December 31, 2009

+ we're so pink (org ensem dengar shopping) +

Gambar ini aku letak bukan untuk menunjukkan badan aku yang semakin menggebu ye. Semalam aku dan Churalliya sama2 pinky. Aku dah la lambat nak ke Putrajaya, sempat lagi nak snap.

p/s:kami tak pakat tau...huhu...tie faveret aku, thanks to TM tapi stremyx mu masih slow giler....

December 30, 2009

+ training@taipan 2 +

Sambungan dari entry lepas…

Lepas je training untuk hari Isnin, kami bertolak ke Summit untuk check-in. Lama menunggu membuatkan naluri modelling kami semua meningkat. Banyak sesi snap kami di sini.IMG_1605

Wah, teropong kain bunga2 Churalliya. Ye aku sungguh gayat dengan kain beliau.

Sebelah malam takde training. Maka aku terpaksa la pergi bersiar2 (terpaksa la sangat) bersama anggota Operasi yang lain. Sampai di Pyramid, aku beli tiket wayang. Aku, Churalliya dan VP tengok Sherlock Holmes. Fauzie, Awie, Apiz dan Sal tengok Avatar 3D. Kebetulan waktu tanyangan sama.

Sementara menuggu waktu tayangan, para ibu2 mengambil kesempatan untuk windows shopping manakala kami bujang senang sekalian menghabiskan masa dengan riadah di pusat snuker.

DSCN2247

Gaya champion kan?? 2 frame tu aku titik diorang. Selamat duit aku takyah bayar table. Huhu.PC290004 Lepas menonoton wayang, aku terjumpa kiosk ni. tempat charge bateri. Wah, canggihnya!!! Aku pun snap la kiosk tersebut untuk kenang2an.

Esok training bersambung lagi. Dengan rajinnnya kami semua bangun awal untuk sarapan. Tak sangka En. Adam akan buat kuiz di akhir kelas. Siap hadiah yang lumayan tau.

Nasib la aku memang cemerlang orangnya. 2 tugasan En. Adam berjaya aku siapkan dengan tepat dan pantas. Itu syarat untuk menang tau. Senyap2 je aku menang. Tak perlu bising2. Huhuhu..IMG_1619 Hadiah pertama…….Parker pen

IMG_1622Hadiah kedua….aik aku lagi…Bit Defender 2009..Huhu…

Begitulah aku berjaya sekali menamatkan training terakhir aku untuk 2009 dengan warna berterbangan. Kalau keperluan minima setahun training ialah 7 hari aku berjaya lebih 27 hari je. Lebih sasaran, aku memang mantop…

December 28, 2009

+ training@taipan +


Asyik je training, dah hujung tahun ni ingat leh rehat2 kat opis (boleh ke rehat???). Balik dari Genting, kali ini aku berkampung di USJ lak untuk training emel baru. Sebelum ni kami gunakan Microsoft Exchange, sekarang beralih ke open source pulak. Barulah mantap kan.

Plan asal nak g KL semalam, tapi aktiviti mengecutkan telur di A' Famosa Resort semalam tamat lewat. Badan pun letih, so aku decide gerak pagi ni je la.

Sampai awal, kami semua breakfast kat mapley (pilihan gadis2) USJ17. Oh ye, kami 9 orang (minus Apit) dari Operasi menghadiri training ni. Kesian kat Apit, last minit tak dapat pergi. Nanti aku suh budak2 ni makankan untuk ko ye. Huhuhu

Lunch kami di bawah tempat training je. BBQ Chicken dengan resipi Korea. Lazat, bakal menjadi antara restoran favorite aku. Hot Hot Chicken ye pada sesape yang nak try.



Atas setiap meja kami dibekalkan dengan sebuah kotak yg cantik. Sebab cantik sayang lak rasanya nak bukak walaupun dah tau isinya.




Ok lah mau sambung training. Nanti korang tuduh aku tak serius lak dalam pekerjaan. Meh sini tengok bukti yang aku serius.



Sape familiar area sini?? Mana tempat best nak pergi ek malam ni?? Aku budak kampung ingat nak jalan2 da. Kalau ada sesape nak belanja makan pun sangat2 lah dialu2kan.

p/s : Apad kasi gambar A' famosa cepat. Aku tah bley hupdate tanpamu. Huhuhu....

December 24, 2009

+ penambahbaikan blog ini +

Sebelum aku buat penambahan fungsi dalam blog ni, antaramuka blog ini macam biasa je. Since aku tukar theme awal Jun aritu, takde perubahan apa2 pun yang aku buat.
blog asal Sekarang ni kalau korang perasan ada widget2 yang terapung di kiri dan kanan blog aku ni. Nampak macam teror je kan aku?? Sebenarnya tak, kalau ada yang tertanya mana aku dapat source code nya. Meh sini aku story satu2.

1. Floating Shoutmix
Nampak tak gambar yang bertulis ‘PESAN’ kat belah kanan atas? Rujuk gambar di bawahfloatnavApabila anda klik gambar ni, akan keluar la shoutmix aku. Kat situ anda boleh la buat luahan perasaan ke, komen ke, tegur aku ke or apa2 je la.

Aku amik code dia kat Blogger Tune-Up.

2. Floating Back To Top & Home icon
Kedua2 icon ni berfungsi untuk membantu anda dalam navigasi blog ini.
top&backicon arrow tu untuk bawak anda kembali ke page paling atas, dan icon rumah tu akan membawa anda ke home page blog ini. Anda boleh nampak icon ini di belah kiri dan kanan, so simple life kan??

Sila ke blog ini Mari-Bina-Blog untuk tengok coding nya ye.

3. Floating Nuffnang Ad
Code ini juga aku ambil dari Mari-Bina-Blog. Terletak di bawah kiri jadi bila anda scroll tu anda tetap boleh nampak iklan ni mengikut jugak ke bawah. Jangan risau, tiada paksaan untuk klik ;-).nuff Kat sini aku just letak link function yang aku apply je kat blog ni. Sebenarnya banyak lagi yang menarik dari kedua2 sumber rujukan aku ni. Just go there and pick what u like k!!!

Blogger-Tune-Up
Mari-Bina-Blog

Buat masa ni, aku tak sempat lagi nak godek2. So, aku just amik apa yg ada je. Nanti kalau ada masa, baru aku tukar versi aku pulak ye.

December 23, 2009

+ hey jude +

Hey Jude don't make it bad
Take a sad song and make it better
Remember to let her into your heart
Then you can start to make it better


Hey Jude don't be afraid
You were made to go out and get her
The minute you let her under your skin
Then you begin to make it better

And any time you feel the pain, Hey Jude, refrain
Don't carry the world upon your shoulders
For well you know that it's a fool who plays it cool
By making his world a little colder

Na na na na na
na na na na

Hey Jude don't let me down
You have found her now go and get her
Remember to let her into your heart
Then you can start to make it better

So let it out and let it in
Hey Jude begin
You're waiting for someone to perform with
And don't you know that it's just you
Hey Jude you'll do
The movement you need is on your shoulder

Na na na na na
na na na na Yeah

Hey Jude don't make it bad
Take a sad song and make it better
Remember to let her under your skin
Then you'll begin to make it better
Better, better, better, better, better, Yeah,Yeah,Yeah

Na Na Na Na Na Na Na
Na Na Na Na, Hey Jude!
( 16 times till fade out)

p/s : Layan pulak lagu ni skang. Kalau karok je mesti nak nyanyi lagu ni. Tengah praktis main gitar dan nyanyi. Nantikan....

December 22, 2009

+ lenakan aku seketika +

Kekadang
aku letih melihat manusia
yang suka menyeksa
saudara sebangsa
saudara seugama

Kekadang
aku letih membuat dosa
seharian di depan peti kaca
boleh membawa
jalan ke neraka

Kekadang
aku letih mendengar cerca
bercampur fitnah dan adu domba
salahkah aku untuk gembira
masing-masing kan punya cara

Kekadang
aku letih dengan mereka
bila tidak diberi, dipinta
bila diberi, tak cukup pula
bila senyap semua meneka

Selalu
aku letih meminta
bukan untuk kaya
aku cuma ingin bahagia
bukankah itu mahu kau juga?

Cuma
sekali ini aku pinta
lenakan aku seketika
aku dah letih dengan dunia
dengan dosa dan manusia

Namun
Jika takdirMu untuk selamanya
aku rela
aku redha
aku sedia

December 20, 2009

+ south crossing journey +

Seawal pagi aku dah bangun (kul 8, ari sabtu…awal la kan??), untuk bersiap ke undangan perkahwinan paling jauh untuk tahun ini. Jam 10 aku dah bertolak, anggaran sampai dalam jam 1 gitu.

Sekali kami sampai awal da. Konon2 mau tunggu sanding kami try la untuk lepak di Kluang Rail Coffe ni kat stesyen KTM Kluang. Nampak tak kerusi kosong belakang gambar adik aku tu?? Itu tandanya kedai tutup.
SDC10888Sebab kedai tutup maka kami pun terus ke rumah pengantin di Taman Intan.  Tak tahu pula kat Johor adat bersanding start jam 2.30. Sebab dah sampai awal dan ada agenda lain, ayah ajak aku gerak. Sebelum pulang, sempat kami snap ngan pengantin dulu.SDC10900Mak dan bekas bakal menantu, akhirnya dapat gak guna perkataan ini dengan tepat.
SDC10903 Sempat gak snap dengan Syasya, adik pengantin ye bukan skandal terkini aku. Kenangan di rumah pengantin sebelum berangkat ke agenda kedua yang aku rancang.
SDC10914ayer itam Yeay, muka yang penuh keceriaan bila dapat shopping. Batalion penghabis duit dari Seremban sudah marey. Alang2 sampai, kami singgah di Ayer Hitam sekejap. Tengok2 barang kahwin dan keropok2.
SDC10922 Promosi tuan punya blog pulak. Ensem gak dia ni kan??? Huhuhuhu.

”Boleeeey la”, kedengaran suara komen Churalliya di situ.
SDC10923
Isi minyak di Pagoh, kami lepak2 minum kopi di Shalala Coffe. Barulah orang taman tengok kami ada kelllassss.
SDC10926
Gambaran ini sudah tidak begitu jelas. Antara benda yang boleh buat aku marah yang amat. Accident kat higway yang menyebabkan jalan jem. Kereta mengalahkan kura2. Siapa la yang bangang sangat mula2 perlahankan kereta nak tengok tu kan??? Hangin betul aku.

Jemput Anis di Mid Valley dulu, sebelum meneruskan perjalanan untuk agenda ketiga.
SDC10937 Jeng..jeng..jeng..Acara tengok baby. Nur Azwa Hanani namanya. Xde2 abang xde nen dik (perasaan je abang kan…huhu). Senyap je budak ni, senang jaga agaknya.
SDC10946Gambaran sekitar jam 4 petang tadi, adik aku di tempat parking di Time Square (g times square pun nak kecoh ke??). Ye2 je ajak aku g theme park dia. Last2 sorang pun tak main. Buat abis minyak dan duit parking aku je.SDC10949 Kucing berempat itu menandakan kami sudah pulang dengan selamat dan berjaya menamatkan marathon seluruh selatan pada hujung minggu nan lalu. Leteynya, demam dari Genting pun tak surut lagi tau. Sape la mau datang urut aku ni???

December 18, 2009

+ sihatnya ke genting +

Sepertimana yang diumumkan oleh aku sebelum ini, aku akan menghadirkan diri ke Taklimat ICT di Genting Highland selama 3 hari.

Bertolak pada 15hb Dis sepatutnya pada jam 10 pagi, tapi terlajak hingga ke jam 11.30. Panas pulak tu tapi masih sempat untuk pose.
IMG_1458 Masa aku pose untuk Churalliya, Viruspadu sempat snap kami.

Sebelum sampai ke Genting kami singgah lunch di Restoran Berputar, Menara KL. Alhamdulillah, kenyang perut kami di situ. Sempat la menikmati pemandangan Kuala Lumpur secara keseluruhan memandangkan 1 jam kami di sana.
IMG_1473
Mangai sayup je KL. Terasa macam Superman pulak bila kat atas ni. (Sila rujuk Hikayat Sang Superman 1 dan 2 ye). IMG_1479 Apa je la yang aku buat tu?? Time ni memang shift kitaorang tolak restoran ni. Kalau tak, tak berputar la.
PC140387Pantang betul aku jumpa piano, mesti nak main. Bajet John Legend la tu. “L is for the way you look at me, O is for the only one I see”, nyanyiku mengikut versi Tompi.
PC140395 Sampai2 je selepas penat berdengkur, terus snap kat pintu depan 1st World.
IMG_1489 Acara rumah hantu. Sepertimana yang selalu aku katakan makhluk kasar lagi menakutkan dari mahluk halus. Betul tak VP?? Churalliya??
PC140403 Acara Snow World. Masing2 dah terpengaruh dengan gaya bebas aku ketika mengambil gambar. Ada yang teminum air sabun dalam ni woo. Huhuuhu.

Malam pula dipenuhi acara karaoke beramai2.

Mesti korang tertanya2, taklimat apakah ini?? Asyik liburan sahaja. Sengaja aku tak masukkan agenda2 ilmiah untuk mengelakkan aku kebosanan menulisnya.

Sekian, jumpa lagi di bahagian kedua ye!!!

p/s : gambar ditaja oleh Viruspadu dan Churalliya.

December 13, 2009

+ esok ku ke genting +

Just pengumuman tak rasmi , esok aku akan ke Genting Highland selama 3 hari bersama bos Yincik Fauzie,
akak Viruspadu dan akak Churalliya atas urusan rasmi (lah sgt).

Sape mahu follow??
hotel-6202-0
akan menginap di First World. Macam ni kot rupanya. Huhuhu….

p/s : entry lepas modem aku ok. 2 ari tu tak dpt online..

December 10, 2009

+ amateur make (love) over +

Petang tadi, time semua orang sibuk2 pasal start rating, terdengar la pasal si Faizal nak make up Nurul. Sebagai pelakon terbaek Asia Tenggara, aku pun pura2 pandai ilmu make2 up ni. Objektif, mau try touch up orang. Asyik tengok orang buat je, kali ni aku nak try sendiri buat sesuatu yang kaum hawa suka habiskan masa lama2 semata2 untuk nampak cantik.

Maka dengan segera aku mendapatkan khidmat Churalliya selaku mak tiri aku. Aku pinjam eye liner, eye shadow dan blusher dia. Bahan dah ada, tapi ilmu tak ada. Dengan kesempatan yang tak seberapa aku menuntut ilmu make up dari Churalliya. Orait pass.

Lengkap persediaan, aku mulakan proses make over aku ke atas Nurul. Mula2 si Nurul pakai foundation Safi dan bedak Silkywhite. Aku lupa lak kena belajar ni sekali. Apa nak buat, Churalliya dah lama balik. Lepas tu baru aku mulakan aksi.

Jenama Estee Lauder menjadi pilihan aku untuk eye shadow dengan penggunaan warna cerah campuran cinnamon, berry ice dan pale moon. Seterusnya aku menggunakan eye liner Silkygirl dari siri Funky Eyelights. Juga menggunakan kombinasi 2 warna iaitu Sky Blue dan Candy Pink.

Seterusnya aku menggunakan Lash Prism dari Silkycosmetic untuk melentikkan dan melebatkan bulu mata Nurul yang jarang.

Seterusnya, untuk menaikkan pipi Nurul yang agak 'naik' itu, aku menggunakan gabungan Soft Shimmer Bronzer dan Rosette dari Estee Lauder. Sebagai finishing aku menggunakan gincu IN2IT Sheer Shine dan Water Shine Gloss dari Maybelline.

Nak tengok hasilnya?? Meh jenguk.


Amacam?? Pandai tak aku?? Pasni Maura Anora takleh la cari makan lagi. Huhuhu...

Selepas ini Nurul akan di touch up oleh jurusolek UPTM, Faizal.

Hasilnya...Tadaaaa...

Beruntung sekali Nurul kerana berjaya mendapatkan khidmat 2 orang jurusolek yang hebat dalam masa 1 hari.

Anda suka solekan yang mana?? Sila AFundi.

December 6, 2009

+ panggilan (rindu ek?) +

Masa : 05.21 petang
Tarikh : 06/12/2009 (Ahad)
Dari : Azira
Nombor HP : No mak dia da…
Motif : Tiada
Catatan : Tiada

December 5, 2009

+ the 'alang's wedding' saga +

Ahaks, tajuk ala2 Twilight Saga gitu. Sabtu, 5 Disember tayangan terakhir dalam saga perkahwinan Alang. Selesai lah tugas mak aku menyambut kedatangan menantu pertama dia. Harap2 bukan yang terakhir kan. Hehe

Bermula dengan pertunangan, akad nikah di Pandan Indah, persandingan di Kok Lanas dan berakhir dengan majlis walimatul urus di rumah aku, Taman Dusun Setia.

Beberapa bulan sebelum majlis mak dah sibuk2. Aku baru je start sibuk 2 minggu lepas, mengemas rumah, jadi driver, tolong makan. Sebab tu aku tak update blog ni.

Khamis malam ada kenduri doa selamat kat rumah aku. Seingat aku inilah kenduri pertama yang famili aku anjurkan. Memecah rekod kebangsaan betul. Thanx pada tetamu yang datang, especially budak2 opis dan praktikal aku.

Wedding day kira kenduri kedua famili kami. Nasib baik la aku pun menjemput orang gak. Kalau tak, lagi sikit orang datang. Nanti majlis aku, taknak la sub kat ayah aku handle jemputan. Biar aku buat sendiri, baru feel kan. Thanx kepada sayangku Mimi-kun yang bawak parents datang. Makin kurus ayah kau, sama dengan ayah aku. kau je makin subur. Hehehe.

Antara perkara menarik (korang tak jumpa kat majlis lain kot) adalah sound system dan pakaian tuan rumah.
05122009
Mana nak dapat kan?? Guna laptop dan speaker PC je. Ditaja oleh aku sendiri. Kelihatan antara barisan DJ pada hari itu.

Manakala pakaian tuan rumah, selain tidak senada, semua ahli keluarga aku pakai kemeja dan jeans kecuali ayah aku. Pakaian lelaki tuan rumah juga ditaja oleh aku. Ayah aku cakap kalau pakai baju melayu, nampak macam nak pau duit je kan. So, sebagai anak yang soleh aku follow la dress code ayah aku.

Thanx kepada tetamu aku Gjan, Kak Com dan keluarga, Waisul dan Dalina, Kak Ita dan keluarga, Apad, K dan Ros, Ila, Ain, Fadzli, Zam, Hajar kecik dan yang paling special, Akak kesayangan aku, Kak Ati dan keluarga. Wan aku cakap kalau majlis aku nanti mesti ramai datang. Aku tanya kenapa, dia senyum je.
page

p/s: Pada yang tak sempat dijemput aku minta maaf. Juga mohon maaf sekiranya layanan kurang memuaskan.

November 30, 2009

+ 15 malaysia +

3

Hello.

15Malaysia is a short film project. It consists of 15 short films made by 15 Malaysian filmmakers. These films not only deal with socio-political issues in Malaysia, they also feature some of the best-known faces in the country, including actors, musicians and top political leaders. You may think of them as funky little films made by 15 Malaysian voices for the people of Malaysia.

Please enter and make yourself comfortable.

Watch our films. Look at our photographs. Drop us rude comments. Display your own films. Grab cool goodies. Join competitions. Meet our people. Help us spread the word. Download anything you want…

We won’t charge a cent.

ENTER1

417,449 video files downloaded so far.

* Korang macam kagum je baca English aku..huhu..aku copy paste je sebenarnya…hehe…Aku pun baru je tau sebenarnya, so promote la kat korang mana yang belum tau…yang dah tau, senyap2 sudey…

* Ramai pelakon popular yang terlibat…antaranya ialah Nik Aziz, KJ, Nameewee, Adibah Noor, Harith Iskandar dll…Antara preview citer yang ada adalah seperti di bawah.
2Enjoy!!!

November 29, 2009

+ keletihan mengacau penganan +

Lokasi : Kg. Tulang Rimau, bukan tulang En. Ghimau.
Objektif utama : Menikmati penganan cair – Sukses!


Inilah 1st time aku menerima jemputan mengacau penganan, lagipun dah lama tak tengok orang buat penganan lagi. Sekarang kan dah senang, beli je kat kedai. Aku ingat last sekali aku join adalah sebagai kanak2 riang yang berfungsi sebagai penadah pinggan bila orang tua jerit “penganan cair, sapa mahu?”.

Pada sesiapa yang tak pernah mengacau penganan tu, aku sarankan join la aktiviti ini. Lihat saja ototku yang kekar itu. Ha, itu hasil aku hari ini. Tak perlu susah2 ke gym.

Acara dimulakan seawal jam 9 pagi. Aku sampai dalam jam 10, biasalah star player. Sampai je, minum dulu. Pastu baru aku join. Kalau korang tengok, nampak macam aku je sorang yang buat keje. Tidak, aku tak segagah itu. Jadi aku sertakan gambar pengacau lain yang terlibat.

1 
Makan tengahari disediakan secara buffet. Banyak lauk tapi aku tak boleh makan banyak sebab letih sangat. Ada kari kambing, gulai cendawan, gulai daging, ikan patin tempoyak dan ikan goreng.

2 
Lebih kurang jam 3 baru masak 1 kancah. Itu pun aku dah pancit. Nasib baik la boleh gilir2, kalau tak muntah buih aku kat situ. 1 jam sebelum masak, penganan dah likat. Nak kacau lama2 memang tak boleh. Seorang 2 minit je paling kuat pun.


Bekalan sebelum pulang ialah sebekas penganan hasil usaha kami itu, dan lauk2. Terima kasih, aku suka ikan patin itu.

November 25, 2009

+ windows 7 : windows live writer +

“Semalam I call U, U tak answer,

U Kata U keluar pergi dinner…”

Huhu…Apa da merepek?? Malam tadi aku rerajin la visit site Windows untuk cari personalization untuk Win7 aku ni. Sekali terjumpa pula dengan Windows Live. Aku pun ngada2 la download dan install. Plan mau guna Windows Live Mail je, last2 aku install semua da.

Hari ini aku nak preview cara penggunaan Windows Live Writer (WLW). Ini merupakan 1st entry aku yang menggunakan sepenuhnya aplikasi ini.


Lepas download dan install, anda boleh mengakses WLW dari Start Menu anda.

1

Sebelum memulakan penulisan, anda kena la setting dulu blog anda menerusi step2 di bawah.

34 5Dan seterusnya anda akan dibawa ke workspace WLW. Boleh la anda mula menulis seperti contoh di bawah.

2

Editor untuk menulis juga sangat ringkas, lebih kurang macam editor blog anda sekarang cuma ada tambahan untuk insert table. Cuba rujuk toolbar WLW.

6

Dan juga sidebar option. Senang je untuk insert apa2.

7 Bila kita insert picture contohnya dan klik pada picture itu, Option seperti di bawah akan muncul di sebelah kanan. Banyak lagi pilihan untuk anda explore.

8 Seterusnya apabila anda sudah siap menulis, anda boleh memilih untuk ‘save’ post anda ataupun terus je publish.

9

12

Dan seterusnya view post anda tadi.

10Selain itu anda juga boleh membuka post2 anda yang telah lama (walaupun tak diedit di WLW) menerusi option ‘Open’ dan edit semula.11

Anda juga boleh menambah akaun blog anda sekiranya anda memiliki lebih dari 1 blog.

13Sekian. Ringkas kan???

p/s I : Kena masuk editor blogspot jugak, sebab nak tambah labels. Tak jumpa lagi dalam WLW.

p/s II : Ada vendor bagitau aku, sesiapa pemilik Dell Inspiron 13 dan 13z boleh upgrade Vista anda ke Win7 secara percuma. Brand lain kena cek dulu ye.