April 30, 2009

+ aku yang cuba bayangkan hidup tanpa komunikasi berkesan +

Macam berat sangat tajuknya kali ini.

Aku bukannya apa, cuma aku rasa kadang-kadang aku menghadapi masalah untuk menyampaikan mesej. Selalu juga orang salah faham maksud dan tujuan aku. 

Selalu dalam mesyuarat, kalau aku ada idea yang agak bernas (rasanya) biasanya aku akan pendam. Lepas selesai mesyuarat barulah aku akan membentangkan idea tadi kepada orang yang aku rasa selesa. Selalu jugalah aku kena marah sebab aku tidak membincangkan di dalam mesyuarat.

Dalam crowd yang ramai aku juga sering ada masalah untuk berbincang. Banyak kursus aku hadiri yang memerlukan aktiviti dalam kumpulan. Setiap kali itu juga aku gagal memberikan kerjasama yang baik. Selalunya aku akan menawarkan diri untuk melukis logo untuk mengelakkan dari diajak berbincang. 

Sudah agak lama juga aku mengalami masalah ini. Mungkinkah aku rasa rendah diri yang teramat? Kurang keyakinan? Ataupun sebab BM aku nyaris gagal masa SPM dulu? Yang nyata aku gagal meggunakan kemahiran linguistik aku di dalam suasana formal atau separa formal itu.

Kadang-kadang aku rasa lebih baik jika segala komunikasi di dunia ini menggunakan bahasa mesin. Hanya ada 1 dan o sahaja. Macam dalam filem Matrix.  

00110110 00110001 00100000 00110110 01100010 00100000 00110111 00110101 00100000 00110010 00110000 00100000 00110110 00110001 00100000 00110110 01100010 00100000 00110110 00110001 00100000 00110110 01100101 00100000 00110010 00110000 00100000 00110110 00110100 00100000 00110110 00110001 00100000 00110111 00110100 00100000 00110110 00110001 00100000 00110110 01100101 00100000 00110110 00110111 00100000 00110010 00110000 00100000 00110110 00110010 00100000 00110110 00110101 00100000 00110111 00110010 00100000 00110110 01100001 00100000 00110111 00110101 00100000 00110110 01100100 00100000 00110111 00110000 00100000 00110110 00110001 00100000 00110110 01100100 00100000 00110111 00110101 00100000 00110010 00110000 00100000 00110110 00110010 00100000 00110110 00110101 00100000 00110111 00110010 00100000 00110110 00111000 00100000 00110110 00110001 00100000 00110110 01100100 00100000 00110111 00110000 00100000 00110110 00111001 00100000 00110111 00110010 00100000 00110110 00110001 00100000 00110110 01100101 00100000 00110010 00110000 00100000 00110101 01100001 00100000 00110100 00111001 00100000 00110100 00110001 00100000 00110010 00110000 00100000 00110100 00111001 00100000 00110100 01100110 00100000 00110100 00110101 00100000 00110010 00110000 00100000 00110100 00111001 00100000 00110011 00111000 00100000 00110010 00110000 00100000 00110100 01100110 00100000 00110100 00110101 00100000 00110010 00110000 00100000 00110111 00110000 00100000 00110110 00110001 00100000 00110110 00110100 00100000 00110110 00110001 00100000 00110010 00110000 00100000 00110011 00110001 00100000 00110011 00110100 00100000 00110011 00110011 00100000 00110011 00110000 00100000 00110100 01100001 00100000 00110100 00110001 00100000 00110011 00111000

Mungkinkah apabila aku cuba berkomunikasi secara biasa, orang lain hanya memahami 1 dan 0 sahaja?? Mungkin juga. Apa kata kamu?

3 comments:

  1. bila kita nak gi public speaking?

    ReplyDelete
  2. adeh..tamo la gne bahasa 1 0...time study dulu dh tgk byk bhsa cm 2...lomah den!

    ReplyDelete
  3. Zaidah Zul>>

    Saya dah penuh kursus tahun ni, plus sy dah apply Better Spoken di Sabah...huhu...tahun dpn leh x kak??

    bB sYasYa>>

    Den pun lomah yo...huhu...

    ReplyDelete