak tau maksudnya boleh menggunakan Google translation yek. Tajuk Il Grande Capo adalah tajuk filem ini dalam bahasa Itali.

Untuk bacaan lanjut sila layari imdb.com.

2. Curut Butera Capo Grande
Ayat ni saya pastekan juga sebab saya malas nak translate.
"The Butera Capo Grande cigars are a medium-bodied cigar from the Dominican Republic. Made by the famous tobacco distributor Mike Butera, these Colorado Claro wrapped smokes are first aged in cedar and then boxed in Mahogany. This allows for the full flavor of the cigar to come out, giving you a rich and creamy taste. The beautifully constructed cigars draw easily and burn evenly. If you're a fan of any of the Butera brand cigars, give the Butera Capo Grande a try!"

Ye marilah sama-sama kita try curut Capo Grande!!!

3. Pengedar dada(h) (Capo) el Grande

Dalam bahasa Itali Capo bermaksud ketua, so yang aku faham dalam ini cerita ialah ketua pengedar dadah Mexico.Makhluk tuhan yang jadi pengedar ni nama sebenarnya ialah Sergio Villareal Barragan dan mempunyai gelaran 'el Grande'. Dalam Wiki menyatakan dia dapat nama el Grande sebab dia tinggi galah(2.01m).

Takde rupa Capo Grande kan??? Walaupun sama-sama muka pecah rumah tapi saya tetap pilihan  hati Wildcutecat. Huhuhu...

Setakat ni itulah hasilnya yang saya jumpa selain daripada jumpa Campo Grande (town kat Brazil). Apapun siapalah pulak manusia yang akan menggoggle Capo Grande melainkan tuan punya blog ini sahaja yang takde kerja.

p/s: apa anda akan jumpa ke apa akan anda jumpa??? Sape terror BM tolong jawab...

September 23, 2010

: teringin nak buat contest

Tiba-tiba aku rasa nak buat contest. Bukan contest untuk blog ini, tapi blog aku yang lagi 1, All About Negeri Sembilan. bukan apa, aku macam lost sikit nak buat entry dalam blog tu. Itulah sape suruh memandai-mandai  buat blog dalam Bahasa Inggeris. Kan sendiri dah susah. Huhuhu....


Tujuan aku nak buat pun untuk menambah info pasal Negeri Sembilan. Maklumlah banyak lagi tempat aku tak pergi, banyak lagi benda aku tak makan. Mana la tau ada yang berinformasi sudi berkongsi info dalam blog aku tu. Kalau aku buat contest dalam English pun ok kan??? Ramai je yang power-power dari aku.

Hadiah pun dah pikir nak  bagi apa, cuma aku takut takde sape yang join. Nanti sape yang malu??? Mereka dan keluarga mereka gak kan. Huhuhu...

So apa pendapatan anda sekalian?? Sesueiii tak kalau aku proceed dengan idea tu??? Agak-agak ramai tak nak join??? Semua persoalan ini bermain-main di fikiran aku. Mungkin sebab 1st time kot nak buat. Kalau dah banyak kali buat aku ok dah rasanya...

September 16, 2010

: raya yang luar biasa

Hai semua, selamat hari raya. Masih dalam mood raya?? Jika anda masih menjamah kuih raya, anda masih  Jika anda masih ada baju raya yang belum dipakai, anda masih. Jika anda masih bercuti raya, anda masih.

Tahun ini merupakan raya yang luar biasa bagi aku. 1st time beraya sebagai suami mithali. 1st time beraya bertiga, tak sempat beraya berdua tiba-tiba je dah bertiga. 1st time beli baju raya sebelum puasa start. Banyak jugak pencapaian SKT aku tahun ni. Huhuhu. Aha, satu lagi, di pagi yang sunyi pada raya ke7 ini aku telah mencargaskan diri untuk berjoging dan bersenam di Kompleks Sukan Paroi dengan wildcutecat dan ayahanda ku. Selalu lepas habis raya baru aku joging.

Tahun ini juga luar biasa kerana tidak seperti tahun-tahun sebelum ini, tiada kemalangan disebabkan mercun berlaku melainkan kes kematian budak dalam rumah yang penuh mercun dan beberapa kes 1Malaysia yang lain. Selain itu tiada juga kematian di dalam statistik Ops Silap (eh, Ops Sikap) direkodkan kecuali 1046 kemalangan setakat semalam. Tak banyak dah, so mencapai KPI PM kita untuk tidak menjadikan jalanraya sebagai lautan darah, tapi tahap longkang darah je. Tahniah aku ucapkan kepada PM kesayangan (sebab bagi duit raya) dan Al-fatihah serta takziah diucapkan kepada keluarga mangsa yang terlibat. Oh ya, tidak dilupakan tahun ini tiada masalah bekalan air berlaku di semua tanah rancangan Felda serata Malaysia kecuali di beberapa tempat di Pahang, Negeri Sembilan dan Johor. Mungkin tiada lagi kes saman Felda oleh peneroka berlaku di tempat lain menyebabkan masih berlaku pemerasan keringat ke atas atuk kesayangan aku. Cuma tahun ni aku tak perlu mengangkut air di pagi hari sebab SAINS takde pun hantar air walaupun semua orang di Felda Pasoh 1, diulang Felda Pasoh 1, beraya tanpa air. Kesian SAINS, dah la dikorporatkan dan mengaut untung juta-juta dari rakyat Negeri Sembilan, hari raya kena la diaorang cuti kan. Apa barang hantar air lepas semayang raya.

So itulah raya yang agak luar biasa bagi aku tahun ini. Seperti setiap hari yang berlalu, setiap hari raya aku juga adalah luar biasa bukan seperti wildcutecat yang biasa-biasa je raya dia. Huhu..

Oleh itu aku ingin menujukan lagu raya kegemaran aku ini untuk semua pembaca setia blog ini (ada ke?? please stand up) dengan ucapan kenang daku dalam doamu. Lagu dendangan Jalil Hamid ini memang favorite setiap raya tapi tak pernah keluar radio. Pelik jugak sebab sehari sebelum puasa dah mula pasang lagu raya yang membuatkan aku menyampah nak dengar tapi tak pernah pulak poolkan lagu ni.

Sekian...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Raya
Bila sebut pasal raya
Semua ingat Hari Raya
Tapi jangan pulak kita lupa
Ada seribu satu kata
Berkait dengan raya

Selain Hari Raya
Tak kira apa bangsa
Orang melayu orang cina
Orang putih atau orang india
Orang timur orang barat
Di seluruh dunia
Ada hari raya

( korus 1 )
Kalau banyak harta benda
Orang itu kaya raya
Kalau tempat lalu kereta
Itulah jalanraya
Hentian bas ibu kota
Itu di Puduraya
Di tengah bandaraya

( korus 2 )
Kalau banyak jalanraya
Dipanggil lebuhraya
Bunga lambang negara
Namanya bunga raya
Tukang menyelenggara
Mengawas harta-benda
Jabatan Kerja Raya

Gembira kita di hari raya
Makan kenduri di balairaya
Kalau kita malas nak puasa
Kita sama macam hantu raya

Selamat hari raya
Selamatlah beraya

September 8, 2010

: selamat hari raya

: buka2 famili2

Majlis buka2an yang aku dan Wildcutecat rancang sejak minggu lepas termasuklah jemputan dan menu. Mula2 plan nak buat Ahad lepas balik dari Pasoh. Tapi tak dan pulak sebab badan letih2 lepas travel.

Walaubagaimanapun mjlis yang dirancang tetap dijalankan pada Isnin lepas walaupun Wildcutecat  terpaksa EL sebab kaki cramp. Bos cakap kena simpul biawak. Tak ketahuan pulak aku sebab aku memang lemah bab2 ikatan pengakap ni. Mujurlah aku ikut EL sekali untuk kerja-kerja mummysit dia di rumah. 

Menu simple2 je, ada satay, mihun, nugget, fries, coselaw yang menjadi forte Wildcutecat sekarang. dan bubur jagung. Menu tambahan dari jemputan ialah Roti Jala, pau cantik dan Nata de Coco  Jemputan pula terdiri daripada keluarga Wildcutecat dan anak2 buahannya. Silap aku tak snap banyak gambar pulak, so just enjoy mata anda dengan apa yang ada ye.

buka2an

Tahun depan boleh buat sendirik lak kat rumah sendirik. Tahun ni kira warm up je dulu.

August 27, 2010

: bila chef capo ke dapo

Khamis, 26hb Ogos tarikh aku menjadi pekerja multipurpose walaupun aku bercuti rehat. Akulah supir ,rescue 999, pekerja awam yang biasa2 dan juga chef di dapur masak.

Lepas je hantar Wildcutecat g opis, aku ke pasar untuk mencari bahan2 mentah. Sementara tunggu time nak jemput ayah aku dari hospital, aku prepare kan bahan2 untuk perap ayam, udang dan sotong.

Selesai jemput ayah dan emak aku, aku dan emak melancarkan operasi menyelamat Johny dulu, kucing kesayangan Wildcutecat yang jatuh dalam parit belakang rumah.
Hampir setengah jam kami bertungkus-lumus, akhirnya berjaya juga hasil produk rekaan aku sendiri.
Jam12.30 aku bergegas ke pejabat sebab nak jemput Wildcutecat g klinik buat medical check-it-out. Lama betul kat klinik tu sampai nak tertidur aku dibuatnya. Kejap2 aku nervous bila memikirkan jadi ke tak aku masak nanti. Nasib baik la dah kahwin, kalau tak jadi pun kami tetap suami isteri. Kalau belum mungkin aku kena masuk que lagi kot. Berani ko!!!

Jam 5.30 aku pun mula la misi memasak aku itu. Walaupun tidak mustahil, tapi memang la sukar untuk aku menunjuk2 skill ni. Maggi goreng Wildcutecat pun aku tak buat2 lagi. Next week ek sayang, baekkkk punya. Tapi bila dah start memasak, aku nampak natural disaster je. Cool and steady, cewah puji diri sendiri lak.

Kat sebelah, chef import Wildcutecat bertungkus-lumus menyediakan coselaw (sebutan ko slow).
Sebenarnya juadah berbuka kali ini memang aku dan Wildcutacat dah plan awal2 nak buat. Style western sket la sebab takde nasi. Aku handle panggang2, Wildcutecat dengan coselawnya dan encik emak, Normah tailor 'swift' buat mihun goreng.

Setel semua panggang2 aku beralih untuk membuat milkshake pula. Memang western abis dah ni. Ayah aku siap speaking London dengan adik aku lepas makan semua tu. Nasib baik Wildcutecat tak join, kalau tak pening aku nak translate. Huhu...

Oklah sebelum berundur aku nak promote sape2 nak amik khidmat kami nanti boleh la contact ye. Saya juga bermurah hati untuk berkongsi resipi2 masakan saya. Selamat mencobaan!!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Resipi ayam, udang dan sotong panggang
Bahan-bahan
4 ulas serai
1 ulas halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah

kisar bahan2 ni dan gaulkan bersama serbuk kunyit, garam dan gula pada ayam, udang dan sotong. 

Perap selama mana anda mau, dan panggang.

Resipi milkshake
Bahan-bahan
Aiskrim (perasa pilihan sendiri)
Susu HL (pun perasa pilihan sendiri jugak)

Sukatan ikut suka sendiri dan blenderkan je campuran aiskrim dengan susu. Berhati2 jika menggunakan blender yang kongsi dengan blender lada. Takut terpedas pula milkshake anda.

Resipi Coselaw
Bahan-bahan
Kobis (sukatan ikut suka)
Lobak (ikut suka)
Lady's Choice Coselaw dressing 

Sagat kobis dan lobak. Gaulkan dengan dressing sehingga sebati.

Macam tak best je bagi resipi macam ni kan. Apapun, sekian saje!!!!

August 24, 2010

: site survey oh site survey

Leteynya arini kena buat site survey. Pusing2 jalan kaki area Seremban, Seremban 2 dan Senawang buat aku rasa macam nak singgah beli makan kat tepi jalan je. Kalau tengah jalan maut pulak aku kena langgar kan.

Yang membuat aku lebih letih ialah bila aku rasa khidmat aku tak diperlukan pun sebenarnya. Peranan Hang Kebun lagi banyak dari aku dalam ini filem.

Minggu ni ada 2 site survey lak tu. Nasib baik satu dah sub kat opismate.Patutnya xpayah pun. Tapi apa boleh buat, "Saya yang menurut perintah" je la.

Skang aku tertanya2 sape la introduce perkataan site survey. Dem Nit yuuuu....

Oh ye, tahun depan mungkin ada pilihanraya umum. Agak2 ada bonus tak tahun ni??? Macam takde je.

August 20, 2010

: tutorial minicom

Hye, sambungan dari Tutorial enable USB-Serial adapter (RS-232) dalam Ubuntu, mari kita sambung tutorial Minicom pulak. Nak tau lebih lanjut lagi pasal Minicom ni, mari baca sama2 dekat Abang Wiki. Ringkasnya Minicom ialah aplikasi yang sama macam HyperTerminal dalam Windows.

Untuk tidak membuang masa lagi jom terus kita tengok macam mana nak guna Minicom ni.
1. Mula2 sekali kita kena install Minicom ni. Ada 2 cara dalam Ubuntu 10 ni untuk install. Satu boleh guna "Ubuntu Software Center" dan cari Minicom. Lagi satu ialah menggunakan command di terminal seperti berikut :
       #apt-get install minicom
2. Check serial port yang aktif (dalam kes ni, USB port ye)
      #dmesg | grep tty
dan akan nampak ttyUSB0
3. Kemudian check read and write permission ttyUSB0 ini
      #ls -la /dev | grep ttyUSB0
kita boleh nampak bahawa group “dialout” dah ada permission yang diperlukan
      crw-rw---- 1 root dialout 4, 64 2007-02-26 22:55 ttyUSB0
4. Kalau permission tiada kita boleh gunakan command di bawah untuk setkan
     #chown root /dev/ttyS0
     #chgrp dialout /dev/ttyS0
     #chmod 660 /dev/ttyS0
5. Sekarang tambah username anda untuk dimasukkan ke dalam group “dialout”
                   #adduser your_user dialout
kalau nak semak siapa yang dah ada dalam group ni gunakan command di bawah             
      #cat /etc/group | grep dialout
dan anda akan nampak nama yang telah dimasukkan tadi.
6. Sekarang dan boleh mula guna Minicom. Gunakan command di bawah untuk configure Minicom.

      #minicom -s

7. Pergi ke Serial port setup dan set seperti di bawah
12
8. Save setup as dfl. Default file ialah di /etc/minicom/minirc.dfl3
9. exit4
10. command key untuk Minicom
      Ctrl + A → Z → O – Configure
      Ctrl + A → Z → M – Initialize modem
      Ctrl + A → Z → X – Exit
11. Untuk mennggunakan Minicom pada lain masa just taip Minicom dan tekan enter
12. Anda juga  boleh memilih untuk save setup sebagai nama lain. Sebagai contoh saya save sebagai nama capogrande. Anda boleh load configuration tersebut menggunakan command ini:
      #minicom -s config1
Sekian saja tutorial yang tak seberapa dari saya ini. Kalau saya dah teroris setup switch saya buat tutorial pasal tu pulak ek. Adios

August 17, 2010

: tutorial enable USB-Serial adapter (RS-232) dalam Ubuntu

2 minggu lepas, habis je bengkel 1GovMail kat Nilai tu aku ada 1 lagi training di The Garden, Mid Valley. “Training 3com switch installation and configuration” namanya. Semangat la aku nak belajar sebab aku memang tak tau langsung pasal setting2 switch ni. Boleh la tambah pengetahuan di samping lepak2 hotel 5 stars yang mahal tuh. Bila lagi kan??

Aku tambah semangat sebab baru je install Ubuntu 10.04 LTS so aku decide untuk training nanti aku nak guna Ubuntu je. Dengan ilmu yang tak seberapa ada ni aku pun google2 la untuk explore option aku untuk install USB-Serial port adapater (RS232). Kalau kita guna Windows boleh je download driver dan terus install. Tapi kat linux ada step2 sket korang kena buat. FYI, RS-232 ni kita gunakan sebagai adapter untuk sambungkan console cable ke USB port. Laptop2 skang kan canggih, mana ada comm port lagi.

Lagi satu aku kena cari software yang sama fungsi dengan Hyper Terminal dalam Windows. Akhirnya aku jumpa juga Minicom. Sebelum tu aku ada try Microcom tapi macam susah je. Insyallah kalau ada masa aku akan try Microcom lagi sekali dan sediakan tutorial di sini yek. 

Jadi mari kita mulakan tutorial kita sekarang. Mula2nya kita mesti mendetectkan RS-232 cable kita dulu. Caranya2 macam ni :-
1. Pasangkan RS-232 cable ke USB Port dan tunggu beberapa saat.
2. Open terminal (kalau nak senang lagi, bukak Root Terminal terus) → taip “dmesg” dan anda akan melihat paparan seperti di bawahdmesg1 3. Cabutkan cable tersebut dan taip “lsusb” dan anda akan melihat paparan seperti di bawahlsusb1 4. Pasangkan cable kembali dan taip “lsusb” semula. Anda akan melihat paparan tambahan seperti di bawah.
lsusb2 5. Sekarang kita dah tau vendor id dan product id untuk cable RS-232 kita tu. Jadi kita akan loadkan info tersebut ke dalam linux kernel mode “usbserial” untuk tujuan pengaktifan. Taip :
                  #sudo modprobe usbserial vendor=0x0557 product=0x2008
6. Run “dmesg” sekali lagi dan anda akan melihat paparan seperti di bawah.dmesg27. Sebagaimana yang anda nampak, cable itu telah di mapkan kepada /dev/ttyUSB0. Untuk memastikan Ubuntu akan load kernel ini secara auto taip :
                #gedit /etc/modules
dan tambahkan “usbserial vendor=0×0557 product=0×2008″ ke dalamnya.gedit-etc-module
8. Sekian untuk detect cable RS-232. Mari sambung macam mana nak guna Minicom next time pulak ye.

p/s : tutorial ini boleh digunakan untuk enabled sebarang USB device anda. Just follow step2 dan jangan malu nak google. Saya lagi tak pandai dari anda semua.