September 13, 2009

+ tips kekal jelita - panduan membeli handset baru +

Bertemu lagi kita dalam rancangan Tips Kekal Jelita yang menampilkan tips-tips sensasi dan terkini untuk panduan kita semua. Tentu ada di kalangan kita ini yang merancang untuk bergaya dan beraya dengan handset baru kan. Saya akan berkongsi panduan untuk memeriksa handphone samada befungsi dengan baik atau tidak sebelum pembelian dilakukan. Jangan tak periksa ye, nanti sampai rumah handset anda macam masuk air pula. Semua serba tak kena.

Tips #1 : IMEI
Selalu kan kalau anda membeli handset baru, Tauke kedai tu akan mencatatkan nombor MEI telefon tu kat resit anda. Biasakan diri anda untuk menyemak IMEI tersebut dengan menaip *#06# dan bandingkan samada nombornya sama pada kotak ataupun tidak. Kalau tak sama, pandai2 la tanya tauke tu "Bos, ni fon curi ka??".

Catatkan nombor IMEI anda, manalah tahu sekiranya berlaku kehilangan bolehlah anda menghubungi penyedia talian anda dan banned handset itu dari terus digunakan. Baru puas hati, siapa suruh korang curi handset mahal aku.

Tips #2 : Kualiti perbualan
Test dahulu handset yang bakal dibeli dengan memasukkan Sim Card anda sendiri. jangan guna sim card tauke kedai tu. Ini adalah untuk menguji samada berlaku putus talian atau tidak dan juga kualiti perbualan. Telefon la kawan ke, girlfriend ke lebih baik telefon Atuk anda untuk bertanya khabar selama lebih kurang seminit. Minta mereka untuk mengubungi anda semula selama 1 minit juga.

Sekiranya handset itu ada fungsi video call, Buat 1 video call kepada kawan anda supaya mereka tahu anda sedang membeli handset baru. Pasti keesokan harinya kecoh di pejabat bahawa anda sudah membeli handset raya. Barulah meriah kan?? Jangan lupa tengok kualiti gambar, OK ke tak, putus2 ke tak.

Tips #3 : Bahagian Sambungan
Tips ini digunakan sekiranya anda membeli handset jenis slide, swivels, flip up, flip down ataupun side slide. Pendek kata semua jenis la kecuali jenis candy bar. Periksa bahagian sambungan samada berlaku kehausan (ketirisan). Kalau ada minta handset lain sebagai ganti kerana ini bermakna tauke kedai tu dah pakai dulu untuk menunjuk2 dekat kawan2 dia. Nanti anda guna lebih orang pula, kan tidak manis begitu.

Tips #4 : Skrin
Cara paling mudah untuk melakukan ujian ialah dengan mensnap gambar yang serba gelap (tutup lens kamera dengan tangan dan snap) dan serba putih (snap gambar kertas putih) untuk mencari kecacatan pada skrin.

Tips #5 : Buzzer / Bunyi
Pasang lagu yang ada dalam handset tu pada kadar yang paling maksima. Biar orang tau anda sedang mengetest handset. Sambil tu test sekali bunyi buzz anda samada merdu ataupun tidak. Nanti takde la alasan "Phone silent la yunk, I tak dengar" berlaku. Ini dapat juga memastikan kesinambungan keharmonian anda dan pasangan.

Tips #6 : Keypad
Bahagian yang kedua selalu digunakan selepas skrin. Bagi yang hardcore SMS (biasanya budak2 sekolah yang tak cukup kredit nak call kan, ala yang mintak duit belanja kat mak bapak lagi tu tapi nak ada awek), pastinya bahagian keypad anda kan berlaku kehausan. Malu la nanti ketika anda menunjuk2 handset baru, kantoi lak part keypad dan macam 2nd hand. Malu wooo, mana nak letak muka anda yang tak hensem tu.

Tips #7 : Lensa
Ambil seberapa banyak gambar berjarak jauh, sederhana jauh dan secara dekat. Pastikan kualiti gambar memenuhi citarasa anda. Kalau 8mp punya kamera takkan la gambar ada pecah2 kan walaupun muka anda macam muka pecah rumah. Zoom seberapa banyak yang boleh ye.

Kalau handset tu ada fungsi macro (untuk mengambil gambar yang sangat dekat) sila test fungsi ini juga. Test juga fungsi2 lain seperti flash, auto focus, red eye reduction, Geo-tagging, face and smile detection, smart contrast dan image stabilization sekiranya ada. Kalau takde jangan la nak memandai test, marah pulak tauke kedai tu nanti.

Tips #8 : Aksesori
Test segala aksesori yang ada. Handsfree, charger dan bateri. Pastikan hologram pada bateri dan aksesori di dalam keadaan baik dan mengikut spesifikasi pengeluar handset anda.

Selain tips2 di atas, anda juga boleh memeriksa engineering mode sesuatu handset itu. Berikut disertakan kod untuk 2 brand handset yang biasa digunakan.

Nokia
*#0000# - check firmware
*#92702689# - check tempoh masa perbualan


Sony Ericcson
gerakkan stik gembira (joystick :-p) Kanan (tekan)* Kiri Kiri * Kiri *   - Untuk masuk ke menu servis

Tips #9 : Research, research and research
Sekiranya ada rajin membaca anda boleh melayari laman web GSM arena untuk melakukan kajian terperinci mengenai handset idaman anda. Pastikan anda membaca review di mana anda boleh mengenalpasti kelebihan dan kekurangan sesuatu handset itu sebelum melakukan pembelian. Kalau dah malas sangat tanyalah kawan2 yang dah menggunakan handset itu sebelum anda. Tengok diorang puas hati ke tak.

Sekian dulu tips kekal jelita pada kali ini. Mungkin persoalan timbul, adakah aku yang akan menggunakan tips2 di atas membeli handset raya. Sama2 kita nantikan Aidilfiti yang bakal menjelma ye. Akhir kata, aku ingin berkongsi word of wisdom ini.

"If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles.

If you know yourself but not the enemy, for every victory gained you will also suffer a defeat.

If you know neither the enemy nor yourself, you will succumb in every battle."- Sun Tzu


p/s : status terkini - single, available, hunting and waiting for the launching of Nokia X6

September 12, 2009

+ in all honesty, there's always a lie +

Sham dan Niza memilih untuk shopping raya di Mid Valley tahun ini. Sambil berpimpin tangan mereka masuk dari satu kedai ke kedai yang lain. Nampak mesra sambil bergurau dan bertepuk tampar. Sekali pandang macam pasangan yang baru melangsungkan perkahwinan.

Tiba-tiba mereka terserempak dengan Ayuni, skandal lama Sham. Ayuni yang masih menyimpan perasaan terhadap Sham menunjukkan muka terkejut. Sham pula kelihatan serba-salah dan bersalah.

Selepas Sham memperkenalkan Ayuni dan Niza. Ayuni memberanikan diri untuk bertanyakan status mereka berdua.

"Sham, ni girlfriend you ek??" tanya Ayuni.

Dengan serba salah Sham menjawab, "Ermmm, you nak jawapan jujur ke jawapan tipu??"

"Dua-dua I nak", balas Ayuni.

"Ok lah, secara jujurnya Niza ni kawan I", kata Sham sambil tersenyum. penuh pengertian.

Terdiam mereka sejenak.

"Secara tipunya, Niza ni kawan I", kali ini dengan wajah sedikit muram. Wajah Niza pun ikut muram.

Ayuni tak faham, semua pengunjung Mid Valley hari itu tak faham, satu dunia tak faham.

Yang faham hanya Sham, Niza dan Allah yang Maha Mengetahui.

+ kehilangan abang nizam +

Isnin lalu, ketika di pejabat aku menerima panggilan dari ayahku. "Along, Abang Nizam kau meninggal pagi tadi. Siap la, kita nak pergi ziarah". Tiba-tiba aku terus sedih. Sempat juga aku mengisi borang keluar dan memohon cuti untuk keesokan harinya.

Arwah ialah sepupu aku yang kedua paling tua dan merupakan sepupu aku yang paling besar saiznya. Tak banyak kenangan aku dengan dia kerana kami jarang berjumpa. Yang paling aku ingat ialah peristiwa arwah mematahkan tangga kayu di rumah Opah.

Aku sampai di Teluk Intan pada jam 3 petang, terus ke tanah perkuburan. Selepas menunggu dalam lebih kurang 20 minit jenazah sampai dari masjid. Aku hanya memerhati jenazah diangkat dan dikebumikan. Tak terdaya rasanya nak membantu, terasa lemah kaki aku ini. Tak tahu kenapa.

Pulang dari tanah perkuburan baru aku tahu punca kematian arwah. Demam campak disusuli 2 kali strok dan sehari di ICU. Agak menakutkan bagi aku.

Aku balik Seremban malam itu juga atas permintaan parent aku. Sempat tidur di rumah Pak Andak. Kalau tak tidur tu mau pengsan aku on the road.

Semoga roh beliau dicucuri rahmat Allah S.W.T dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Al-fatihah.